30.12.20

Αχτίδα αισιοδοξίας στην Αργεντινή...



Η Σύγκλητος της Αργεντινής ψήφισε χτές την έγκριση του νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης. Η ψήφιση του νόμου σημαίνει ότι εκατομμύρια πολίτες της χώρας θα έχουν πρόσβαση σε... δωρεάν πρόωρη διακοπή της εγκυμοσύνης μέχρι την 14η εβδομάδα κύησης. Η Αργεντινή είναι πλέον η μεγαλύτερη από τις ελάχιστες χώρες της Λατινικής Αμερικής στις οποίες η άμβλωση δεν διώκεται ποινικά.


Όταν την νύχτα της 8ης Αυγούστου του 2018 η Σύγκλητος της Αργεντινής αποφάσισε μετά από μια δραματική ψηφορία να μην εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου για την νομιμοποίηση της άμβλωσης, όλες οι πολιτικές δυνάμεις γνώριζαν πως ο δεύτερος γύρος αυτής της «αναμέτρησης» δεν θα αργούσε να έρθει.

Το φεμινιστικό κίνημα είχε χάσει αυτή την ψήφο αλλά στους δρόμους η μάχη είχε ήδη κριθεί. Οι φεμινιστικές πορείες που οργανώθηκαν από τις φεμινιστικές οργανώσεις ήταν μερικές από τις πιο μαζικές που είχε δει η Αργεντινή από την κρίση του 2001. Η πρωτοφανής κινητοποίηση ταρακούνησε το πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι διαδηλώσεις θρησκευτικών και συντηρητικών οργανώσεων που αντιδρούσαν στην αποποινικοποίηση αν και πολυπληθείς υπολείπονταν σε μαζικότητα και ενεργητικότητα.

Το φεμινιστικό κίνημα είχε πετύχει μια πραγματική ανατροπή και όλοι γνώριζαν πως ήταν θέμα χρόνου ένα νέο σχέδιο νόμου να παρουσιαστεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Σύγκλητο.

Το νέο νομοσχέδιο

Οι συζητήσεις για ένα δεύτερο νομοσχέδιο και μια νέα ψηφοφορία είχαν ήδη αρχίσει από την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2019. Όταν ο περονιστής υποψήφιος Alberto Fernandez και η Cristina Kirchner βρέθηκε αντιμέτωπος με τον συντηρητικό απερχόμενο πρόεδρο Mauricio Macri το φεμινιστικό κίνημα ήταν πια μια υπολογίσιμη πολιτικά δύναμη. Το περονιστικό στρατόπεδο που πάντα φλέρταρε με ένα είδος λαϊκού συντηρητισμού και είχε μια αμφιταλαντευόμενη στάση τα προηγούμενα χρόνια, άλλαξε ρότα. Το στραόπεδο του Fernandezπροσπάθησε να κερδίσει τις ψήφους του κινήματος κάνωντας μια ισχυρή προεκλογική δέσμευση για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια η Cristina Kirchner όταν ήταν ακόμα η πρώτη κυρία της Αργεντινής -πριν γίνει πρόεδρος για δυο θητείες και τελικά αντιπρόεδρος της χώρας- δήλωνε κατά του δικαιώματος στην άμβλωση λέγοντας ότι ήταν ασύμβατο με την καθολική της πίστη. Σήμερα και εκείνη και η κόρη της FlorenciaKirchnerέπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην δημόσια εκστρατεία υπέρ του νέου νομοσχεδίου.

Η αλλαγή όσον αφορά την δημοφιλία και αποδοχή του φεμινιστικού κινήματος μπορεί να θεωρηθεί μια πραγματική αλλαγή κουλτούρας. Η Αργεντινή παραμένει μια χώρα όπου θρησκευτικές και συντηρητικές ιδέες έχουν μεγάλη απήχηση και αυτό κάνει την αλλαγή που συντελέστηκε σε επίπεδο κοινής γνώμης πάνω στο θέμα της άμβλωσης ακόμα πιο δραματική.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβρη του 2011 περιείχε πολλά -αν και όχι όλα- από τα αιτήματ του φεμινιστικού κινήματος. Προέβλεπε δικαίωμα στην άμβλωση κύησης μέχρι την 14η εβδομάδα κύησης και μια περίοδος 10 ημέρων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας -με σκοπό να αποφευχθούν οι σκόπιμες καθυστερήσεις από καθολικούς γιατρούς και νοσοκομεία.

Η άμβλωση θα γίνεται δωρεάν εντός του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο νόμος βάζει επίσης φρένο στην ψυχολογική πίεση και τις υποτιμητικές συμπεριφορές στις οποίες υπόκεινται τα άτομα εντός του συστήματος υγείας όταν εκφράζουν την επιθυμία να διακόψουν εθελοντικά την κύηση. Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει μια βελτιωμένη σεξουαλική αγωγή που θα δίνει έμφαση στις μεθόδους αντισύλληψης -κάτι το οποίο φυσικά παραμένει μακρινό σενάριο στην χώρα μας.

Στα αρνητικά είναι ότι το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει το πρόβλημα των «αντιρρησιών συνείδησης». ¨Ενα σημαντικό μέρος των γιατρών και γυναικολόγων της χώρας να έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους στην αποποινικοποίηση της έκτρωσης και την πρόθεσή τους να αρνηθούν να επιτελέσουν εκτρώσεις επικαλούμενοι τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Η  παράβλεψη αυτή του νόμου μπορεί πραγματικά να εξουδετερώσει τον νόμο στην πράξη.

Στην επαρχία της Σάλτα, μια από της πιο συντηρητικές αλλά και φτωχότερες επαρχίες της χώραςσ το δημόσιο μαιευτήριο της επαρχίας το 95% των γιατρών δήλωσαν αντιρρησίες συνείδησης σύμφωνα με τον διευθυντή του. Εϊναι σε επαρχίες όπως η Σάλτα όπου η έλλειψη σεξουαλικής αγωγής, η έμφυλη βία, η φτώχια και οι ανισότητες καταδικάζουν πολλές νεαρές γυναίκες ακόμα και ανήλικα παιδιά σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και την περαιτέρω φτωχοποίηση. Και για αυτές τις περιοχές μια πραγματικά δωρεάν πρόσβαση στο δικαίωμα στην έκτρωση θα είναι μια μεγάλη αλλαγή.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Αλέξανδρου Αλεξανδρόπουλου, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: