12.6.09

Πυροτεχνήματα αντί σχεδίου

Με σειρά μέτρων, που η αποτελεσματικότητά τους στην παρούσα φάση σε μεγάλο βαθμό κρίνεται αμφίβολη, ενώ ερωτήματα προκύπτουν για τη δυνατότητα υλοποίησής τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή, επιχειρεί η κυβέρνηση να αλλάξει τις εντυπώσεις για τη μέχρι τώρα στρατηγική της στο σοβαρό πρόβλημα των λαθρομεταναστών και να αμβλύνει τις εντάσεις που δημιουργούνται, ακόμα και από πλευράς πολιτών, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Οι δράσεις της κυβέρνησης στρέφονται σε δύο βασικές κατευθύνσεις: το πολιτικό σκέλος, που...

περιλαμβάνει κινήσεις προς την ΕΕ για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που απαιτεί όμως συγκεκριμένο σχέδιο, και το επιχειρησιακό κομμάτι, που αφορά στις ενέργειες της αστυνομίας και των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να απομακρυνθούν, να καταγραφούν και να «μαντρωθούν» οι λαθρομετανάστες.
Πυροτεχνήματα αντί σχεδίου

Η επιχείρηση «καθαρή Αθήνα», σε ό,τι αφορά το πρακτικό κομμάτι, περιλαμβάνει «σκούπες» για λαθρομετανάστες, που θα κρατούνται μέχρι και 12 μήνες σε στρατόπεδα, αλλαγή του νομικού πλαισίου για επιβολή βαριών ποινών σε δουλεμπόρους, ενώ... η μπάλα παίρνει και τον ΟΚΑΝΑ, που απομακρύνεται από το κέντρο.

Τζαμί
Ταυτόχρονα, με εξισορροπητικές κινήσεις όπως είναι η κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου, η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει αντιδράσεις από πλευράς μουσουλμάνων, που ενδέχεται να προκαλέσουν θύελλα.
Τα μέτρα - πυροτεχνήματα, τα οποία εισηγήθηκαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, συζητήθηκαν χθες στην κυβερνητική επιτροπή
Τα μέτρα - πυροτεχνήματα, τα οποία εισηγήθηκαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, συζητήθηκαν χθες στην κυβερνητική επιτροπή

Τα μέτρα, τα οποία εισηγήθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, συζητήθηκαν χθες στην κυβερνητική επιτροπή, όπου ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις και μπήκαν χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους.

Εκτός από το πολιτικό σκέλος της προσπάθειας, στην κυβερνητική επιτροπή σε πρακτικό επίπεδο αποφασίστηκαν τα εξής:

Εντείνεται η αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας και αρχίζουν άμεσα επιχειρήσεις «σκούπα» με συλλήψεις λαθρομεταναστών. Παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να αρχίσουν και από σήμερα σιγά σιγά και θα ενταθούν όταν θα εξασφαλιστούν οι χώροι κράτησης των λαθρομεταναστών.

Πρωταρχικός στόχος θα είναι τα κτίρια (μεταξύ των οποίων και το παλιό Εφετείο), όπου διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς καμία μέριμνα υγιεινής, εκατοντάδες μετανάστες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγούνται σε ειδικούς χώρους, που θα είναι τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής που θα ενισχυθούν, αλλά και κάποια από τα στρατόπεδα τα οποία δεν χρησιμοποιηθεί πλέον ο στρατός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης παρέλαβε χθες μια λίστα με 10 τέτοια στρατόπεδα από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Τασούλα, τα οποία θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί ποια από αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις για ανθρώπινη διαβίωση, ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν «χώροι υποδοχής».

Ολα τα στρατόπεδα είναι εκτός Αττικής και μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, με το σκεπτικό ότι μέσα στο λεκανοπέδιο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ανεπιθύμητων καταστάσεων από άτομα κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου που ενδέχεται να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα ο κ. Μαρκογιαννάκης θα έχει καταλήξει για το ποια στρατόπεδα κάνουν γι αυτή τη δουλειά.

Από τις βασικές εισηγήσεις ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς και το αδίκημα της διακίνησης λαθρομεταναστών να γίνει από πλημμέλημα κακούργημα, ώστε να επιβάλλονται αυστηρές ποινές στους δουλεμπόρους.

Με εισήγηση του κ. Παυλόπουλου απομακρύνονται από το κέντρο οι υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, διαδικασία που σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μεταφορά
Τα κέντρα απεξάρτησης θα μεταφερθούν σύμφωνα με πληροφορίες στα νοσοκομεία Σωτηρία, Αμαλία Φλέμιγκ, Θριάσιο και στο Δαφνί. Στόχος είναι να μη συνωστίζονται στο κέντρο χρήστες ναρκωτικών, που ευνοούν τη δράση μικρεμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι αλλοδαποί.

Παράλληλα με τα μέτρα αυτά, αποφασίστηκε στην κυβερνητική επιτροπή να επισπευσθεί η κατασκευή τζαμιού για να ικανοποιηθεί ένα βασικό αίτημα των μουσουλμάνων, καθώς και μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό.

Το τζαμί, όπως δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Παυλόπουλος, συζητιέται να γίνει σε ένα από τα στρατόπεδα του Ρέντη, κάτι που θα οριστεί σύντομα. Η νομοθετική ρύθμιση για το τζαμί και το νεκροταφείο μπήκε «εμβόλιμη» σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στις συμβάσεις αορίστου χρόνου, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο.

Αποφασίστηκε ακόμα να επισπευσθεί η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση ασύλου, μια διαδικασία που τώρα κρατούσε πάνω από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποσπά δυσμενή σχόλια από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ταυτόχρονα να συντηρείται ένα καθεστώς ημινόμιμης κατάστασης για τους λαθρομετανάστες που υπέβαλαν αιτήματα, κάτι που επέτεινε το ήδη έντονο πρόβλημα. Το Π.Δ., όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, βρίσκεται στο Σ.τ.Ε., από το οποίο έχει ζητήσει να του απαντήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, κάτι που ευελπιστεί να γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: