8.6.09

Καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ ...


Εκλογές εδώ και τώρα ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου και προειδοποίησε τον Κ. Καραμανλή ότι δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους πολίτες να αλλάξουν πορεία στη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «λαϊκή απαίτηση» και «δίψα για νέα αρχή» και έθεσε ως στόχο την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του κόμματός του. «Ο λαός μίλησε και η νίκη μας είναι μεγάλη» ήταν τα πρώτα του λόγια.
Χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «πρώτο βήμα» και μίλησε για «βαθιά αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών» και «ανατροπή» που θα αποτυπωθεί στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Εδειξε έτσι...
τις προθέσεις και τα επόμενα βήματά του, αφού πρώτα επεσήμανε ότι «δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες» και έθεσε εκτός κομματικής νομιμότητας «κάθε αλαζονεία» στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Από σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει έμφαση στο μήνυμα της κάλπης, που σύμφωνα με τη δική της ανάγνωση είναι η καταδίκη της κυβέρνησης και η στροφή των πολιτών σε αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί σε δύο μέτωπα: το πρώτο είναι να πιέσει την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και το δεύτερο να φθάσει το ίδιο, μέχρι τότε, σε επίπεδα αυτοδυναμίας.

Για να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος ο Γ. Παπανδρέου θα αυξήσει την πίεση στον Κ. Καραμανλή σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία και στα θέματα της διαφθοράς. Τις αμέσως επόμενες ημέρες και, κυρίως, από τη στιγμή που θα ανοίξει ξανά η Βουλή, το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να αναδείξει τις ευθύνες του πρωθυπουργού προσωπικά για τους φόρους, που όλα δείχνουν πως θα επιβληθούν, και για τα σκάνδαλα που μένουν στο σκοτάδι.
Καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ

Το κύριος βάρος, όμως, θα πέσει στην προσπάθεια να πεισθούν οι πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει και ότι αξίζει να το εμπιστευτούν. Για τον λόγο αυτό και σε συνδυασμό με πιθανές εσωκομματικές κινήσεις του Κ. Καραμανλή, ο Γ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο διενέργειας προγραμματικής συνδιάσκεψης εντός του καλοκαιριού. Θέλει να δείξει την επάρκεια θέσεων του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα θέματα, αλλά και την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα και με όσους τα υπηρετούν.

Παράλληλα, δεν αποκλείονται κινήσεις και στο επίπεδο του πολιτικού σκηνικού, καθώς το άθροισμα ΝΔ - ΛΑΟΣ και το φλερτ που αναπτύσσεται στη δεξιά πτέρυγα θέτουν εκ των πραγμάτων αντίστοιχα διλήμματα στους «παίχτες» στην Αριστερά. Αν και αυτή η παρατήρηση δεν αλλάζει τον στόχο της αυτοδυναμίας, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες να δούμε τον σχετικό διάλογο να αναζωπυρώνεται.

Σε αυτή τη στρατηγική θα κληθούν να συμμετάσχουν και όλα τα στελέχη του Κινήματος, τα οποία χθες έδωσαν την πολύωρη και επίπονη μάχη στον αέρα των μέσων ενημέρωσης. Το πρώτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που βγήκε από την Ιπποκράτους και άνοιξε τον χορό των δηλώσεων ήταν ο Ευ. Βενιζέλος.

Μίλησε για επιτυχία του Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε τη χαρά του γιατί «συνέβαλα και εγώ στην ενότητα και στην προγραμματική σοβαρότητα της παράταξης» και στάθηκε ιδιαίτερα στην αποχή και στην ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Για ημέρα ευθύνης και σκληρής δουλειάς, ώστε το Κίνημα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών και να μπορέσει να δημιουργήσει ρεύμα αυτοδυναμίας μίλησαν στις δηλώσεις τους και άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο Θ. Πάγκαλος, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Μ. Χρυσοχοϊδης, η Β. Παπανδρέου, η Μ. Αποστολάκη κ.ά.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Γ. Παπανδρέου: Λαϊκή απαίτηση οι εκλογές, για μια νέα πολιτική στη χώρα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησε τα exit polls στο σπίτι του στο Καστρί και κατέβηκε στην Ιπποκράτους λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ. Κατευθύνθηκε στο γραφείο του όπου έγραψε την επινίκια δήλωσή του μαζί του με τον Γ. Ραγκούση, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Ν. Αθανασάκη...

«Σήμερα ακούστηκε η φωνή του Ελληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή και καθαρή. Φωνή αποφασιστική. Ο λαός μίλησε. Η διαμαρτυρία του, η οργή του, η αγανάκτησή του, έγινε δίψα για μια νέα αρχή. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε. Και την ελπίδα αυτή την εναποθέτει σήμερα στο Κίνημά μας.

Το Κίνημά μας που ανέτρεψε δεδομένα. Νίκησε το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα για να αλλάξει σελίδα ο τόπος. Για να βγει η χώρα από την κρίση. Μια κρίση πολιτική, οικονομική, θεσμική και ηθική. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες με την ψήφο τους απαιτούν ριζική πολιτική αλλαγή στον τόπο.

Προσμένουν σήμερα από το ΠΑΣΟΚ να συγκρουστούμε αποφασιστικά -και αυτό κάνουμε- με τα χρόνια προβλήματα που θέριεψαν με την κυβέρνηση της ΝΔ. Την αδιαφάνεια και διαφθορά, την αναξιοκρατία, την αυθαιρεσία της εξουσίας, το δίκιο του ισχυρού, την πελατειακή διαχείριση του πλούτου του ελληνικού λαού, την ανισότητα και την κοινωνική αναλγησία.

Στο ΠΑΣΟΚ σήμερα αναγνωρίζουν οι πολίτες και πάλι τις διαχρονικές μας αξίες. Διότι με αυτές κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους στις ευρωεκλογές.

Τις αξίες μας: Την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ισότητα, τον σεβασμό προς τον πολίτη, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την κοινωνική λογοδοσία, τη δημοκρατική διαβούλευση, την ισχυρή μας παρουσία στην ΕΕ, τη βούλησή μας να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα κάποιων λίγων και ισχυρών, με την αδικία, ατιμωρησία, την ανομία για να εγγυηθούμε μια ευνομούμενη πολιτεία, ένα κράτος δικαίου.

Είναι αυτές οι αξίες που κέρδισαν σήμερα. Και υπηρετώντας αυτές τις αξίες θα μας δώσει ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του να κυβερνήσουμε αύριο τον τόπο και να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Μια Ελλάδα με παρουσία και φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μια Ελλάδα που νοιάζεται για τον αδύναμο και διασφαλίζει τα δικαιώματά του. Μια Ελλάδα που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προστατεύει το περιβάλλον. Μια Ελλάδα που επενδύει στην Παιδεία και στον άνθρωπο χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις.

Μια Ελλάδα με ένα ευνομούμενο κράτος που υπηρετεί τον πολίτη, που τον σέβεται, τον προστατεύει και τον στηρίζει. Με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή. Θέλω αυτή τη στιγμή, τη στιγμή της νίκης, να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όσους μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Ολα τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους που δούλεψαν εθελοντικά για να πετύχουμε τον στόχο μας - σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Είναι ανατροπή με τη συστηματική και υπεύθυνη πολιτική παρουσία μας μηνών και όχι ημερών.

Και κάναμε μια νέα αρχή για την πατρίδα μας. Ολα αρχίζουν σήμερα. Μέχρι σήμερα παλέψαμε για την ψήφο του Ελληνα και μας την εμπιστεύτηκε. Από σήμερα παλεύουμε για την καρδιά και την ψυχή του. Για την εμπιστοσύνη του. Συνεχίζουμε ακούραστα. Ξέρω τη χαρά σας και τη μοιράζομαι μαζί σας. Δεν είναι όμως ώρα για θριαμβολογίες.

Μακριά από μας κάθε ίχνος αλαζονείας. Είναι ώρα να μοιραστείτε τη χαρά σας με τους γείτονές σας, με τους συναδέλφους σας, με τους συμφοιτητές σας, με τους συμπολίτες σας που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή που απείχαν από τις εκλογές. Να μοιραστούμε μαζί τους τη χαρά μας και να τους πούμε ότι και αυτούς τους χρειαζόμαστε. Τους χρειαζόμαστε και χρειαζόμαστε και να τους ακούσουμε. Σήμερα δεν υπάρχουν πολίτες νικητές και πολίτες ηττημένοι. Υπάρχουν πολιτικές που ηττήθηκαν. Πολιτικές που πρέπει και θα ανατραπούν.

Και υπάρχουν πολιτικές και αξίες που κέρδισαν. Αξίες που πρέπει να γίνουν πολιτική πράξη για ένα ευνομούμενο κράτος. Για μια Ελλάδα που μας κάνει όλους περήφανους. Ψηφίζοντας σήμερα για την Ευρώπη αποφασίσαμε για την Ελλάδα.

Η νίκη μας, η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, ανοίγει τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. Η καταδίκη της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας και πρακτικής είναι σήμερα γεγονός. Εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές για να λυτρωθεί ο τόπος από πολιτικές που μας βουλιάζουν και μας προσβάλλουν όλους. Σήμερα αυτό το αίτημα γίνεται λαϊκή απαίτηση. Είναι μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί άλλο να εμποδίζει τους Ελληνες πολίτες από το να αλλάξουν πορεία. Οι εκλογές αποτελούν πάντα το μεγαλύτερο δημοκρατικό μας δικαίωμα. Και σήμερα έχουμε τη χαρά μιας νέας αρχής και ελπίδας. Εχουμε πρώτιστα όμως τεράστιο χρέος και ευθύνη απέναντι στον τόπο.

Στόχος μου, στόχος μας, δεν είναι απλά να αλλάξουμε κόμμα στην κυβέρνηση αλλά πολιτική στον τόπο. Σε αυτή την ευθύνη θα ανταποκριθούμε.

Αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα όπου όλοι είμαστε ίδιοι. Αποδείξαμε ότι σήμερα εκφράζουμε το νέο, το προοδευτικό και την ελπίδα. Οτι όλοι μαζί μπορούμε. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Με πυξίδα τις αρχές και τις αξίες μας. Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το γενικό καλό.

Με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, τις πολιτικές που εξαγγείλαμε. Θα πορευτούμε στον λαό με σημαία μας την αλήθεια, την επίγνωση των δυσκολιών και το σχέδιο ανασύνταξης και σωτηρίας της χώρας. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί για να φέρουμε στην πατρίδα μας μια πραγματική άνοιξη και στον λαό μας ευημερία και ασφαλές μέλλον.

Η νίκη μας σήμερα φέρνει πολύ πιο κοντά την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Φέρνει πολύ πιο κοντά την κοινοβουλευτική μας αυτοδυναμία. Από αύριο το πρωί σηκώνουμε τα μανίκια - συνεχίζουμε τη δουλειά. Με τον λαό, για τον λαό και την πατρίδα».
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: