20.8.09

Ηλεκτροπληξία για 50 πελαργούς...

Φρικτό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκαν τις τελευταίες ημέρες δεκάδες πελαργοί που βρίσκονταν σε φάση αποδημίας.

Όπως αποκάλυψε στην «Ε» η Μαρία Γανωτή, υπεύθυνη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής, τα πουλιά τραυματίστηκαν θανάσιμα όταν...

...άγγιξαν τους πυλώνες της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένοι 500 περίπου μέτρα από τη θάλασσα στην περιοχή του Χάρακα, στο 62ο χιλιόμετρο της παραλιακής Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου.

Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας ενημερώθηκαν για το συμβάν από το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριάς Ζωής ΑΝΙΜΑ, έσπευσαν επί τόπου και εντόπισαν προχθές το απόγευμα 10 νεκρούς πελαργούς. Ενας ακόμα βρέθηκε βαρύτατα τραυματισμένος και εστάλη στην ΑΝΙΜΑ, όπου γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρηθεί στη ζωή.

Μαρτυρίες των περιοίκων αναφέρουν μάλιστα ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματισμένων πελαργών στους ίδιους πυλώνες ήταν πολύ μεγαλύτερος (50 περίπου πουλιά) από αυτόν που εντόπισαν οι θηροφύλακες, αλλά οι σοροί τους απομακρύνθηκαν από κατοίκους της περιοχής τις προηγούμενες ημέρες, πριν ακόμη το γεγονός γίνει γνωστό στις οικολογικές οργανώσεις.

Οπως είπε, στην «Ε», η κ. Γανωτή στην ΑΝΙΜΑ είχε ήδη αποσταλεί από την περιοχή ένας ακόμα τραυματισμένος πελαργός, μια μέρα πριν επιληφθούν του περιστατικού οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας.

«Τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι στην περιοχή υφίσταται μια "σταθερή" ροή ατυχημάτων στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις της ΔΕΗ με θύματα πελαργούς που μετακινούνται προς τον νότο. Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα (αρχές έως μέσα Σεπτεμβρίου), που η φάση της αποδημίας θα βρίσκεται στην κορύφωσή της, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε αύξηση των παρόμοιων ατυχημάτων, αν δεν υπάρξει μια έγκαιρη τεχνική διευθέτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες» - αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η ΑΝΙΜΑ και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας.

Οι δύο οργανώσεις ζητούν από τη ΔΕΗ να κάνει ό,τι απαιτείται ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια ατυχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: