5.8.09

Ρίχνουν στις κάλπες και δάνεια με κρατική εγγύηση...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Σε επιχειρήσεις κάθε μορφής για κεφάλαια κίνησης και εξόφληση οφειλών
Προεκλογικά... ρέστα δίνει η κυβέρνηση, που μοιράζει τώρα δάνεια 2 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Συνεχίζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες των τελευταίων ημερών, παρά τα άδεια ταμεία του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έσπευσε χθες να δώσει στη δημοσιότητα τις αποφάσεις με τις οποίες προβλέπεται η παροχή δανείων από τις τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες- σε κάθε κλάδο και ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη μορφή της επιχείρησης - για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Πρόκειται για...

πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει λάβει την έγκριση των Βρυξελλών από τον Ιούνιο, αλλά τώρα σπεύδει να το εφαρμόσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να το αξιοποιήσει ψηφοθηρικά στο παιχνίδι των εκλογών.

Οι σχετικές αποφάσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την παροχή εγγύησης σε ποσοστό 70% σε δάνεια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις μέχρι τις 31/12/2010 για κεφάλαια κίνησης, επενδύσεις, καθώς και για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους για τα επόμενα δύο χρόνια από την εκταμίευση.

Με άλλες αποφάσεις που έχουν έντονο προεκλογικό άρωμα, τις οποίες ανακοίνωσε επίσης χθες το υπουργείο Οικονομικών, παρέχονται κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, μεταλλευτικές, ξενοδοχειακές και κτηνοτροφικές) από διάφορους νομούς της χώρας, ώστε να λάβουν δάνειο για να εξοφλήσουν οφειλές που είχαν έως και τις 30 Ιουνίου 2009. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι με εγγυημένα δάνεια του Δημοσίου (σε ποσοστό 80%) θα μπορούν να καλύψουν μέρος των ζημιών που υπέστησαν επιχειρήσεις και καταστήματα από τα επεισόδια τον Δεκέμβριο του 2008 και από παρόμοια επεισόδια που έγιναν έως τις 20 Απριλίου 2009.

Τι προβλέπει η ρύθμιση
Συγκεκριμένα, στις αποφάσεις που υπογράφονται από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Λέγκα προβλέπονται:

1Η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου για το 70% του δανείου σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν από την οικονομική κρίση. Στην απόφαση εντάσσονται όσες εταιρείες έχουν συσταθεί μέχρι τις 17 Ιουλίου 2009 και δεν ήταν προβληματικές μέχρι την 1η/7/2008 (αλλά μπορεί να έγιναν μετά). Οι επιχειρήσεις για να πάρουν τα δάνεια αυτά υποχρεούνται να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας για δύο χρόνια από την εκταμίευση του δανείου, ενώ η εγγύηση έχει περιορισμένη διάρκεια τεσσάρων ετών και μπορεί να παραταθεί έναν χρόνο ακόμη.

Τα δάνεια πρέπει να χορηγούνται για επενδυτικούς σκοπούς, για κεφάλαια κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης και για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν έως τις 14/7/2009. Οι οφειλές αυτές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 50% του εγγυημένου δανείου. Σημειώνεται ότι οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στις τράπεζες μέχρι 31/10/2010 και οι δανειακές συμβάσεις πρέπει να έχουν υπογραφεί έως τις 31/12/2010. Επίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται έκπτωση έως 25% στην ετήσια προμήθεια που καταβάλλεται για την παροχή της εγγύησης. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται έως 15%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κρατική εγγύηση ακυρώνεται εάν υπάρξουν δύο συνεχόμενες ληξιπρόθεσμες δόσεις.

2Η παροχή κρατικών εγγυήσεων για ρύθμιση οφειλών από βιοτεχνικές, βιομηχανικές, μεταλλευτικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Δυτική Μακεδονία, στους Νομούς Πέλλας, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Πιερίας, Γρεβενών, Ημαθίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Τρικάλων, Καρδίτσας, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και στους Δήμους Ενιππέα, Ναρθακίου, Πολυδάμαντα και Φαρσάλων του

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ

για τη λήψη του δανείου με εγγύηση είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους μέσα σε δύο χρόνια από την εκταμίευση

Νομού Λάρισας.

Η ρύθμιση αφορά ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές που είχαν οι επιχειρήσεις αυτές μέχρι τις 30/6/2009, ενώ η εγγύηση του Δημοσίου ανέρχεται σε 80% του ποσού του δανείου. Το ποσό θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες χρεολυτικές ή τοκοχρεολυτικές δόσεις με πρώτη καταβλητέα δόση στις 31/12/2010 και τελευταία στις 31.12.2018 και οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στις τράπεζες μέχρι τις 30/9/2010.

3Η παροχή κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιές από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008 και από αντίστοιχα επεισόδια έως τις 20 Απριλίου 2009. Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται στο 50% της ζημιάς που θα πιστοποιεί ειδική τριμελής επιτροπή εάν η επιχείρηση απασχολεί έως 50 εργαζομένους και στο 100% της ζημιάς εάν η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 50 εργαζομένους. Και στις δύο περιπτώσεις, η εγγύηση του Δημοσίου θα ανέρχεται σε 80% του ποσού του δανείου.

Οι εγγυήσεις θα δίνονται για δάνεια αποκατάστασης ζημιών σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες και βοηθητικές ύλες και εμπορεύματα. Η διάρκειά τους θα είναι 15 χρόνια συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος δύο χρόνων. Η απόφαση προβλέπει ότι η εκταμίευση πρέπει να έχει γίνει έως τις 31/12/2010, η πρώτη δόση είναι καταβλητέα στις 31/12/2011 και η τελευταία στις 31/12/2023.


Θα ζητήσει παράταση για το έλλειμμα

ΠΑΡΑΤΑΣΗ από τις Βρυξέλλες για μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας κάτω από το 3% μετά το 2010, που προβλέπει η προθεσμία που έχει δοθεί από την Κομισιόν, θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος με δηλώσεις του χθες ομολογεί τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αποτυχία της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4 ο κ. Παπαθανασίου, αναφερόμενος στον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010, σημείωσε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, όταν μάλιστα η κρίση χειροτερεύει και βαθαίνει».

Ο υπουργός επιχείρησε να αποδώσει για άλλη μια φορά την αιτία για την εκτίναξη του ελλείμματος στο επίπεδο ρεκόρ (7% του ΑΕΠ) το πρώτο εξάμηνο του έτους στις επιπτώσεις που γεννά η οικονομική κρίση, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη μείωση εσόδων της τάξης του 40% στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, στα τελωνεία από την κάμψη των εισαγωγών και σε άλλους κρίσιμους τομείς.

Ο κ. Παπαθανασίου, όσον αφορά τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι θα είναι διαρθρωτικά με έμφαση κυρίως στον περιορισμό των δαπανών. Σχετικά με το αν η κυβέρνηση υποβάλλει αίτημα στις Βρυξέλλες για διετή παράταση στη μείωση του ελλείμματος, είπε ότι πρώτα πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται και τότε «και τη συμπαράσταση και την υποστήριξη και την παράταση θα έχουμε». Αμέσως μετά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν την παράταση γιατί η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για τη μείωση του ελλείμματος το 2012, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: