20.6.09

Φέτος, οι πιο καλοί οι μαθητές! ...

Περισσότεροι κατάφεραν να περάσουν τη βάση του «10», αλλά οι κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ θα παραμείνουν πολλές..
Λιγότεροι από άλλες χρονιές ήταν φέτος οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν για μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (85.354 έναντι 90.508 πέρυσι) και περισσότεροι από πέρυσι κατάφεραν να περάσουν τη βάση του «10», ωστόσο και οι βάσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο ύψος τους και οι κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ θα παραμείνουν πολλές!
Σύμφωνα με τις βαθμολογίες των εξεταζόμενων σε πανελλαδικό επίπεδο μαθητών, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, φέτος...
σημειώθηκαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, με μεγαλύτερο ποσοστό εξεταζομένων να επιτυγχάνουν βαθμολογίες που υπερβαίνουν τη βάση εισαγωγής του «10». Η εξέλιξη αυτή, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, σημαίνει ότι «περισσότερα παιδιά θα έχουν φέτος πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από ό,τι φαίνεται οι μαθητές ήταν καλά προετοιμασμένοι». Ενδεικτικά, στο μάθημα των Μαθηματικών Θετικής Κατεύθυνσης σημειώθηκε σε σχέση με το 2008 αύξηση στους μαθητές που ξεπέρασαν τη βάση του «10» σε ποσοστό 9,69%. Στο μάθημα των Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1 η αντίστοιχη αύξηση άγγιξε το 9,35%, ενώ αύξηση 8,61% σημειώθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2. Στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, οι μαθητές που πέτυχαν βαθμολογίες πάνω από τη βάση του «10» αυξήθηκαν κατά 7,66%, ενώ για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης η αύξηση έφτασε το 6,06%. Με την επιλογή θεμάτων που έκανε φέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων κατόρθωσε μεν να περιορίσει τις κενές θέσεις και τους μαθητές που δεν ξεπερνούν τη βάση, ωστόσο προκάλεσε και αύξηση των βαθμολογιών στη μεσαία κλίμακα. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα έχει επίπτωση κυρίως στις βάσεις των σχολών μεσαίας και χαμηλής ζήτησης, οι οποίες θα εμφανίσουν έστω μικρή άνοδο, παρά τη μείωση του αριθμού υποψηφίων.

Παράλληλα, οι σχολές υψηλής ζήτησης φαίνεται πως διατηρούν... το ύψος τους, με οριακές εξαιρέσεις. Τα μαθήματα με τη μεγαλύτερη αποτυχία ήταν φέτος τα Μαθηματικά και η Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, αλλά και η Ιστορία- τόσο Γενικής Παιδείας όσο και Θεωρητικής Κατεύθυνσης- στην οποία εμφανίζονται επιπλέον μεγάλα ποσοστά αναβαθμολόγησης.


Ρεκόρ στις αναβαθμολογήσεις

Ρεκόρ αναβαθμολογήσεων στα περισσότερα θεωρητικά μαθήματα προέκυψε φέτος, παρά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει τη βαθμολογία της Έκθεσης ώστε να αποφευχθούν μεγάλες βαθμολογικές αποκλίσεις...

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διευθυντή του περιοδικού «Νέα Παιδεία» κ. Κώστα Αγγελάκο: «Οι λόγοι δεν συνδέονται μόνο με την ποιότητα των θεμάτων αλλά και με δύο άλλους βασικούς παράγοντες: την απουσία σαφών και αναλυτικών οδηγιών από την ΚΕΕ και την τυχαία επιλογή μη επιμορφωμένων βαθμολογητών. Άρα, ας σταματήσει το υποκριτικό κήρυγμα για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο και για επιλογή των “καταλληλότερων” στην Επιτροπή των Εξετάσεων και ας συγκροτηθεί, επιτέλους, ένα σώμα επιστημονικά καταρτισμένων και συνεχώς επιμορφούμενων βαθμολογητών, όπως έχουν προτείνει σημαντικά πρόσωπα και φορείς της σχολικής και κοινωνικής ζωής».
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: