31.12.20

Πώς (δεν) θα γιορτάσει ο πλανήτης τον ερχομό του 2021...



Εκατομμύρια άνθρωποι προετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν απόψε το 2020 κάτω από περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε δεκάδες χώρες, σε μια ακόμα προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Από το Σίδνεϊ ως τη Ρώμη, οι... αρχές καλούν τους κατοίκους να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα και τις εκδηλώσεις, εφόσον αυτές δεν έχουν αναβληθεί, από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή τους, ενώ από τη Γαλλία ως τη Λετονία επιστρατεύουν αστυνομικούς ή και στρατιώτες για να ελέγχουν την τήρηση της απαγόρευσης των συναθροίσεων.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς σηματοδοτεί έναν χρόνο από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρθηκε σε μία μυστηριώδη πνευμονία στην Κίνα, η οποία αργότερα αναγνωρίστηκε ως Covid-19 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1,79 εκατομμύρια ανθρώπους καταστρέφοντας παράλληλα την παγκόσμια οικονομία.


Ωστόσο, οι προσπάθειες των επιστημόνων διεθνώς βοήθησαν στην ανάπτυξη εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ. Μετά τις Pfizer/BioNTech και Moderna, το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca που αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έγινε το τρίτο που πήρε έγκριση στη Δύση και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Βρετανοί καλούνται να αφήσουν τα πάρτι για αργότερα, καθώς «ο Covid αγαπά το πλήθος», την ώρα που σε ισχύ βρίσκονται αυστηρά μέτρα, που έφερε η ανησυχητική εμφάνιση της μετάλλαξης του νέου κορονοϊού και έχουν στόχο να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν τις οδηγίες των ειδικών και να δουν την αλλαγή του χρόνου με ασφάλεια από το σπίτι.

Στο Λονδίνο, που έχει πληγεί πολύ από την πανδημία, η Πάτι Σμιθ θα δώσει συναυλία σε live streaming στη μνήμη τιμή των εργαζομένων στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) που πέθαναν από Covid-19.  

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 100.000 αστυνομικούς. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γκεράλντ Νταρμάνιν, διαμήνυσε ότι οι αξιωματικοί θα επιβάλλουν αυστηρά την εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 6 π.μ. ως μέρος αυτού που περιέγραψε ως «καταπολέμηση μη εξουσιοδοτημένων δημόσιων συγκεντρώσεων και του φαινομένου της αστικής βίας». Και ζήτησε από τους αρχηγούς των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων να επιβάλουν απαγορεύσεις στην πώληση καυσίμων ή αλκοόλ.

Στη Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε «λουκέτο», η Άνγκελα Μέρκελ, που έπαιξε κομβικό ρόλο σε μια σειρά σοβαρών κρίσεων όπως την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, το ελληνικό ζήτημα και το προσφυγικό, δήλωσε πως η διαχείριση της πανδημίας ήταν ό,τι πιο δύσκολο κατά την 15ετή θητεία της αλλά και ότι η έναρξη εμβολιασμών έκανε το 2021 ένα έτος ελπίδας.

Όμως, στην τελευταία ομιλία της για το 2020 προειδοποίησε ότι η ιστορική αυτή κρίση, που προκάλεσε η πανδημία, πρόκειται να παραταθεί, και επέκρινε τους αρνητές του ιού ή του εμβολίου λέγοντας το εξής: «Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι μόνο ψευδείς και επικίνδυνες, αλλά και κυνικές και σκληρές (...) Θα εμβολιαστώ επίσης όταν έρθει η σειρά μου». Τέλος, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν, είπε πως αναμένει από τη χώρα να έχει την «πιο ήσυχη Παραμονή Πρωτοχρονιάς».

Στην Ιταλία έχει επιβληθεί «λουκέτο» ως τις 7 Ιανουαρίου και ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 22:00. Ως εκ τούτου οι περισσότεροι κάτοικοι θα αρκεστούν να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς από το σπίτι. Στην πρωτεύουσα της Ρώμης για παράδειγμα, οι πολίτες θα δουν από την τηλεόραση το θέμα από το Circus Maximus, διάρκειας δύο ωρών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Times Square θα είναι κλειστή για το κοινό. Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι όσοι επιθυμούν την αλλαγή του χρόνου μπορούν να το κάνουν ροή από το διαδίκτυο ή να την τηλεόραση.

Το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων στη χώρα, την ώρα που ανησυχία προκαλούν οι μολύνσεις με το νέο στέλεχος του ιού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, η Ταϊβάν, που σε αντίθεση με τις ΗΠΑ έλεγξε την πανδημία με έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, έχει επίσης περιορίσει τις εκδηλώσεις της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, καθώς και εκεί καταγράφηκε κρούσμα της νέας μετάλλαξης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ακόμα και τα νησιά του Ειρηνικού θα ζήσουν και αυτά μια διαφορετική πρωτοχρονιά, λόγω του κλεισίματος των συνόρων των χωρών, της απαγόρευσης κυκλοφορίας και του «λουκέτου», παρά το ότι δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Το μικρό αρχιπέλαγος Κιριμπάτι και τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό θα είναι τα πρώτα που στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας θα αποχαιρετήσουν το 2020, ενώ τα ακατοίκητα νησιά Χάουλαντ και Μπέικερ θα χρειαστεί να περιμένουν άλλες 26 ώρες.

Στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, όμως, το Σίδνεϊ, όπου τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, οι άνθρωποι έχουν ζητηθεί να μείνουν σπίτι και να αποφύγουν την περίφημη επίδειξη πυροτεχνημάτων.

Αντίθετα, η Νέα Ζηλανδία, όπου εξακολουθούν να ισχύουν μόνο λίγοι περιορισμοί, θα είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως των οποίων οι κάτοικοι θα μπορέσουν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους ζωντανά.

Στο Ντουμπάι χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν ένα θέαμα με πυροτεχνήματα και λέιζερ στο Μπουρτζ Χαλίφα, τον υψηλότερο πύργο στον κόσμο, παρά την πανδημία. Όλοι όσοι βρεθούν εκεί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να εγγραφούν χρησιμοποιώντας κωδικό QR.

Στη Βηρυτό, η οποία παραμένει υπό το σοκ της τεράστιας έκρηξης της 4ης Αυγούστου που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην πόλη, οι αρχές χαλάρωσαν τα μέτρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει μετά τις 3 το πρωί. Μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά και έχουν προγραμματίσει μεγάλες γιορτές για την πρωτοχρονιά.

Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν εστιατόρια και κλαμπ γεμάτα, οδήγησαν τις αρχές του Λιβάνου να εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown μετά την πρωτοχρονιά.

Στη Βραζιλία, τη χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω της covid-19, οι γιατροί φοβούνται ένα νέο κύμα της επιδημίας. Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να γιορτάζουν χωρίς μάσκες, ενώ η τηλεόραση έχει μεταδώσει εικόνες από αστυνομικούς να κλείνουν μπαρ γεμάτα ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: