16.6.09

Μαζοχισμός...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ η εθελουσία έξοδος Θόδωρου Ρουσόπουλου; Η επιστολή προς Πρωθυπουργόν ήταν η τέλεια άσκηση ανάλυσης για ερασιτέχνες και επαγγελματίες της πολιτικής. Όχι ότι οι δεύτεροι σκαμπάζουν πολύ περισσότερα από τους πρώτους στη φάση αυτή.
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ως συνήθως, είναι απλά. Ο Ρουσόπουλος- για να το πει κανείς ευγενικά- δύσκολα θα εκλεγόταν στο Υπόλοιπο Αττικής. Δεν ήταν μόνο θέμα μετρήσεων, όπως αυτές που είχαν γίνει προ διμήνου για λογαριασμό της Ν.Δ. Ήταν και θέμα απλού πολιτικού ενστίκτου. Υπάρχει όμως και χειρότερη εκδοχή. Οι οπαδοί των...

μεγάλων παρατάξεων δεν συγχωρούν την ήττα ούτε προσαρμόζονται εύκολα στην απώλεια της εξουσίας. Η καμπάνια για τις βουλευτικές που έρχεται, προσφέρεται για πολιτευτές της Ν.Δ. με τάση προς μαζοχισμό. Προσωπικά ελαττώματα- όπως όλοι- μπορεί να έχει. Μαζοχιστής όμως ο Θόδωρος δεν είναι.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ από τις προεκλογικές εκδηλώσεις της Ν.Δ. στο Υπόλοιπο Αττικής- ιδίως στο Μαρκόπουλο- ήταν προάγγελος της εξόδου του Ρουσόπουλου. Ήταν όμως και πολιτική αυτασφάλιση. Αν είσαι απ΄ έξω, βλέπεις πιο εύκολα την καταιγίδα να έρχεται. Ο Θόδωρος δεν ήθελε μερίδιο ή άμεση ανάμειξη στην ήττα των ευρωεκλογών. Το εύρος της αποσαφήνισε το πολιτικό τοπίο κι έκανε πιο εύκολη την απόφαση της εξόδου. Άλλωστε, γύρω από τον Καραμανλή υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προωθούσε την πρόωρη πολιτική συνταξιοδότηση μιας ομάδας προσώπων, με πρώτο τον Θόδωρο. Ήταν πλέον σαφές πως ο Πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτε για να αντιστρέψει αυτό το κλίμα. Ακόμη και στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, οι απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα ήταν δύο βήματα μπρος, ένα βήμα πίσω.

Ο ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ δεν θα είναι λοιπόν υποψήφιος. Η θυσία του έδωσε ένα υμνογραφικό Σαββατοκύριακο, κάτι που δύσκολα εξασφαλίζει κανείς στη Ν.Δ. σε αυτή τη φάση. Αυτό κάνει πολύ πιο ελαφριά τη ζωή του ως βουλευτή Επικρατείας- θέση που φαίνεται πως θα κρατήσει. Έτσι θα μπορεί να είναι χρήσιμος στη συμπολίτευση, χωρίς ίδιον όφελος.

ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ; Μια αίσθηση τέλους. Όχι μόνο για τον Ρουσόπουλο, αλλά για τον νεο-Καραμανλισμό. Η πολιτική εμπειρίαελληνική και ξένη- διδάσκει πως, όταν οι άνθρωποί του Προέδρου αρχίζουν να φεύγουν δεν αργεί πολύ να φύγει κι ο ίδιος.
{AΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ} από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: