28.4.09

Τέλος για την ιστορική PONTIAC...

Η G.Μ. κανιβαλίζει την Pontiac...
Το κλείσιμο της Pontiac και 13 εργοστασίων, ακόμη 7.000 απολύσεις, νέο δανεισμό από το αμερικανικό κράτος και ανταλλαγή χρέους με μετοχές, προτείνει πλέον η General Motors για τη διάσωσή της.
Το τέλος της ιστορικής Pontiac ανακοίνωσε χθες και επίσημα η GM. Η πρώτη Pontiac κυκλοφόρησε πριν από 83 χρόνια. Στη φωτογραφία το μοντέλο του '37 Το τέλος της ιστορικής Pontiac ανακοίνωσε χθες και επίσημα η GM. Η πρώτη Pontiac κυκλοφόρησε πριν από 83 χρόνια. Στη φωτογραφία το μοντέλο του '37 Οι περικοπές, που ...
ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Φριτς Χέντερσον, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχαν ανακοινωθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του περασμένου Φεβρουαρίου και στόχο έχουν την αποτροπή της πτώχευσης στις αρχές του καλοκαιριού.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο η General Motors -που έχει διαμηνύσει νωρίτερα ότι χρειάζεται 22,5-27 δισ. δολάρια προκειμένου να παραμείνει ζωντανή- έχει δανειστεί 14,5 δισ. δολάρια από το αμερικανικό κράτος. Με τις χθεσινές της προτάσεις το ύψος του συνολικού της δανεισμού από το αμερικανικό δημόσιο θα φτάσει τα 27 δισ. δολάρια. Ακόμη, ώς τα τέλη του 2010 ο αριθμός των εργοστασίων της θα συρρικνωθεί σε 34 από 47, το δίκτυο των πωλητών των προϊόντων της θα μειωθεί κατά 42%, στους 3.605, ενώ το εργατικό της δυναμικό θα περικοπεί σε 40.000 από 61.000 στα τέλη του 2008, σε 7 με 8 χιλιάδες θέσεις εργασίας περισσότερες απ' ό,τι προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια.

Εκβιαστική ανταλλαγή

Παράλληλα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα κλείσει την ιστορική Pontiac και θα εστιάσει την αμερικανική της παραγωγή στις Chevrolet, Cadillac, Buick και GMC. Παράλληλα, ζητεί από τους κατόχους των ύψους 27 δισ. δολαρίων ομολόγων της να δεχτούν να τις ανταλλάξουν ώς τις 26 Μαΐου με μετοχές.

Συγκεκριμένα η εταιρεία τούς προσφέρει 225 μετοχές, σημερινής αξίας 414 δολαρίων, για κάθε 1.000 δολάρια χρέους που αυτοί ανταλλάσσουν, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι αν δεν δεχτούν αυτούς τους όρους ανταλλαγής τότε θα καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Εάν το συνολικό σχέδιο μετατροπής χρέους σε μετοχές ευδοκιμήσει, τότε το αμερικανικό κράτος θα βγει από αυτό με μερίδιο μεγαλύτερο του 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της G.Μ., ενώ μαζί με τα συνδικάτα θα ελέγχει το 89%. Το υπόλοιπο 10% θα ελέγχουν οι κάτοχοι των ομολόγων, ενώ το 1% οι σημερινοί μέτοχοι. *
Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: