4.6.09

Ρεφλέξ...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ένα από τα αγαπημένα κλισέ της αστυνομικής λογοτεχνίας, ο δράστης επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Κάπως έτσι γίνεται και στη Ν.Δ. Έναν χρόνο μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για τη σκοτεινή πλευρά της Ζίμενς, η υπόθεση επιστρέφει στην κυβέρνηση. Τούτη τη φορά ως διπλωματικό τηλεγράφημα από το Μοντεβιδέο.
ΕΧΕΙ ΗΔΗ αναφερθεί εξαντλητικά πότε έφθασε το σήμα του Ν. Δεικτάκη του Έλληνα πρέσβη στην Ουρουγουάη, πότε ενημερώθηκε ο διευθυντής διπλωματικού γραφείου της υπουργού Χαλαστάνης, πότε το έμαθε η Ντόρα και πότε έφθασε το τηλεγράφημα στον Δένδια. Πέντε...
μέρες κράτησαν όλα αυτά. Πέντε μέρες που συγκλόνισαν την κυβέρνηση Καραμανλή.

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ συμπεράσματα είναι εύγλωττα. Πρώτον, ο Πρωθυπουργός- με γνώση των τεσσάρων-πέντε κορυφαίων υπουργών του, συμπεριλαμβανομένης της Ντόρας- έκλεισε τη Βουλή γιατί είχε γίνει σινεμά που έπαιζε «δύο έργα - σκάνδαλα». Αλλά η υπόθεση Ζίμενς δεν κλείνει. Έχει, άλλωστε, εξαπλωθεί σε δύο ηπείρους. Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν έχει ούτε κέντρο ούτε συνοχή. Είναι σαν αστερίας με σπασμένα πόδια. Ο Δένδιας δεν δίστασε να πετάξει πίσωσαν πατσαβούρα- το περί Καραβέλα τηλεγράφημα στην Ντόρα σε λογική «εμένα μη με μπλέκετε».

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ παίχτηκε η παρτίδα, η Ντόρα βρέθηκε στη γωνία. Είτε υπήρξε σκόπιμη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση του τηλεγραφήματος από Ουρουγουάη. Είτε το ΥΠΕΞ πιάστηκε στον ύπνο. Η επιλογή ήταν μεταξύ επιπολαιότητας και συγκάλυψης. Η Μπακογιάννη επιχείρησε ηρωική έξοδο αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Αλλά το ΄χασε, όταν πήγε να φορτώσει την καθυστέρηση στους διπλωματικούς υπαλλήλους.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η Ν.Δ. είναι πλέον κόμμα όπου κανείς δεν βάζει χέρι στη φωτιά για κανέναν τρεις μόλις μέρες πριν από τις κάλπες. Αν η βάση έχει πρόβλημα συσπείρωσης- στην κορυφή επικρατεί διάλυση. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από Δευτέρα αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό- και πώς να είναι; Ήδη έχει στηθεί ένα εσωκομματικό συστηματάκι που περιμένει την Ντόρα στη γωνία. Ούτως ή άλλως, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι πως, στην υπόθεση του τηλεγραφήματος, η Μπακογιάννη έδειξε έλλειψη ρεφλέξ.
{ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ}ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: