9.6.09

Πιέσεις για ανασχηματισμό...


Ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις που ασκούν στον πρωθυπουργό βουλευτές, αλλά και κορυφαίοι υπουργοί για άμεση προώθηση αλλαγών σε κόμμα και κυβέρνηση, προκειμένου -όπως επισημαίνουν- να μετουσιώσει σε πράξη τη φράση του ότι «έλαβε το μήνυμα των εκλογών».
Η αγωνία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι έκδηλη, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι ο κ. Καραμανλής, όπως έπραξε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, των ομολόγων, αλλά και μετά τις εκλογές του 2007, όπου μειώθηκε η εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, θα μείνει σε «αόριστα ρητορικά σχήματα» της μορφής «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη», χωρίς πρακτική ουσία.
Τα πρόσωπα...
αυτά θεωρούν ότι εάν αυτό συμβεί, η ήττα στις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε και εάν αυτές γίνουν, είναι βέβαιη.
Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά την καθίζηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στην αναμέτρηση, δεν απορρίπτει μεν τις εισηγήσεις αυτές, αλλά διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να λειτουργήσει εν θερμώ.

Αναγνωρίζει την ύπαρξη σημαντικών προβλημάτων σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το επικοινωνιακό του επιτελείο, αλλά ζητεί λίγο χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει τις κινήσεις του.

Σήμερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 11.30, θα περιοριστεί στις γνωστές και από το παρελθόν οδηγίες προς... ναυτιλλομένους και θα επιχειρήσει (για μία ακόμη φορά) να εκπέμψει αυστηρό μήνυμα προς τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει ότι η κοινωνία και -ειδικότερα- οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να συγχωρήσουν πλέον κανένα λάθος και καμία παράλειψη και θα τους ζητήσει να στρέψουν την προσοχή τους στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Κατά τα άλλα, θα επαναλάβει τα τετριμμένα περί της ανάγκης επικοινωνίας μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών και για την ανάγκη περιοδειών των μελών της κυβέρνησης στην περιφέρεια.

Οπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις τόσο των υπουργών όσο και των βουλευτών, η ρητορική αυτή δεν αρκεί πλέον για να διασώσει τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Αυτά ήταν καλά για το 2004, όχι για το 2009», ανέφερε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τη σημερινή ομιλία του κ. Καραμανλή στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπέρ της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών που θα αφορούν τη λειτουργία της κυβέρνησης, έχουν ταχθεί οι κ. Σουφλιάς, Μπακογιάννη και Μεϊμαράκης, ενώ υπέρ της δημιουργίας ενός κυβερνητικού σχήματος που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έχει επιχειρηματολογήσει ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος. Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιέζουν για αλλαγές προσώπων.

Ο κ. Μ. Χαρακόπουλος σε δηλώσεις του (στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha), αφού επεσήμανε ότι μέσα από το μήνυμά του το βράδυ των εκλογών ο πρωθυπουργός έδειξε την «πόρτα» τους λεγόμενους Βατοπεδινούς, προσέθεσε:

«Πρέπει να ανασκουμπωθούν όλοι όσοι είχαν καβαλήσει καλάμι, να έχουν ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά αυτιά, να δουλέψουν όλοι περισσότερο και να δούμε αυτό το αποτέλεσμα ως μία ευκαιρία μεγάλης αλλαγής».

Ο κ. Γερ. Γιακουμάτος ζήτησε (Mega) ανασχηματισμό και διορθωτική πορεία της κυβέρνησης, ενώ ο κ. Θ. Καράογλου υπογράμμισε: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν αλλάξουμε κάτι, θα αλλάξει η κυβέρνηση».

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Με τέσσερις ανοιχτές πληγές αντιμέτωπος ο Κ. Καραμανλής

Τα προβλήματα που καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να δείξει στην κοινωνία και δη στους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι έλαβε πραγματικά το μήνυμα των ευρωεκλογών, είναι πολλά και ποικίλα. Αφορούν τόσο τη λειτουργία της κυβέρνησης όσο και τα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, οι ενστάσεις που διατυπώνουν υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ αφορούν:

Τη σύνθεση αυτή καθαυτή του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Καραμανλής δύσκολα θα αλλάξει τον «κορμό» της κυβέρνησής του. Αυτό που θα αποπειραθεί να κάνει είναι να «ανακατέψει την τράπουλα» μετακινώντας σε αλλά πόστα πρόσωπα όπως ο κ. Παυλόπουλος, η κυρία Μπακογιάννη, ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά και ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος. Παράλληλα, θα θελήσει να εντάξει στην κυβέρνηση στελέχη που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την κομματική βάση, όπως είναι οι κ. Γιακουμάτος και Παναγιωτόπουλος.

Τη λειτουργία του κόμματος. Οι κ. Ζαγορίτης και Τραγάκης βρίσκονται εδώ και μήνες στο «στόχαστρο» βουλευτών της ΝΔ και δεν είναι λίγες οι φορές που ρόλο «πυροσβέστη» έχει αναλάβει ο κ. Δημ. Σιούφας. Η θέση και των δύο στον μηχανισμό της Ρηγίλλης θεωρείται επισφαλής και δεν αποκλείεται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον γραμματέα της κεντρικής επιτροπής, να του προταθεί θέση στην κυβέρνηση σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, προκειμένου να αντικατασταθεί ευσχήμως.

Το επικοινωνιακό επιτελείο. Η «καρέκλα» του κ. Β. Αντώναρου είναι στον «αέρα», με δεδομένη την έντονη κριτική που του ασκείται από κορυφαίους υπουργούς. Ως αφορμή λαμβάνουν όλοι το λάθος που έκανε με τον κ. Σκαρπέλη, τον οποίο... προφυλάκισε πριν από τη Δικαιοσύνη.

Τη δράση των περιφερειαρχών. Βουλευτές αλλά και υπουργοί θεωρούν ότι πολλοί περιφερειάρχες ασκούν δική τους πολιτική μέσα από τη διαχείριση χρημάτων που προέρχονται από το ΚΠΣ. Στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Γ. Αγγέλου φτάνουν τακτικά επιστολές με παράπονα από βουλευτές της ΝΔ για θέμα που είτε καθυστερούν είτε δεν προωθούνται ποτέ από τα διορισμένα κρατικά στελέχη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: