28.4.09

Εμβάσματα σε δόσεις...

Επιχειρηματίας εμφανίζεται να τροφοδοτεί λογαριασμό του Αν. Παυλίδη με 320.000 ευρώ από το 2002 έως το 2008. Αναλήψεις ποσών την ίδια περίοδο που επισκεύαζε το σπίτι της η κόρη του Aρ. Παυλίδη...
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αρ. Παυλίδη! Τα νέα στοιχεία-«φωτιά» που έφτασαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον τροφοδότη λογαριασμό-«μυστήριο» του αδελφού του πρώην υπουργού που δεχόταν εμβάσματα σε δόσεις από επιχειρηματία, προκαλούν πονοκέφαλο στη ΝΔ, βουλευτές της οποίας ασκούν όλο και περισσότερο πιέσεις στον πρώην υπουργό να παραιτηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά» όσον αφορά τη σύνταξη του πορίσματος.
Από το άνοιγμα των λογαριασμών προκύπτει εμπλοκή ενός...

προσώπου-«κλειδί» που τροφοδοτούσε επί χρόνια με εμβάσματα τον λογαριασμό του αδελφού του πρώην υπουργού, από τον οποίο έγινε η ανάληψη των 210.000 ευρώ για την αγορά του διαμερίσματος από την κόρη του Αρ. Παυλίδη.
Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει πως υπάρχει ροή «μαύρου» χρήματος, την ίδια ώρα που η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί «κόλαφο» για τον πρώην υπουργό, καθώς διαπιστώνεται ότι η πραγματική τιμή αγοράς του έφτασε τις 337.000 ευρώ και όχι τις 155.000, όπως είχε καταθέσει στον ανακριτή.
Πρόσωπο-«κλειδί» σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι ο επιχειρηματίας Κλ. Ρούτσης, ο οποίος εμφανίζεται να καταθέτει από το 2002 έως το 2008 στον λογαριασμό του Αναστάσιου Παυλίδη, που διατηρεί στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή, μικροποσά των 15.000 ευρώ, τα οποία συνολικά υπολογίζονται σε 320.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις γίνονται σπαστά ανά 6μηνο στην αρχή και πυκνώνουν ανά 3μηνο και 4μηνο στη συνέχεια, πάντα την ίδια μέρα σε 7 και 8 χιλιάδες ευρώ ή 10 και 5 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να αποφεύγεται ο έλεγχος του πόθεν έσχες από την τράπεζα.

Υπενθυμίζεται, πως από τον τροφοδότη λογαριασμό του αδελφού του πρώην υπουργού έγινε η ανάληψη των 210.000 ευρώ από τον στενό συνεργάτη του Αρ. Παυλίδη και μετέπειτα γ.γ. του υπουργείου Αιγαίου Α. Βαρδουλάκη για την αγορά του ακινήτου, ενώ ο Αν. Παυλίδης είχε ισχυριστεί στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή ότι τα χρήματα προέρχονται από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Αφρική.

Στο ΠΑΣΟΚ αφήνουν αιχμές ότι ο λογαριασμός του Αν. Παυλίδη λειτουργούσε ως «κρυφός» λογαριασμός του Αρ. Παυλίδη και στηρίζουν την εκτίμηση αυτή στο γεγονός ότι την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2006 έχουν γίνει αναλήψεις περίπου 63.000 ευρώ σε μικροποσά (άγνωστο από ποιο πρόσωπο) που συμπίπτουν με τα παραστατικά την ίδια περίπου περίοδο των 65.000 ευρώ για την επισκευή του σπιτιού που έστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή ο ίδιος ο πρώην υπουργός.

Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν μάλιστα λόγο για «σατανική σύμπτωση» και υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο λογαριασμό από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της οικογένειας Παυλίδη ανάλογο ποσό που να συμπίπτει με το κόστος των επισκευών.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-μέλη της Προανακριτικής, Μ. Μπόλαρης, Τ. Ρήγας και Γ. Πεταλωτής, έλεγαν χθες πως «η Τράπεζα της Ελλάδος προσποιήθηκε ότι δεν είδε τίποτα σχετικά με την τροφοδοσία του λογαριασμού» και ότι «η έκθεση των εμπειρογνωμόνων δεν φωτίζει την υπόθεση» και ότι «θυμίζει περισσότερο απολογητικό υπόμνημα του Αν. Παυλίδη».

Ωστόσο, η έκθεση της ΤτΕ αφήνει έκθετο τον Αρ. Παυλίδη όσον αφορά την τιμή αγοράς του διαμερίσματος που διαμορφώνεται στις 337.000 ευρώ και συμπίπτει πλήρως με τις διαπιστώσεις του ανακριτή Απ. Ζαβιτσάνου. Ενα νέο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι ποσό 129.000 ευρώ κατατέθηκε σε λογαριασμού του πωλητή 18 μήνες μετά την εξόφληση του διαμερίσματος.

Περαιτέρω διερεύνηση
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η συναλλαγή αυτή χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ενώ -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- «δεν είναι γνωστό αν και με ποιο τρόπο εξοφλήθηκε τελικά ο πωλητής».

Ακόμη, «πιθανολογείται ότι το ποσό των 208.150 ευρώ που μεταφέρθηκε στον λογαριασμό του πωλητή κατά την ημερομηνία σύναψης του συμβολαίου αφορά ποσό πέραν του αναγραφόμενου στο συμβόλαιο τιμήματος αγοράς του ακινήτου», δηλαδή τις 155. 426 ευρώ.

Ενα ακόμη νέο στοιχείο αποτελεί ο λογαριασμός που διατηρεί ο Αν. Παυλίδης στην ALPHA ΒΑΝΚ, ο οποίος έχει καταθέσεις 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600.000 ευρώ φέρεται να έχει καταθέσει ο Κ. Χρυσοχοϊδης, μέλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, τμηματικά σε 3 δόσεις το 2006, 2007 και 2008, ενώ τα υπόλοιπα 400.000 ευρώ είναι άγνωστης προέλευσης. Σε άλλο λογαριασμό του στην Eurobank ο επιχειρηματίας στην Κω, Φ. Φωτίου, εμφανίζεται να έχει καταθέσει ποσό 108.678 ευρώ, ενώ σε προθεσμιακούς λογαριασμούς που διατηρεί στην Κύπρο υπάρχει κίνηση ποσών περίπου 2,2 εκατ. δολαρίων.

Τέλος, ο εφοπλιστής Φ. Μανούσης εμφανίζεται στις 3/11/2006 να πραγματοποιεί ανάληψη 100.000 ευρώ από λογαριασμό της εταιρείας ΣΑΟΣ στην Εθνική Τράπεζα, ημερομηνία κατά την οποία ο ίδιος καταγγέλλει ότι έδωσε την τσάντα με τα 100.000 ευρώ στον συνεργάτη του πρώην υπουργού, Π. Ζαχαρίου.

ΠΑΣΟΚ
Βλέπει τέσσερις σκιές στους λογαριασμούς

Σημαντικό μέρος των χρημάτων στον λογαριασμό του Αν. Παυλίδη προέρχονται από εμβάσματα σε δόσεις του επιχειρηματία Κλ. Ρούτση, ενώ ο αδελφός του πρώην υπουργού είχε ισχυριστεί στην προανακριτική επιτροπή ότι προέρχονταν από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Αφρική.

Ο Κλ. Ρούτσης ερχόταν ο ίδιος προσωπικά στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή επί μία 6ετία για να καταθέτει στον λογαριασμό του Αν. Παυλίδη σπαστά μικροποσά των 7 και 8 χιλιάδων ευρώ σε μία μέρα ή των 10 και 5 χιλιάδων ευρώ. Πάντα όμως στο σύνολο 15.000 ευρώ. Στην αρχή οι καταθέσεις γίνονται ανά 6μηνο, πυκνώνουν όμως στη συνέχεια ανά 3μηνο ή 4μηνο.

Υπάρχει πρόσωπο ή πρόσωπα που κάνουν μικροαναλήψεις από τον λογαριασμό του Αν. Παυλίδη το χρονικό διάστημα που γίνονται οι επισκευές στο διαμέρισμα της κόρης του πρώην υπουργού. Δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο λογαριασμό από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της οικογένειας Παυλίδη ανάλογο ποσό που να συμπίπτει με το κόστος των επισκευών.

Η ανάληψη των 210.000 ευρώ από τον λογαριασμό του Αν. Παυλίδη για την αγορά του διαμερίσματος της κόρης του πρώην υπουργού αναφέρεται στην ανάλυση ως «μεταφορά».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΛ. ΡΟΥΤΣΗΣ
Δραστηριοποιείται στα λιμενικά έργα με μεγάλους τζίρους

Σαν το... παιδί για όλες τις δουλειές του αδελφού του Αρ. Παυλίδη, Αναστάσιου, παρουσίαζαν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ στους διαδρόμους της Βουλής τον Κλέαρχο Ρούτση, ο οποίος τελικά απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας που έχει στην κατοχή του κατασκευαστική εταιρεία 5ης τάξεως, που εξειδικεύεται κατά πρώτο λόγο στα λιμενικά έργα και στα έργα υποδομής και κατά δεύτερο στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, «ο όμιλος εταιρειών ΚΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ ΑΕ, ΝΕΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ΑΤΕ και ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στον χώρο των δημοσίων όσο και στον χώρο των ιδιωτικών έργων», ενώ «κατά την τελευταία τριετία διαγράφει ανοδική πορεία, αφού έχει υπερτριπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της».

Τα περισσότερα από τα έργα που εμφανίζει ότι «τρέχει» η εταιρεία του κ. Ρούτση είναι λιμενικά με τζίρο που ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα έργα έχουν να κάνουν με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά. Τζίρο πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ αφορούν και τα συνολικά 37 έργα υποδομής που έχει αναλάβει η εταιρεία του κ. Ρούτση με τζίρο που ξεπερνά τα 160 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και στον τομέα αυτόν το μεγαλύτερο μέρος των έργων αφορά τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

Σε ό,τι αφορά στα έργα που σχετίζονται με αθλητικές εγκαταστάσεις, η εταιρεία του κ. Ρούτση έχει αναλάβει έργα από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από ανθρώπους που γνωρίζουν την πορεία του επιχειρηματία, αν και η εταιρεία του λειτουργεί περίπου 35 χρόνια, τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί, τα γραφεία της έχουν μεταφερθεί από τα Εξάρχεια που είχε έδρα στο Χαλάνδρι, ενώ κάνουν λόγο για «μεγάλες διασυνδέσεις» του Κλέαρχου Ρούτση με υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ.

Το όνομα του συγκεκριμένου επιχειρηματία, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε εμπλακεί στην υπόθεση -απευθείας ανάθεσης όπως υποστήριζαν οι καταγγέλλοντες- έργων στον Δήμο της Κηφισιάς, υπόθεση που οδηγήθηκε στα δικαστήρια όπου δικαιώθηκαν τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Βάρσος.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος από το 2002 μέχρι και τον Απρίλιο του 2008 κατέθεσε στον λογαριασμό του Αναστάσιου Παυλίδη -από τον οποίο εκταμιεύθηκαν οι 225.000 ευρώ για το ακίνητο στο Ψυχικό- συνολικά 320.000 ευρώ, σε δηλώσεις του στο «Εθνος της Κυριακής», παραδέχθηκε ότι γνωρίζει την οικογένεια Παυλίδη εδώ και 40 χρόνια και ότι οι καταθέσεις που εμφανίζονται στον επίμαχο λογαριασμό αφορούν επιστροφή ενός ποσού 300.000 ευρώ που του είχε δώσει ο Αν. Παυλίδης για μια επένδυση που επρόκειτο να κάνουν από κοινού στο Γαλαξίδι, η οποία τελικά δεν προχώρησε. Ετσι, πάντα κατά την εκδοχή Ρούτση, άρχισε να επιστρέφει τμηματικά στον Αν. Παυλίδη το ποσό που του είχε εμπιστευθεί.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: