30.12.20

Αντιπολίτευση η ανυπακοή;...


Ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να είναι παρών στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και μετά την... αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. 

 Σε μια επίδειξη ισχύος, τόσο απέναντι στον Μπάιντεν όσο και απέναντι στους βαρόνους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο, ο Τραμπ οργανώνει συγκέντρωση-διαδήλωση στο κέντρο της Ουάσινγκτον την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου. Η συγκέντρωση και το μήνυμα ή ο λόγος του Τραμπ λογικά αποκλείουν την παρουσία του απερχομένου προέδρου στην τελετή έναρξης της θητείας του διαδόχου του. 

 Ο Τραμπ, αν θέλει να είναι συνεπής στη διχαστική, εμπρηστική και πολωτική ρητορική η οποία σφράγισε τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, είναι υποχρεωμένος να δηλώνει «παρών» με πρωτοβουλίες πολιτικής δυναμικής ανυπακοής που θα συσπειρώνουν τους οπαδούς του. 

 Στόχος του Τραμπ σε πρώτη φάση είναι να διαμηνύσει προς οπαδούς και αντιπάλους ότι όσο θα είναι παρών στην πολιτική σκηνή δεν θα είναι δυνατή η επιστροφή στη συστημική κανονικότητα του παρελθόντος.

 Σε δεύτερη φάση, αν πετύχει τον στόχο του να περιχαρακώσει και να ελέγξει την εκλογική του βάση, θα επιχειρήσει να μετατρέψει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 σε δημοψήφισμα υπέρ της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο. Στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, επανεκλέγεται το σύνολο της Βουλής και το ένα τρίτο της Γερουσίας.

 Συνήθως στις πρώτες ενδιάμεσες που ακολουθούν την προεδρική εκλογή το κόμμα του ενοίκου του Λευκού Οίκου χάνει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Στην κανονικότητα του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ ο πρώην πρόεδρος συγγράφει απομνημονεύματα και ασχολείται με την ίδρυση και τη λειτουργία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης που θα φιλοξενήσει το αρχείο του. 

 Παρεμβαίνει δημόσια όταν του ζητηθεί από τον Λευκό Οίκο όταν οι περιστάσεις απαιτούν διευρυμένη συναίνεση και στήριξη. Ετσι η ατζέντα του Τραμπ για την επόμενη μέρα της λήξης της θητείας του προβάλλει μάλλον ως δυναμική πολιτική ανυπακοή, μια επιλογή με απρόβλεπτες επιπτώσεις και παρενέργειες... 

 Γιώργος Καπόπουλος

 Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: