28.4.09

Αριθμοί χωρίς σχόλια ...


Ο κόσμος έχει σιχαθεί την σκανδαλολογία, γράφει ο Ντερμπεντέρης. Έχει αναρωτηθεί μήπως το ίδιο παθαίνει και με τους δημοσιογράφους σαν κι αυτόν, που προσπαθούν να του κάνουν πλύση εγκεφάλου με στοιχεία δημοσκοπήσεων αμφιβόλου εγκυρότητας?
Γιάννης Πρετεντέρης
Σήμερα δεν χρειάζεται να πω τίποτε. Καλύτερα από εμένα τα έχουν πει οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της GΡΟ που μεταδόθηκε χθες από το Μega. Και τα έχουν πει έξω από τα δόντια, εκκωφαντικά.
Πρώτο ερώτημα, λοιπόν. Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της χώρας το επόμενο διάστημα;
Ο κάθε ερωτώμενος μπορεί να ....
επιλέξει ως δύο θέματα.
Και τι επιλέγει; Πρώτα η οικονομία με 77,7%. Ακολουθεί η Παιδεία με 29,2%. Επεται η αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας με 28,8% (αλλά πάνω από 35% στους ψηφοφόρους της ΝΔ). Υστερα η Υγεία με 18,8%. Προτελευταία και καταϊδρωμένη η αντιμετώπιση των σκανδάλων με 14,7% (ακόμη και στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ με το ζόρι φθάνει στο 20,2%). Τελευταία η εξωτερική πολιτική με 9,7%.

Πώς είπατε; Μόνο το 14,7% των Ελλήνων θεωρεί ότι αξίζει τον κόπο όλη αυτή η καθημερινή κλωτσοπατινάδα για τα σκάνδαλα! Οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι έχουμε σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθούμε.

Δεύτερο ερώτημα. Σε τι αποβλέπει η πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των σκανδάλων;

Τι απαντούν οι ερωτώμενοι; Το 68,1% θεωρεί ότι αποβλέπει στη συγκάλυψη των σκανδάλων (μεταξύ τους και το 37,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ!) και μόλις το 27,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Τρίτο ερώτημα. Σε τι αποβλέπει η στάση του ΠαΣοΚ απέναντι στα σκάνδαλα;

Αντίστοιχες απαντήσεις. Το 67,2% θεωρεί ότι είναι μια σκανδαλολογία για κομματικά οφέλη (μεταξύ των οποίων και το 38% των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ!) και μόνο το 27,4% πιστεύει ότι το ΠαΣοΚ μάχεται για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Γενικό συμπέρασμα:όποιος ψάχνει για κορόιδα, αλλού!

Δεν θυμάμαι άλλη δημοσκόπηση με τόσο έντονο το στοιχείο της αποδοκιμασίας τόσο του κυρίαρχου πολιτικού κλίματος που συντηρούν τα κόμματα όσο και των σκοπιμοτήτων που υπηρετούν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός κομματικού συστήματος το οποίο πολιτεύεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα και με τις ανάγκες της χώρας, όπως διατυπώνονται από τους πολίτες της.

Εγώ δεν έχω τίποτε να προσθέσω σε όσα καταγράφει η δημοσκόπηση. Να θυμίσω απλώς ότι στο «Βήμα της Κυριακής»διετύπωνα την εκτίμηση ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί αυτή την εικοσαετή σκανδαλολογία. Μπορώ τώρα με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα να πω ότι δεν την έχει απλώς βαρεθεί:

την έχει σιχαθεί.

Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο.
ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: