28.4.09

Φτερά...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑδεν πετούν. Η διαπίστωση χρησιμοποιείται μεταφορικά για να ακυρώσει τις φιλοδοξίες εκείνων που ζουν μέσα στη λάσπη. Παρ΄ όλα αυτά η γρίπη των χοίρων δεν γνωρίζει σύνορα, χάρη στα αεροπορικά ταξίδια. Από το Μεξικό έχει ήδη φθάσει στις ΗΠΑ, τον Καναδά και, πιθανώς, την Ευρώπη. Πριν από τον ιό, έχει, βεβαίως, διαδοθεί ο πανικός.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙκίνδυνος πανδημίας; Δεν είναι να λέει κανείς μεγάλες κουβέντες. Αλλά οι Βρετανοί επέζησαν των τρελών αγελάδων. Και η ασιατικής προέλευσης γρίπη των πτηνών δεν επιβεβαίωσε τις....

δυσοίωνες προγνώσεις των ειδικών. Μάλιστα, το 2005, η Υφήλιος είχε προειδοποιηθεί να αναμένει τα χειρότερα, διότι η καραντίνα δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για τις αποδημητικές συνήθειες των πουλιών. Τελικώς, λοιμός δεν επήλθε. ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕαπό τη γρίπη των πουλερικών; Οι φαρμακοβιομηχανίες, που πούλησαν εκατομμύρια εμβόλια. Τα περισσότερα έμειναν αχρησιμοποίητα. Το 2005 δεν υπήρχε οικονομική κρίση. Η παγκόσμια χρηματιστηριακή φούσκα μεγάλωνε. Το 2009, βεβαίως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Λιμασμένες για κέρδη, οι αγορές δεν έχασαν την ευκαιρία. Έτσι, οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών εκτινάχθηκαν στα ύψη. Άλλη μια επιβεβαίωση του χρηματιστηριακού κανόνα που εισηγείται στους επενδυτές: «Αγόρασε τη φήμη. Πούλα το γεγονός!» ΤΙ ΑΛΛΟέχει αλλάξει; Οι επιδημίες πάνε κι έρχονται, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είναι πια η ίδια. Το 2005 είχε γίνει το σώσε με την ψόφια γαλοπούλα που έχασε ο Μπασιάκος. Ωστόσο, όλο εκείνο το μπάχαλο είχε βοηθήσει τη Ν.Δ. που διατηρούσε το βασικό ένστικτο του αντιπερισπασμού. Η κυβερνώσα συντηρητική παράταξη είχε τότε ξεκινήσει τον χορό των σκανδάλων με τους κουμπάρους της ΜΕΒΓΑΛ. Η γαλοπούλα είχε τραβήξει προσωρινά την προσοχή από μια δύσκολη υπόθεση.

ΤΟ 2009τέτοια ανακλαστικά η κυβέρνηση δεν διαθέτει. Κι αυτό γιατί έχει πνιγεί έκτοτε στα σκάνδαλα.

Ας πούμε, για τον Μπασιάκο, η χαμένη γαλοπούλα είναι μια νοσταλγική ανάμνηση μπρος στις ανταλλαγές οικοπέδων και λιμνών του Βατοπεδίου. Εγκλωβισμένη στον βούρκο πολλών και διαφορετικών υποθέσεων- που ερευνά η Δικαιοσύνη- η Ν.Δ. δυσκολεύεται να ξεκολλήσει. Είπαμε - τα γουρούνια δεν πετούν.
{ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ}ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: