30.4.09

Αναβαθμίζουν τον συναγερμό...

Αυξάνονται οι φόβοι για πανδημία...
Παγκόσμια είναι η ανησυχία από την εξάπλωση του ιού της γρίπης των χοίρων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αυξάνει το επίπεδο συναγερμού από το 4 στο 5. Την ίδια ώρα ένα νέο κρούσμα της γρίπης των χοίρων, το πρώτο στη Λατινική Αμερική εκτός Μεξικού, εντοπίστηκε στο Περού.
Πρόκειται για μια 27χρονη γυναίκα από την Αργεντινή, που ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό. Η ασθενής είχε επιβιβαστεί, την Τρίτη, σε πτήση της Copa Airlines από τον Παναμά και εξετράπη στη Λίμα καθώς η κατάστασή της επιδεινώθηκε.Αργότερα το αεροσκάφος μετέβη στον προορισμό του, το Μπουένος Άιρες.
Ο υπουργός Υγείας του Περού, Όσκαρ Ουγάρτε, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των...

πτήσεων από το Μεξικό στο Περού, ενώ δήλωσε ότι υπάρχουν άλλα τρία ύποπτα κρούσματα στο Περού, για τα οποία πραγματοποιούνται εργαστηριακές εξετάσεις.

Επίσης η κυβέρνηση του Ισημερινού, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη, ότι θέτει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Συγκεκριμένα απαγορεύει για περίοδο ενός μήνα στους ξένους υπηκόους οι οποίοι είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό να αφιχθούν στη χώρα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων.

Επιπλέον ανέστειλε τις πτήσεις τσάρτερ από και προς το Μεξικό.

Τέλος η υπουργός Υγείας Κάρολιν Τσανγκ κήρυξε χθες κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να διοχετευτούν πρόσθετα κεφάλαια σε νοσοκομεία και κλινικές και απαγόρευσε την εισαγωγή χοίρων και χοιρινού κρέατος από το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Στον υπόλοιπο κόσμο, σχετικά με τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων, η κατάσταση έχει ως εξής:

- Στο Μεξικό τουλάχιστον 159 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους πιθανότατα από τον ιό, με τις υγειονομικές αρχές της χώρας να αποδίδουν με βεβαιότητα στον ιό της γρίπης, μόνο τους 9 θανάτους μέχρι στιγμής. 1.300 ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ ακόμη 152 εξετάζονται.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν απηύθυνε χθες Τετάρτη, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, έκκληση προς τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν όσο περισσότερο είναι εφικτό στα σπίτια τους, στην διάρκεια της μερικής αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, από την 1η έως την 5η Μαΐου, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την διακοπή της λειτουργίας των μη απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών και κάλεσε τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν είναι κρίσιμη για την οικονομία να κλείσουν για 5 ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Πρωτομαγιά.

- Στις ΗΠΑ, υπάρχουν τουλάχιστον 91 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ χθες επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος ενός βρέφους 23 μηνών από το Μεξικό. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την έγκριση κονδυλίων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

- Στον Καναδά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 13.

- Στη Νέα Ζηλανδία έχουν αναφερθεί 3 επιβεβαιωμένα περιστατικά.

- Στην Ελβετία ένας άνδρας νοσεί από τη γρίπη των χοίρων.

- Στη Βρετανία 5 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό της γρίπης των χοίρων.

- Στην Ισπανία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 10.

- Στη Γερμανία τα περιστατικά που οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν. ανέρχονται στα 3.

- Στο Ισραήλ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι νοσούν από τη νόσο της γρίπης των χοίρων.

Εν τω μεταξύ σήμερα οι υπουργοί υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετάσουν όλες τις εξελίξεις και να χαράξουν μια κοινή πολιτική όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο πιθανής ταξιδιωτικής οδηγίας για το Μεξικό.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: