28.4.09

Ημιτελές το πακέτο για την οικοδομή...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Ειρήνη Χρυσολωρά
Θα εκπίπτει το 40% των τόκων δανείου για α9και β9κατοικία...
Την αγορά κατοικίας και ιδίως δευτερεύουσας επιδοτεί τώρα η κυβέρνηση εξαγγέλλοντας φοροαπαλλαγή για το 40% των τόκων των στεγαστικών δανείων, προκειμένου να ενισχύσει- όπως λέει- την οικοδομή, αλλά και την εκλογική της δύναμη, καθώς απομένουν μόλις 40 ημέρες ώς τις ευρωεκλογές.
Μετά τους 4 τροχούς, πήρε σειρά το άλλο όνειρο του Έλληνα, το «κεραμίδι», και η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ανακοινώσει μέτρα για την ευκολότερη απόκτησή του. Μέτρα που αφήνουν, ωστόσο, απ΄ έξω όσους...

έλαβαν δάνεια ώς το τέλος του 2008 και δυσκολεύονται τώρα να αποπληρώσουν τη δόση τους, αλλά και όσους βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αγοράς πρώτης κατοικίας λόγω υψηλών τιμών.

Η κυβέρνηση κράτησε, εξάλλου, κρυφό τον λογαριασμό που θα έρθει μετά τις ευρωεκλογές και θα περιλαμβάνει ομοβροντία νέων φόρων, μεταξύ των οποίων και αύξηση του ειδικού τέλους ακινήτων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου είναι τα εξής:

1Διπλασιάζεται από 20% σε 40% το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών, το οποίο αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος. Το μέτρο αφορά στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από 1/1/2009 ή θα χορηγηθούν ώς το τέλος του 2010 και μάλιστα όχι μόνο για αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά και δευτερεύουσας. Επιπλέον αυξάνονται από 120 τ.μ. σε 200 τ.μ. και από 200.000 ευρώ σε 350.000 ευρώ τα όρια τα οποία θα αφορά στο εξής η έκπτωση.

Έτσι, ένας δανειολήπτης που αγοράζει εξοχική κατοικία με 15ετές δάνειο 150.000

ευρώ, με επιτόκιο 5%, θα έχει συνολική φοροαπαλλαγή στη δεκαπενταετία 35.000 ευρώ, ενώ για την αγορά πρώτης κατοικίας το επιπλέον όφελος είναι 17.500 ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 17.500 θα εξέπιπταν ούτως ή άλλως και με το υφιστάμενο καθεστώς.

2Για όσους λάβουν στεγαστικά δάνεια ώς τις 31/12/2010 (τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικά ακίνητα) το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται το επιπλέον 25% του δανείου που μέχρι σήμερα δεν χορηγούν οι τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό, είπε χθες ο υπουργός, το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το 100% της εμπορικής αξίας των ακινήτων και όχι το 75% που ισχύει μέχρι σήμερα.

Πάντως, αυτό προϋποθέτει ότι ο δανειολήπτης θα δηλώσει στην Εφορία όχι την αντικειμενική τιμή, όπως ισχύει κατά κανόνα σήμερα, αλλά την εμπορική και έτσι θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο μεταβίβασης, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 9% και 11% για τις παλιές κατοικίες ή με επιπλέον ΦΠΑ για τις νεόδμητες. Για την πλειονότητα των αγοραστών αυτό είναι δώρον άδωρον. Για την αγορά πρώτης κατοικίας ωστόσο, όπου ισχύει φοροαπαλλαγή για αξία ώς 350.000 ευρώ, διευκολύνονται ίσως κάποιοι υποψήφιοι δανειολήπτες που δεν διαθέτουν δικό τους κεφάλαιο.

3Μειώνεται η αμοιβή των συμβολαιογράφων από το 1,2% στο 1% της αξίας του ακινήτου. Το κέρδος στην προκειμένη περίπτωση είναι ελάχιστο: 400 ευρώ για μια κατοικία 200.000 ευρώ.

Επίσης, ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα προκηρυχθεί πρόγραμμα που θα αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που κτίσθηκαν πριν από το 1980, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Θερμομόνωσης (μονώσεις, αλλαγές κουφωμάτων, υαλοπινάκων κτλ.). Έτσι θα ενισχυθούν τα νοικοκυριά που θα θελήσουν να κάνουν τις σχετικές αλλαγές στις κατοικίες τους, η βιομηχανία δομικών υλικών και τα συναφή επαγγέλματα.

Ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε χθες ότι τα μέτρα «αναμένεται να συμβάλουν στην αναθέρμανση του κλάδου» που απασχολεί περισσότερους από 400.000 εργαζομένους και συμμετέχει με 7% περίπου στο ΑΕΠ της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: