29.4.09

«Έρχεται ήπια πανδημία»...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Μάρθα Καϊτανίδη Περικλής Δημητρολόπουλος
Σε «καραντίνα» δασκάλα στην Αχαΐα- θερμικές κάμερες στο Ελ. Βενιζέλος...
Με τους θανάτους στο Μεξικό και τα κρούσματα στον υπόλοιπο κόσμο να αυξάνονται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί όλες τις χώρες να «προετοιμαστούν για τα χειρότερα». Στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες μαθητές εμφανίζουν συμπτώματα ύποπτα για τη γρίπη των χοίρων.
Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κέιτζι Φουκούντα, είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση μιας πανδημίας ήπιας μορφής. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν...
αποκλείεται το επόμενο διάστημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να ανεβάσει το επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού στο 5. Στη χώρα μας, σε «καραντίνα» βρίσκεται δασκάλα στην Αχαΐα, που επέστρεψε προσφάτως από διακοπές στο Μεξικό. Οι εκπαιδευτικές αρχές της Πάτρας σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες, της απαγόρευσαν προσωρινά να επισκεφτεί το Δημοτικό σχολείο στο οποίο διδάσκει, για προληπτικούς λόγους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ύποπτα συμπτώματα που να μαρτυρούν πως νοσεί απο τη γρίπη των χοίρων. «Η απόφαση ελήφθη μόνον για προληπτικούς λόγους», λέει ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Θ. Μπίρμπας.

Επίσης, όπως ανέφερε χτες το βράδυ ο πρόεδρος της Έκτακτης Επιτροπής πανδημίας γρίπης κ. Π. Ευσταθίου, εγκαταστάθηκε μία θερμοκάμερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει και η δεύτερη. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα ανιχνεύονται οι εμπύρετοι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μας. Η μέθοδος αυτή χαρακτηρίζεται ωστόσο, από τους ειδικούς αναποτελεσματική: «Οι θερμικές κάμερες δεν εντοπίζουν τα άτομα που βρίσκονται σε φάση επώασης της νόσου», έχει επισημάνει σε πρόσφατη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Γκρέγκορι Χαρτλ. Ο ίδιος μάλιστα, επικαλέστηκε μελέτες που είχαν διεξαχθεί κατά την εποχή της κρίσης του SΑRS, οι οποίες έδειξαν ότι οι έλεγχοι στα σύνορα δεν απέδωσαν ιδιαίτερα.

Στο μεταξύ, τέσσερις ακόμη πολίτες απευθύνθηκαν στο Σισμανόγλειο με δική τους πρωτοβουλία, εκ των οποίων οι δύο επέστρεψαν προσφάτως από το Μεξικό με γκρουπ των περίπου 70 Ελλήνων ταξιδιωτών. Παρ΄ όλα αυτά, όπως διαπιστώθηκε μετά τον ιατρικό έλεγχο, τα ήπια συμπτώματα που παρουσίαζαν αποδόθηκαν σε εποχιακή γρίπη. Επιπλέον, τα τηλεφωνήματα στην ανοιχτή γραμμή για τη γρίπη των χοίρων έχουν αγγίξει τα 200 τις τελευταίες τρεις ημέρες: «Στην πλειονότητά τους ωστόσο, αφορούν γενικές πληροφορίες που απασχολούν τους πολίτες», σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πιερουτσάκο, πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Αναστάτωση προκάλεσε εν τω μεταξύ η δήλωση της επιτρόπου Υγείας της Ε.Ε. κ. Αντρούλας Βασιλείου, όταν χτες είπε σε δημοσιογράφους ότι εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα που εξετάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Χρειάστηκε μάλιστα η παρέμβαση του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κρούσμα στη χώρα μας. «Η είδηση του ΒΒC προφανώς δημιούργησε σύγχυση επειδή όπως μας διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της επιτρόπου κ. Βασιλείου σε ερώτηση δημοσιογράφων για ποιες χώρες ερευνούν και προβαίνουν σε ιχνηλάτηση ανέφερε και την Ελλάδα».
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: