10.6.09

Οι δημοσκόποι αντεπιτίθενται...

Νέα περίεργη δημοσκόπηση της Kappa Research.
Και λέμε περίεργη, για να μην πούμε ύποπτη. Η ατυχήσασα καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου Kappa Research, με δημοσκόπηση που κάνει σήμερα για λογαριασμό του συγκροτήματος Λαμπράκη (ΒΗΜΑ-ΝΕΑ), προσπαθεί καταρχήν να ρίξει το ποσοστό της αποχής. Είναι μικρότερο λέει γιατί περισσότερες από 1.000.000 εγγραφές στους καταλόγους ήταν λανθασμένες.

Επίσης δημιουργεί μια θολή εικόνα στο καίριο ερώτημα ποιανού κόμματος ήταν οι περισσότεροι ψηφοφόροι που δεν πήγαν να ψηφίσουν. Συγκεκριμένα, λέει πως περισσότεροι ήταν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, υπό ποία έννοια; Είχαν λάβει τις αποφάσεις τους να μην πάνε πριν από την τελευταία εβδομάδα. Αυτό όμως το εύρημα δεν δίνει σαφή απάντηση στο ερώτημα ποιανού κόμματος ήταν τελικά οι περισσότεροι ψηφοφόροι που διάλεξαν τελικά την αποχή.

Όπως...

...διαβάζουμε σήμερα στο ΒΗΜΑ:

Γιατί οι Ελληνες δεν πήγαν να ψηφίσουν

Το σημαντικότερο ερώτημα που προέκυψε προτού ακόμη κλείσουν οι κάλπες την προηγούμενη Κυριακή ήταν το πραγματικό μέγεθος της αποχής και οι λόγοι που οδήγησαν τους μισούς πολίτες να μη συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Η έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε χθες και δημοσιεύουμε σήμερα επιχειρεί να ρίξει φως στα αίτια της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα αποχής.
Ενα πρώτο και σημαντικό εύρημα είναι ότι το πραγματικό μέγεθος της αποχής είναι μικρότερο από αυτό που εμφανίζεται, αφού περισσότερες από 1.000.000 εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους είτε είναι λανθασμένες είτε αφορούν Ελληνες του εξωτερικού.
Το δεύτερο αφορά την ηλικιακή κατανομή των ψηφοφόρων και δείχνει ότι οι μισοί ανήκουν στις δυναμικές ηλικίες των 24-44 ετών.
Το τρίτο είναι η πρόθεση της πλειονότητας να συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Την προηγούμενη Κυριακή (7 Ιουνίου 2009) οι Έλληνες πολίτες έσπασαν την παράδοση της συμμετοχής τους στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ήταν από τις υψηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών της Ενωσης. Το ποσοστό της αποχής άγγιξε το 47% ξεπερνώντας τον κοινοτικό μέσο όρο αποχής στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004, που είχε διαμορφωθεί στο 45%. Η τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, έχει σκοπό να προσεγγίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αποχής, δηλαδή τα αίτια, τον χρόνο διαμόρφωσης αυτής της τάσης, καθώς και την προδιάθεση του εκλογικού σώματος να υιοθετήσει την ίδια συμπεριφορά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, επιχειρείται μια συγκριτική προσέγγιση μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ με βάση τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: