30.12.20

Προσοχή, μη χάσουμε τους αρίστους...


Προ ημερών η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος, καίτοι είναι μίας προχωρημένης ηλικίας, να εμβολιαστεί από τους πρώτους. Διευκρίνισε ότι θα το κάνει εφόσον χρειαστεί να... 
πειστούν οι πολίτες της χώρας της. Στην Ισπανία αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με την κανονική σειρά τους. Η Δανή πρωθυπουργός δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα περιμένει τη σειρά της για να κάνει το εμβόλιο. Στην Ελλάδα αποφασίσαμε ότι επειδή χρειαζόμαστε ισχυρούς συμβολισμούς για να πειστούν οι πολίτες και να μην επικρατήσουν οι ψεκασμένοι, να κάνουν το εμβόλιο οι κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες - ως εδώ υπάρχει μία λογική. Επιπλέον όμως και επειδή θέλουμε, λέει, το κράτος να… συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία και να μην καταστραφεί από τυχόν ύπουλα χτυπήματα του κορωνοϊού να εμβολιαστεί κατά απόλυτη προτεραιότητα ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος παρακαλώ για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης (ένας συμπαθής κατά τα άλλα άνθρωπος)! Θα μου πείτε ποιος είναι ο Κώστας Βλάσης από τον οποίο εξαρτάται η πορεία του Ελληνικού Κράτους, που άντεξε μεν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά κινδυνεύει στη μεγάλη αυτή επέτειο να τα βρει σκούρα. Κι όμως! Ο Κώστας Βλάσης είναι μαζί με ακόμα 125 «πρόσωπα της πρώτης γραμμής απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους» (!!!), όπως είπε οργισμένα απορημένος ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είναι φυσικά μεταξύ των 126 πυλώνων του Ελληνικού Κράτους! Εν ολίγοις, χωρίς τον Πέτσα, τον Βλάση ή, για παράδειγμα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο με το όνομα, απειλείται ακόμα και η συνέχεια ολόκληρου του έθνους – αμ πώς! 

Είναι ένα ερωτηματικό βέβαια το πώς η αρχική λίστα με τους εκλεκτούς προς εμβολιασμό ενώ είχε 45 άτομα, στη συνέχεια διευρύνθηκε με διάφορους τύπους, όπως ένας 35χρονος άσχετος με το υγειονομικό κομμάτι, που έχει τοποθετηθεί διοικητής του Ασκληπιείου, για να φτάσει στους 126 και ποιος ξέρει σε τι αριθμό αύριο μεθαύριο. Για ποιο λόγο, με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή και ποιος είχε τη φαεινή ιδέα για όλο αυτό, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Δεν είναι το ιλαροτραγικό του πράγματος, που βγάζει μάτια με αυτή την ιστορία των VIP εμβολιασμών. Δεν είναι η γελοιότητα με την μετατροπή μίας κρίσιμης διαδικασίας σε επικοινωνιακή πασαρέλα. Έτσι κι αλλιώς η διαχείριση της πανδημίας γίνεται εξ αρχής με επικοινωνιακούς όρους – για να κουνάει με κομπορρημοσύνη συγκριτικούς πίνακες με άλλες χώρες ο κ. Πέτσας, πριν καταλάβει ότι έρχεται εκατόμβη νεκρών με το δεύτερο κύμα. 

Το ένα σημαντικό με αυτή την ιστορία είναι ότι στερούνται το εμβόλιο άνθρωποι που το έχουν περισσότερη ανάγκη από τον κ. Βλάση, τον κ. Πέτσα, τον κ. Αναγνωστόπουλο και τους διάφορους κυβερνητικούς. Όμως το πιο σημαντικό ίσως είναι η νοοτροπία του «αναντικατάστατου», η αίσθηση της υπεροχής, το σκεπτικό του «Μπάντεν- Μπάντεν», που αναδύονται από τη λίστα των προνομιακών εμβολιασμών. Όλη αυτή η συμπεριφορά προδίδει αλαζονεία, αμετροέπεια και νεποτισμό, τύπου «χωρίς εμάς δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος, θα καταστραφεί η χώρα»! Αυτοί είναι οι «άριστοι», που δεν πρέπει να χαθούν με τίποτα – το νου σας ρεμάλια, μην τους χάσουμε - και οι άλλοι, οι πληβείοι, είναι όλοι «αναλώσιμοι», για να μην πούμε και «μπασκλασαρία». Αυτοί είναι οι εκλεκτοί που θα μπουν στην Κιβωτό, οι άλλοι, ας τα βγάλουν πέρα με την πλημμύρα. Μεγαλύτερη περιφρόνηση σε ένα λαό που έχει τραβήξει τα πάνδεινα με αυτή την πανδημία, δεν θα μπορούσε να υπάρξει μάλλον. 

Την ίδια ώρα: Άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους, πολλά νοσοκομεία της επαρχίας είναι σαν βομβαρδισμένα πεδία (Κιλκίς, Ρόδος, Δράμα, Καρπενήσι και αλλού). Το testing έχει καταντήσει ανέκδοτο, με τους αρμόδιους του ΕΟΔΥ να μην έχουν καμία σοβαρή εικόνα για το πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα και τους πολίτες να πληρώνουν αδρά όταν χρειάζεται να κάνουν εξέταση. Το παρατεταμένο λοκ ντάουν απειλεί την κοινωνική συνοχή και οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στην εξαθλίωση. Αυτά κι άλλα πολλά, δυστυχώς. Καλή χρονιά...

Γιάννης Μακρυγιάννης
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: