30.12.20

Εκπαιδευτικοί σέρνονται στα δικαστήρια στις 7 Ιανουαρίου...


Στα δικαστήρια θα βρεθούν με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς τα μέλη του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης της περιόδου 2017-2018, επειδή τον Μάρτη του 2018 εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη έγκυο εργαζόμενη στην ιδιωτική εταιρεία «VresNET» (εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου) με... έδρα την Αθήνα.

Οι εννέα εκπαιδευτικοί, μέλη του τότε ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, διώκονται μετά από μήνυση του εργοδότη της εταιρείας και θα δικαστούν με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου, στις 7 Ιανουαρίου, στο Η' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.

Αναλυτικά

Οι εννέα καθηγητές διώκονται μετά από μήνυση του εργοδότη της Vresnet Ηρακλή Μπάμζα, με αφορμή το ψήφισμα συ­μπαράστασης στην απολυμένη, έγκυο τότε (στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης), Αριστέα Μιχαλακάκου. (Ο ίδιος εργοδότης στη συνέχεια απέλυσε ακόμα τρεις εργαζόμενους από την εταιρεία, που τόλμησαν να μιλήσουν για το αυτονόητο, υπερασπιζόμενοι τη συνάδελφό τους.)

Ο Η. Μπάμζας έχει καταδικαστεί για την υπόθεση και κλήθηκε να πλη­ρώσει αποζημίωση. Σε μια προσπά­θεια να επιβάλλει τη σιωπή για την εργοδοτική αυθαιρεσία και να απο­μονωθεί η απολυμένη Αριστέα Μιχα­λακάκου, εξαπέλυσε σειρά από μη­νύσεις, ώστε η ταλαιπωρία και τα δι­καστικά έξοδα να αποθαρρύνουν την έκφραση της εργατικής αλληλεγγύης.

Έτσι, τον Μάρτη του 2018 είχε μη­νύσει και τα μέλη του τότε ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, γιατί «τόλμη­σαν» να υιοθετήσουν ψήφισμα συ­μπαράστασης, ενώ υπήρξε άμεση κι­νητοποίηση του δικαστικού και αστυ­νομικού μηχανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο αυτόφωρο οι εκπαι­δευτικοί.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε καταγγείλει τότε τη σύλληψη της Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που έγινε την Παρασκευή 16/3/2018 με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Το ψήφισμα αλληλεγγύης τιμά την Α' ΕΛΜΕ. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι «κάπου έξω μακριά». Είναι οι γονείς των μαθητών μας, είναι οι χτεσινοί μας μαθητές, είναι οι συγγενείς, φίλοι και το περιβάλλον μας. Είναι το στήριγμα που περιμένουν οι εκπαιδευτικοί στους αγώνες τους για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά και τα δικαιώματά του κλάδου. Οι εκπαιδευτικοί δε ζουν σε γυάλα, αλλά μέσα στην κοινωνία, τα προβλήματα και τις αγωνίες της.

Οι προκλητικές ενέργειες του εργοδότη της Vresnet δεν είναι παρά σημείο των καιρών. Καιρών της απλήρωτης και μαύρης εργασίας, της αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς, των απολύσεων, που ήρθαν σαν αποτέλεσμα της προπαγάνδας υπέρ της επιχειρηματικότητας και του κέρδους, κατά του συνδικαλισμού και της συλλογικής δράσης, και κυρίως της μνημονιακής νομοθετικής κατοχύρωσης της λεηλασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από την εξέλιξη της δίκης που θα γίνει στην Αθήνα, θα σταλούν μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες, σε μια εποχή που ο συν­δικαλισμός είναι στο στόχαστρο, ενώ η επιχειρηματικότητα αποθεώνεται. Για το δημοκρατικό κίνημα είναι ώρα να εκφραστεί ένα κύμα αλληλεγγύης στους εκπαιδευτικούς.

Ήδη δεκάδες Σωματεία απαιτούν να σταματήσει η δικαστική ομηρία των μελών του ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ, με την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία, καταγγέλλοντας προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου. Όπως αναφέρουν, «η πράξη αυτή στρέφεται ενάντια στο σωματείο, στο δικαίωμα και στην υποχρέωση που έχει να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, να εκφράζει την αλληλεγγύη του και τελικά ενάντια στη λειτουργία του».

Ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν εκδώσει: ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (Β', Γ', Δ', Ε'), ΕΔΟΘ (Νομαρχιακό Τμήμα Θεσσαλονίκης της ΑΔΕΔΥ), ΕΛΜΕ Αθήνας (Γ', Ε', Ζ'), ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής. Επίσης, οι ΕΛΜΕ Εύβοιας, Ημαθίας, Σερρών, Τρικάλων, Πιερίας, Χίου, Λάρισας, Ιωαννίνων, Δράμας, Πειραιά, Β' Εβρου, Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Α' Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα), Ηρακλείου, Χανίων, Φωκίδας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λήμνου, Χαλκιδικής, Α' Πέλλας, Σάμου.

Οι ΣΕΠΕ Αθήνας «Αριστοτέλης», Αιγάλεω, Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου», Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», «Αλέξανδρος Δελμούζος», Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», Λήμνου, Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, «ΒΑΡΝΑΛΗΣ», Ικαρίας – Φούρνων, Χαλκίδας, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορυδαλλού – Αγίας Βαρβάρας.

Επίσης τα Σωματεία Βιβλίου – Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», ΠΟΠΟΚΠ, ΠΕΝΕΝ-ΣΣ-ΝΑΤ, Εργαζομένων «Vodafone» – «WIND» – «VICTUS», ΔΕΥΑ Σερρών, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, Εργαζομένων «Θεαγένειου» Νοσοκομείου, ΣΕΕΝ ΕΑ, ΣΕΦΙΕ, Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Μακεδονίας – Θράκης, Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: