30.4.09

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά


Μια όχι τόσο γνωστή "γιορτή" για τους μεγάλους...
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά (30 Απριλίου), μας δίνεται η ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε κυρίως εμάς τους «μεγάλους» κατά της χρήσης της σωματικής τιμωρίας και κάθε μορφής βίας στα παιδιά.
Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, ας βγεί και από τη ζωή μας αναφέρει στην καμπάνια του το Δίκτυο για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά. Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών καταλήγουμε στην άποψη ότι η σωματική τιμωρία βλάπτει την ψυχική τους ισορροπία, προσβάλλει την προσωπικότητά τους, τα εξοικειώνει με τη βία ως μέσον επίλυσης προβλημάτων και είναι δυνατό να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησής τους. Τις συνέπειες αυτές...
πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι έχουν την ευθύνη ανατροφής και φροντίδας των παιδιών.

Ας μην ξεχνάμε εμείς οι «μεγάλοι» ότι η σωματική τιμωρία είναι μια μορφή βίας και θεσμικά πλέον απαγορεύεται κάθε μορφή βίας όπως το ξύλο, το χαστούκι, το τράβηγμα του αυτιού και οποιαδήποτε άλλη επιβολή πόνου σύμφωνα με τον νόμο (Ν.3500/06/ άρθρο 4) . Οι γονείς έχουν την ευθύνη της ανατροφής και της διαπαιδαγώγησης υγιών προσωπικοτήτων και οφείλουν να μη χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή βίας με σκοπό τον παραδειγματισμό και την τιμωρία σαν δικαιολογίες! Η σωματική τιμωρία δεν αποτελεί μέσο αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης, αλλά στην ουσία θίγει την προσωπικότητα του παιδιού και δίνει πρότυπα υιοθέτησης μη υγιών συμπεριφορών στο μέλλον. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να βάλουμε το διάλογο και την επικοινωνία στη ζωή μας και στην καθημερινότητα μας δίνοντας απλές και λειτουργικές λύσεις στην πιο σημαντική σχέση της ζωής μας, αυτή με τα παιδιά μας! Ας βγάλουμε το ξύλο από τη ζωή μας και ας θυμόμαστε αυτό…. Τα χέρια σας πρέπει να φροντίζουν και όχι να τιμωρούν! Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών!

Tο "Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά", το οποίο συντονίζει ο "Συνήγορος του Παιδιού", δημοσιοποιεί το "Δεκάλογο κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά", που συντάχθηκε με βάση τις επικρατούσες σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις και τη νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ο Δεκάλογος, που αποστέλλεται για να αναρτηθεί σε όλα τα σχολεία, τις ενορίες και όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, αναφέρει:

1. Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, έχουν δικαίωμα στην προστασία από κάθε μορφή βίας. Η σωματική τιμωρία είναι μία μορφή βίας.

2. Το ξύλο, το χαστούκι, το τράβηγμα του αυτιού και γενικά η επιβολή σωματικού πόνου στο παιδί είναι μορφές σωματικής τιμωρίας και πλέον δεν επιτρέπονται από το νόμο (Ν.3500/06, άρθρο 4).

3. Κανένα πρόσωπο που έχει στην ευθύνη του ένα παιδί, δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλλει σωματική τιμωρία.

4. Οι γονείς έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και οφείλουν να τα μεγαλώσουν, χωρίς να χρησιμοποιούν βία σε βάρος τους και να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους.

5. Η σωματική τιμωρία θίγει την προσωπικότητα του παιδιού.

6. Η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο διαπαιδαγώγησης.

7. Ένα παιδί που μεγαλώνει με ξύλο, μαθαίνει να λύνει τα προβλήματά του με βίαιο τρόπο.

8. Η σωματική τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησης.

9. Ο διάλογος και η μη βίαιη διαπαιδαγώγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται στη ζωή του.

10. Είναι στο χέρι μας να βγάλουμε το ξύλο και τη βία από τη ζωή των παιδιών.


Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε!!!

Μπίθα Διονυσία
Κοινωνική Λειτουργός
Από pliatsikonews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: