13.6.09

Απόδραση από το Βαλτοπέδι...

Το βαρύ φορτίο του Βατοπεδίου και η μεγάλη εκλογική ήττα της Ν.Δ. ανάγκασαν χθες τον κ. Θοδ. Ρουσόπουλο να ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την πολιτική- και από τη σκανδαλώδη υπόθεση.
Με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, ο πρώην υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Μέχρι τότε θα παραμείνει στη Βουλή, στηρίζοντας με όλες τις δυνάμεις του- όπως αναφέρει- το έργο της κυβέρνησης. Η κίνηση του κ. Ρουσόπουλου αυξάνει, ουσιαστικά, τις πιέσεις που ασκούνται και στους υπόλοιπους «βατοπεδινούς» βουλευτές (Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας, Ευαγ. Μπασιάκος, Αλ.Κοντός), αλλά και στον κ. Αρ. Παυλίδη, προκειμένου «να διευκολύνουν» τον Πρωθυπουργό, είτε άμεσα με τις παραιτήσεις τους είτε με μία δήλωση και από την πλευρά τους ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν χθες ότι η έξοδος του κ. Ρουσόπουλου αποτελεί και την απαρχή των...

αλλαγών που κυοφορούνται σε κυβέρνηση και κόμμα μετά την ήττα στις ευρωεκλογές. Τόνιζαν δε, ότι η προσπάθεια επούλωσης των πληγών από τα γαλάζια σκάνδαλα, και ιδίως αυτό του Βατοπεδίου, που περνά μέσα από απομάκρυνση των εμπλεκομένων, αποτελούσε πλέον μονόδρομο για την κυβέρνηση και το κόμμα. Το μήνυμα είναι ότι καμία προσπάθεια για ανάκαμψη της Ν.Δ. δεν θα έφερνε αποτελέσματα όσο παραμένουν στο γαλάζιο κάδρο τα σκάνδαλα και οι πρωταγωνιστές τους. Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ακόμη ότι η έξοδος των εμπλεκομένων έχει εξελιχθεί σε κύριο αίτημα και της οργισμένης κομματικής βάση της Ν.Δ.

Προετοιμάζει το έδαφος. Υπό αυτές τις συνθήκες, η χθεσινή αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Ρουσόπουλου δημιουργεί ζωτικό χώρο για να κινηθεί ο Πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος για αλλαγές στην κυβέρνηση και στο οργανόγραμμα της Ρηγίλλης. Στη βάση αυτή, αρκετοί στη Ν.Δ. εκτιμούσαν χθες ότι ο βουλευτής Επικρατείας έκανε ένα βήμα που περίμεναν πολλοί, σε συνενόηση με το Μαξίμου. Οι περισσότεροι, όμως, θεωρούν ότι ο κ. Ρουσόπουλος κατέληξε σε αυτήν την απόφαση είτε για να προλάβει την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος είτε γιατί είχε καταλήξει οριστικά πως δεν είχε καμία πιθανότητα επανεκλογής, διεκδικώντας για πρώτη φορά τον σταυρό στην περιφέρεια του υπολοίπου Αττικής, στην οποία η Ν.Δ. υπέστη καθίζηση στις ευρωεκλογές. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, άλλωστε, επικρατούσε εκρηκτικό κλίμα για την υποψηφιότητά του το οποίο επί μήνες στάθηκε αδύνατο να εκτονωθεί.

Καμία συννενόηση. Ο ίδιος δικαιώνει ουσιαστικά τη δεύτερη εκδοχή. Συνεργάτες του κ. Ρουσόπουλου ανέφεραν χθες ότι με τον Πρωθυπουργό ο πρώην υπουργός δεν είχε τους τελευταίους καμία επικοινωνία, ούτε προηγήθηκε συννενόηση με το Μαξίμου για την κίνησή του. Η επιστολή, με την οποία γνωστοποιεί ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, έφθασε χθες λίγο μετά τις 11 το πρωί στο γραφείο του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Ι. Αγγέλου. Και όπως αναφέρει, οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση γιατί «δεν διαπραγματεύεται την πολιτική του επιβίωση με την προσωπική του αξιοπρέπεια». Ο κ. Ρουσόπουλος κάνει λόγο για «συκοφαντικές» επιθέσεις που δέχεται και από το εσωτερικό της Ν.Δ. και παραδέχεται ότι δεν μπορεί πλέον να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος του. Μετά τις εθνικές εκλογές θα επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Συνεργάτες του, πάντως, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική να αποδειχθεί μια (μακρά, έτσω) παρένθεση και κάποια στιγμή να επιστρέψει, αφού «δεν βάζει τελεία στο ενδιαφέρον του για την πολιτική». Από την άλλη πλευρά, βουλευτές της Ν.Δ. που ξιφουλκούσαν κατά του κ. Ρουσόπουλου, εκτιμούσαν ότι η χθεσινή κίνησή του θα βελτιώσει το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά υποστήριζαν ότι η παρουσία του στη Βουλή «θα εξακολουθεί να είναι ένα “αγκάθι” για το κόμμα) και γι΄ αυτό, όπως έλεγαν, θα έπρεπε ο πρώην υπουργός να είχε παραιτηθεί άμεσα από το βουλευτικό αξίωμα.

Η επιστολή αποχώρησης προς τον Καραμανλή

Η επιστολή του πρώην υπουργού Επικρατείας προς τον Κων. Καραμανλή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, Μ΄ αυτήν την επιστολή σου γνωστοποιώ την απόφασή μου να μην διεκδικήσω θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός μας στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν. Με ενδιέφερε η συμμετοχή μου δεν το κρύβω. Δεν με ενδιαφέρει πια. Οι συνθήκες ισοπέδωσης που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό δεν μου επιτρέπουν να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από τη συκοφαντία είτε αυτή προέρχεται από αντιπάλους, είτε- δυστυχώς- από “φίλους”. Θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίζω το έργο της Κυβέρνησης.

Αγαπητέ Πρόεδρε, Εισήλθα στην πολιτική επιτυχημένος επαγγελματίας και αξιοπρεπής. Αξιοπρεπής αποχωρώ. Καμιά πικρία για πρόσωπα. Σ΄ ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες. Προσπάθησα πάντοτε να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Πιστεύω πως από τη θέση μου συνέβαλα- έστω στο ελάχιστο- στις νικηφόρες εκλογές του 2004 και του 2007. Ανταποκρίθηκα υπηρετώντας αρχές και αξίες. Δεν διαπραγματεύτηκα και δεν διαπραγματεύομαι την πολιτική μου επιβίωση εις βάρος της αξιοπρέπειάς μου.

Πεποίθησή μου πάντοτε παραμένει ότι οι πολίτες δεν θέλουν πολιτικούς που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν σε όλες τις καταστάσεις, αλλά πολιτικούς που όταν έρχεται η ώρα είναι έτοιμοι να πουν το μεγάλο όχι- το σωστό.

Με φιλικά αισθήματα και εκτίμηση Θεόδωρος Ρουσόπουλος»

Εντείνονται οι πιέσεις για άλλους πέντε

Σε κάθε περίπτωση, το απότομο τέλος της πολιτικής διαδρομής ενός πολιτικού που είχε μέχρι πριν από οκτώ μήνες κυρίαρχο ρόλο στην κυβέρνηση και την πολιτική σκηνή, προκαλεί αίσθηση, ενώ επιτείνει την πίεση που δέχονται και άλλοι πρωταγωνιστές των γαλάζιων σκανδάλων. Η αναδίπλωση μάλιστα του κ. Π. Δούκα, που αναφέρει πλέον ότι θα διευκολύνει τον Πρωθυπουργό εάν του ζητηθεί να μη συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο (επίσης του υπολοίπου Αττικής), θεωρείται από πολλούς ως ένδειξη πως οι αντιστάσεις των «βατοπεδινών» στις πιέσεις έχουν καμφθεί. Παράγοντες της Ρηγίλλης θεωρούν ότι την κίνηση του κ. Ρουσόπουλου θα ακολουθήσουν τελικώς και οι κ.κ. Βουλγαράκης, Δούκας, Μπασιάκος και Κοντός, ενώ σε διαφορετική μοίρα βάζουν τον κ. Αρ. Παυλίδη, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως «ξένο σώμα» με την τύχη του, όπως λένε, να είναι «προδιαγεγραμμένη», ανεξάρτητα από τις δικές του κινήσεις.

Πάντως, οι υπόλοιποι «βατοπεδινοί» βουλευτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν άμεσα τη μάχη. Και υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, από τη στιγμή μάλιστα που είναι εκλεγμένοι- σε αντίθεση με τον κ. Ρουσόπουλο. Ορισμένοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού για «συμπεριφορές που πλήγωσαν» δεν απευθύνεται σε αυτούς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: