15.6.09

Πανηγύρια...

Ας αρχίσουν οι χοροί!
Το ελληνικό καλοκαίρι, αν μη τι άλλο, είναι γεμάτο από πανηγύρια. Ευωδιάζει από την τσίκνα, αντιλαλεί από το κλαρίνο και βουίζει από την ηλεκτρική κιθάρα. Διαλέξαμε τα πιο ξακουστά, ώστε να ξέρετε τι θα βρείτε εκεί όπου θα περάσετε τις διακοπές σας. Και, κατά βούλησιν, να σπεύσετε ή... να προσπεράσετε!

Ο Ιούνιος, που μετράει ακόμα μέρες, έχει τη γιορτή των...

...αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29) στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας, στην Πέλλα, στη Βασιλική Λευκάδας. Στις 30 γίνεται το αντίστοιχο πανηγύρι στα Αγραφα Ευρυτανίας και στην Αργαλαστή Μαγνησίας. Στις 29 γίνεται πανηγύρι του αγ. Ιωάννη στην Αφιώνα Κέρκυρας. Τέλη του μηνός γίνεται και το ονομαστό «πανηγύρι του ταύρου» στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.

Ο Ιούλιος αρχίζει με τα πανηγύρια των αγίων Αναργύρων στα Λουτρά Σμοκόβου (Καρδίτσα), στην Κλειδωνιά Ιωαννίνων, στην Αρναία Χαλκιδικής. Συνεχίζει στις 7 της αγίας Κυριακής στην Κάρπαθο, στη Δημητσάνα, στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, στη Ζαγορά Μαγνησίας, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και στην Αλιστράτη Σερρών. Στις 11 γίνεται πανηγύρι της αγίας Ευφημίας στο ομώνυμο χωριό της Κεφαλονιάς. Η αγία Μαρίνα (17) τιμάται με πανηγύρι στον Αβλέμονα Κυθήρων και στη Μηλίνα Μαγνησίας, στη δε Αντίπαρο το πανηγύρι αρχίζει από την προηγουμένη. Στις 20 Ιουλίου γιορτάζει ο άγιος Κήρυκος Ικαρίας.

Του προφήτη Ηλία (20), συνέχεια παλιάς παγανιστικής γιορτής, γίνονται πανηγύρια σε Κιόνι Ιθάκης, Καββαδάδες Κέρκυρας, Δομνίστα Ευρυτανίας, Παύλιανη Φθιώτιδας, Βασιλικά Εύβοιας, Αμπελάκια Λάρισας, Αγιο Λαυρέντιο Μαγνησίας, Καπέσοβο Ιωαννίνων, Λάιστα Ιωαννίνων, Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Στη Μελίτη Φλώρινας οργανώνεται τριήμερο πανηγύρι με ισχυρό ντόπιο ήχο και στην Ιερισσό Χαλκιδικής αναβιώνει το «κουρμπάνι».

Στις 25, της αγίας Αννας, γιορτάζει το ομώνυμο χωριό της Εύβοιας. Στις 26, της αγίας Παρασκευής, γιορτάζουν σε Καρκινάγρι Ικαρίας - Αλαγονία Μεσσηνίας - Βολίμες Ζακύνθου - Επτάλοφο Φωκίδας - Βραγγιανά και Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας - Αγναντα Αρτας - Καλαρύτες, Πράμαντα και Αρίστη Ιωαννίνων - Κηπουργιό και Περιβόλι Γρεβενών - Λαγκαδά, Αγία Παρασκευή και Αρναία Χαλκιδικής. Τριήμερος (25-27) εορτασμός γίνεται στο Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, στα Λαγκάδια Αρκαδίας (με εμποροπανήγυρη!) και στη Βοβούσα Ιωαννίνων (26-28).

Στις 27 γιορτάζει ο άγιος Παντελεήμονας σε Τσούτσουρο Ηρακλείου, Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, Αιγείρα Αχαΐας, Πενταγιούς Φωκίδας, Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής και Γάζωρο Σερρών. Στις 28 γίνεται ο «χορός της κούπας» στο Μεγάλο Χωριό Τήλου. Το τελευταίο σαββατοκύριακο του μηνός γίνεται το «πανηγύρι του τσοπάνη» στη Νυμφασία, κοντά στη Βυτίνα Αρκαδίας.

Ο Αύγουστος είναι ο κατ' εξοχήν μήνας του ελληνικού πανηγυριού. Πόδια να 'χετε να χορεύετε και συκώτι για να πίνετε! Στις αρχές γίνεται η γιορτή της σαρδέλας στην Καλλονή Λέσβου. Στις 5 και 6 γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στον Σταυρό Ιθάκης και στις 6 σε Ράχες Ικαρίας, Χώρα Αμοργού, Παραλία Επιδαύρου, Ζαρούχλα Αχαΐας, Νέο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, Φουρνά Ευρυτανίας (όπου γίνεται και εμποροπανήγυρη). Στις 11 γίνεται ο «λευκαδίτικος γάμος» στην Καρυά Λευκάδας. Στα μέσα Αυγούστου στα Κριτσά Λασιθίου γιορτάζεται η «βραδιά του βοσκού».

Και φτάνουμε στον Δεκαπενταύγουστο! Από 14 ώς 16 γιορτάζει η Παναγία Πορταΐτισσα στην Αστυπάλαια, στην Πλάτσα Μεσσηνίας και στους Μελισσουργούς Αρτας. Ανήμερα γιορτάζει η Παναγία Καστριανή στην Ιουλίδα Κέας, η μονή Παναγίας του Νίκους στην Κύθνο, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά Πάρου, η Παναγία Κάσου, η μονή Κουδουμά στα Αστερούσια Ηρακλείου, η Καρδαμύλη Μεσσηνίας, το Κυπαρίσσι Λακωνίας, η Παναγία Κασσιοπίτισσα στην Κασσιόπη Κέρκυρας, η Ασος Κεφαλονιάς, η Ρεντίνα Καρδίτσας, τα Αγραφα Ευρυτανίας, η Αλόνησος (όπου γίνεται και παραδοσιακός γάμος), το Πολυδένδρι Αγιόκαμπου Λάρισας, το Περτούλι Τρικάλων, τα Θεοδώριανα και η Μεσούντα Αρτας, η Γλυκή Θεσπρωτίας, η Κόνιτσα, το Τσεπέλοβο και η Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων, η Σιάτιστα Κοζάνης με τους καβαλάρηδες, το Νυμφαίο Φλώρινας, η Γουμένισσα Κιλκίς και η Νέα Πέραμος Καβάλας.

Στις 16, του αγίου Γερασίμου, γιορτάζει η Σκάλα Κεφαλονιάς και η Ζίτσα Ιωαννίνων. Στις 18 γίνεται πανηγύρι του αγίου Φλώρου στη νησίδα Τσουγκριά της Σκιάθου. Στις 23 τα εννιάμερα της Παναγίας γιορτάζονται στην Αλμυρή Κορινθίας, στο Κρίκελλο Ευρυτανίας, στον Πυργετό Ραψάνης, στην Παναγιά του Χάρου στους Λειψούς, στην Παναγία Κυρά στη Νίσυρο, στην Παναγία Προυσσιώτισσα στον Προυσσό Ευρυτανίας, στην Παναγία Ντινιούς στην Ιστιαία Εύβοιας και με τριήμερη (22-24) εμποροπανήγυρη στην Πόρτα-Παναγιά στην Πύλη Τρικάλων. Την ίδια μέρα γίνεται πανηγύρι της αγίας Ελεούσας στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.

Στις 25 υπάρχει το πανηγύρι του αγίου Τίτου στο Ηράκλειο και στις 29 του αϊ-Γιάννη του Κάλαμου στο Μαγγανάρι Ιου και τα πανηγύρια του αγίου Ιωάννη Προδρόμου σε Χορευτό Μαγνησίας, Αρίστη Ιωαννίνων και Πυργαδίκια Χαλκιδικής.Την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου γίνεται πανηγύρι των αγίων Ευρυτάνων στο Καρπενήσι και τέλος Αυγούστου γιορτή κρασιού στη Ζίτσα Ιωαννίνων!

Κι αν ξεχάσαμε κανένα, δεν το κάναμε επίτηδες. Καλέστε μας και θα το βάλουμε του χρόνου!
(κείμενο: Αρίστος Γιαννόπουλος για το Έψιλον - Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: