16.6.09

Ψηλά τα χέρια στην πρώτη πυρκαγιά...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ Στέλιος Βραδέλης
Η Πυροσβεστική αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση στη φωτιά που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα...
Οι κάτοικοι της περιοχής και οι εθελοντές έτρεξαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Η Πυροσβεστική δεν ήταν το ίδιο δραστική
Πρεμιέρα ντροπής έκανε χθες η Πυροσβεστική, αφού κατάφερε να ξεμείνει τόσο από εναέρια μέσα όσο και από συντονισμό στην πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού.
Από τα 14 πυροσβεστικά ελικόπτερα μόλις τα 3 ήταν χθες σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ για μία ακόμη φορά οι...

αξιωματικοί που ανέλαβαν τον σχεδιασμό της επιχείρησης δεν εκτίμησαν σωστά τα δεδομένα της φωτιάς και αρχικά κινητοποίησαν ελάχιστες δυνάμεις. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι ώρες από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Άνω Γλυφάδα για να αναπτυχθούν πλήρως οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα ήταν για μια ακόμη φορά ο Υμηττός, ο πνεύμονας της πρωτεύουσας να παραδοθεί στις φλόγες και να κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές στη Γλυφάδα και τη Βούλα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, έγιναν στάχτη 5.000 στρέμματα.

Η φωτιά ξέσπασε χθες περίπου στις 3.30 το μεσημέρι στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας στο τέρμα της οδού Κων. Αθανάτου. Η αρχική εκτίμηση των αξιωματικών της Πυροσβεστικής ήταν πως επρόκειτο για μια μικρής έκτασης πυρκαγιά σε περιοχή με πουρνάρια και πεύκα, η οποία θα μπορούσε να κατασβεσθεί με ελάχιστες επίγειες και εναέριες δυνάμεις. «Για περισσότερο από 40 λεπτά ούτε πυροσβεστικό όχημα ούτε αεροπλάνο είδαμε», καταγγέλλει ο δήμαρχος Γλυφάδας Ιωάννης Θεοδωρόπουλος.

Από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας αρχικά απογειώθηκαν 2 Καναντέρ και ένα ελικόπτερο τύπου S64 ενώ μέχρι να φτάσουν τα 8 πυροσβεστικά οχήματα οι κάτοικοι προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά με δύο υδροφόρες του δήμου.

Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος στη μάχη με τις φλόγες. Σε συνδυασμό μάλιστα με το δυνατό αέρα που φυσούσε στην περιοχή το πύρινο μέτωπο γύρισε και κατευθύνθηκε σε κατοικημένες περιοχές, φτάνοντας σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τα πρώτα σπίτια της περιοχής.

Ακόμη και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, μιλώντας στα «ΝΕΑ», παραδέχθηκαν τη βραδύτητα επέμβασής τους και κυρίως τον κακό συντονισμό των δυνάμεων. «Όταν δύο ώρες ύστερα από την πυρκαγιά στον χώρο της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον 12 αεροπλάνα και ελικόπτερα, 35 οχήματα και περισσότεροι από 200 πυροσβέστες σημαίνει πως κάποιοι στην αρχή δεν κατάλαβαν το πώς θα εξελισσόταν η φωτιά», λένε στα «ΝΕΑ» ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που επισημαίνουν επίσης πως χθες η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είχε δώσει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιές στην Αττική.

Άργησαν τα αεροσκάφη
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι για την επέκταση της πυρκαγιάς και τη νέα καταστροφή στον Υμηττό «δεν έφταιγε μόνο ο αέρας. Τα αεροσκάφη άργησαν τουλάχιστον μισή ώρα με σαράντα λεπτά να φανούν κι όταν άρχισαν να επιχειρούν ήταν μόλις τρία και δεν προλάβαιναν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες».

Πρόπερσι είχε ξεσπάσει άλλη πυρκαγιά σε σχετικά μικρή απόσταση από τη χθεσινή. Πέρσι στόχος είχε γίνει η περιοχή του Προφήτη Ηλία, αλλά τότε η επέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική και η φωτιά είχε σβήσει πριν επεκταθεί. «Η φωτιά φούντωσε πολύ γρήγορα γιατί βρήκε ξερά χόρτα να κάψει. Επιπλέον υπήρχαν πολλά σκουπίδια και λάστιχα. Είχαμε καθαρίσει πέρσι, αλλά ξαναγέμισε», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Πατίκας, που εθελοντικά έπαιρνε μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς. «Έπρεπε να μπουν μπουλντόζες για να γίνει καλός καθαρισμός. Η κινητοποίηση έγινε κατ΄ αρχάς από τις επίγειες δυνάμεις, ήρθαν υδροφόρες, οι άνθρωποι έκαναν ό,τι μπορούσαν. Το πρόβλημα, όμως, ήταν με τα αεροπλάνα. Μετά τις 4.10 ακούσαμε τα πρώτα αεροσκάφη», πρόσθεσε.

Το σπίτι της σώθηκε, αλλά τα ζώα της βρήκαν φρικτό θάνατο στις φλόγες. «Σώθηκε μόνο ένα άλογο», έλεγε απαρηγόρητη η κ. Μάχη Πατεροπούλου, κάτοικος Άνω Γλυφάδας.

Εκρήξεις
«Ακούστηκαν εκρήξεις από τη χαράδρα και οι φλόγες επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα. Εδώ ήταν σαν φυτώριο: 25 χρόνια δάσος και κάηκε σε λίγα λεπτά. Καινούργια πεύκα, το στολίδι της περιοχής. Άργησαν τα αεροπλάνα, ήταν τα μόνα που εκαναν δουλειά. Αυτοί που βάζουν τις φωτιές ξέρουν και τις μέρες και τις ώρες. Το θέμα δεν είναι αν προκλήθηκαν ή όχι ζημιές στα σπίτια. Η καταστροφή της φύσης είναι το φοβερό» κατήγγειλε ο κ. Αιμίλιος Σκέτζος.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: