29.4.09

Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ: «πιο κοντά στην πανδημία» ...

Δέκα κρούσματα της γρίπης των χοίρων ανακοίνωσε η Ισπανία -και μάλιστα το πρώτο σε άτομο που δεν είχε ταξιδέψει στο Μεξικό-την ώρα που στις Ην.Πολιτείες ένα μωρό 23 μηνών γίνεται ο πρώτος νεκρός εκτός Μεξικού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(ΠΟΥ), σε νέα ανακοίνωσή του, προειδοποιεί: "Δεν φτάσαμε ακόμη εκεί αλλά φαίνεται ότι πλησιάζουμε στο 5ο επίπεδο του συναγερμού".

Τα κρούσματα της Ισπανίας, άλλα τρία στη Βρετανία, δύο στη Μασαχουσέτη και ένα στην Αυστρία, είναι τα τελευταία που ανακοινώθηκαν από τις κατά τόπους αρχές. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας, 53 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση ενώ, από τα δέκα κρούσματα, ο ένας ασθενής δεν είχε ταξιδέψει στο Μεξικό. Η ισπανική εφημερίδα El Mundo έγραψε πάντως πως ο συγκεκριμένος ασθενής είχε έρθει σε επαφή με άτομο που είχε επισκεφτεί πρόσφατα το Μεξικό- στοιχείο που επιβεβαιώνει τους φόβους για...

μετάδοση και εξάπλωση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σε συναγερμό ο ΠΟΥ
«Είναι σαφές ότι ο ιός εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων και δεν βλέπουμε κάτι που να δείχνει ότι επιβραδύνει την ταχύτητά του», επισήμανε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Κειτζι Φουκούντα.

«Φαίνεται ότι πλησιάζουμε περισσότερο στο επίπεδο 5 αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί», πρόσθεσε. Για τον ΠΟΥ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι 114 και μοιράζονται σε :

-Μεξικό, όπου υπάρχουν και 7 επιβεβαιωμένοι θάνατοι

-ΗΠΑ, όπου σήμερα αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος

-Καναδά, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Βρετανία.

Επίσης σήμερα η Γερμανία ανέφερε ότι υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα και η Αυστρία, ένα.

Συνολικά 9 χώρες ανακοίνωσαν ότι έχουν κρούσματα και στην Αμερική, τουλάχιστον 10 πολιτείες:

- Νέα Υόρκη
-Καλιφόρνια
-Κάνσας
-Μασαχουσέτη
-Αριζόνα
-Ιντιάνα
-Νεβάδα
-Οχάιο
-Τέξας
-Μίσιγκαν

Η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως αργότερα σήμερα για να μελετήσει πιθανή αλλαγή του επιπέδου κινδύνου. Το ανώτατο όριο συναγερμού για πανδημία είναι το έξι.

"Επιβεβαιώνω ότι η επιτροπή θα συνελθει αργότερα σήμερα" ανέφερε η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Φαντέλα Σαϊμπ.

Αν ο ΠΟΥ περάσει τελικά από τη φάση 4 στη φάση 5 θα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση πανδημίας κάτι που θα σημαίνει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αναπόφευκτη. Το κριτήριο για να ανακοινώσει ότι περνάμε στη φάση 6 είναι η ύπαρξη δύο αυτόνομων εστιών της νόσου σε δύο διαφορετικές χώρες της ίδιας ευρύτερης περιοχής.

ΗΠΑ- Ο πρώτος θάνατος
Για το μωρό στις Ην.Πολιτείες έγινε γνωστό ότι προερχόταν από το Μεξικό και μαζί με την οικογένειά του, επισκεπτόταν συγγενείς στο Τέξας. Στις 8 Απριλίου παρουσίασε συμπτώματα, στις 13 μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Μπράουνσβιλ, και την επομένη σε νοσοκομείο του Χιούστον. Πέθανε το βράδυ της Δευτέρας. Αιτία θανάτου, πνευμονία που προκλήθηκε από ιό γρίπης.

«Δυστυχώς πρέπει να επιβεβαιώσω ότι έχουμε τον πρώτο θάνατο παιδιού από τον ιό της γρίπης Η1Ν1», δήλωσε ο Δρ. Ρίτσαρντ Μπέσερ, ο οποίος αυτήν την περίοδο εκτελεί χρέη διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, αντιμέτωπος με την σημαντικότερη πρόκληση στη δημόσια υγεία από την αρχή της θητείας του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους γονείς του παιδιού και τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού.

Ζήτησε μάλιστα από τις τοπικές αρχές να επαγρυπνούν και από τα σχολεία στις περιοχές όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα "να εξετάσουν τον ενδεχόμενο να κλείσουν".

Ταξίδια

Όπως διευκρινίστηκε νωρίτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς στις πτήσεις από και προς το Μεξικό, εξατίας της γρίπης των χοίρων αλλά όχι η Επιτροπή για το σύνολό τους.
Η Κούβα και η Αργεντινή έλαβαν ήδη παρόμοια μέτρα ενώ η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι θα θανατώσει όλα τους χοίρους στο έδαφός της- απόφαση που πάντως βρίσκει αντίθετο τον ΟΗΕ. Χοιροστάσια διατηρούν στην Αίγυπτο μέλη της μειονότητας των χριστιανών.
Από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: