12.6.09

Δανεικά και αγύριστα...

Ο Αντώνης Σαμαράς επαναφέρει την παλιά ελληνική πρόταση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: «φέρτε τα πίσω κι εμείς θα καλύψουμε τα κενά του Βρετανικού Μουσείου»...
Αφαντος είναι αυτές τις μέρες ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ.Δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση πολλών ελληνικών μέσων ενημέρωσης που με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης του ζητούν να πάρει θέση στο αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, αφήνει να διαρρεύσει μέσω της Χάνα Μπόλτον, διευθύντριας επικοινωνίας του μουσείου, ότι «τα μέλη του Δ.Σ. θα ήταν διατεθειμένα να δανείσουν τα Μάρμαρα για τρεις μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε ότι του ανήκουν και φρόντιζε για την ασφαλή μεταφορά τους» (δήλωσή της στο «Σκάι»).
Στην προκλητική αυτή θέση, η οποία συνοδεύεται και από...
τη δήλωση ότι «η ύπαρξη του Νέου Μουσείου Ακρόπολης δεν πρόκειται να αλλάξει τις πάγιες βρετανικές θέσεις στο θέμα», απάντησε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

«Χαιρόμαστε που το Βρετανικό Μουσείο με τη χθεσινή του επίσημη ανακοίνωση φαίνεται ότι θέλει να ξεκινήσει τον ουσιαστικό διάλογο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει αρνητικά στη συγκεκριμένη πρότασή του. Η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των Γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια».

Ο κ. Σαμαράς επανέρχεται στην παλιά πρόταση που έλεγε «φέρτε τα πίσω, έστω δανεικά, κι εμείς θα σας στέλνουμε περιοδικές εκθέσεις για να καλύψετε το κενό στο μουσείο σας». Σε πρώτη φάση τους καλεί σε διάλογο, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε, μέσα από προγράμματα δανεισμού αρχαιοτήτων, να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στο Βρετανικό Μουσείο η οριστική επιστροφή των Γλυπτών στον χώρο που ανήκουν».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: