9.8.20

ΣΥΡΙΖΑ: "Μνημείο προκλητικότητας οι δηλώσεις Χαρδαλιά"...


Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στην Εύβοια και βάζει στο στόχαστρο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τις δηλώσεις του που προκάλεσαν αίσθηση.

Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι...

 η Ελλάδα έχει συγκλονιστεί από τις εικόνες από την Εύβοια και επιτίθεται στο πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι «η μοναδική ικανότητα που διαθέτει είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω»

Εκτοξεύοντας πυρά προσωπικά κατά του Νίκου Χαρδαλιά για τις δηλώσεις που έκανε επισημαίνει ότι «αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα».

«Η κομματικοποίηση και πλήρης διάλυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει τραγικά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Εύβοια με τους νεκρούς από τις πλημμύρες συγκλονίζουν όλη την Ελλάδα.

Είναι πλέον ολοφάνερο πως η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω. Οι δε δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ν. Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα.

Η κομματικοποίηση και πλήρης διάλυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει τραγικά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Αυτές τις δύσκολες ώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές και τα στελέχη του βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής".

Επισημαίνεται ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε εσπευσμένα στην Εύβοια σήμερα το μεσημέρι και σε δηλώσεις που έκανε υποστήριξε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε και πως «σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές».

Αναφορικά με το 112 έκανε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση λέγοντας «Αν λειτουργούσε το 112 και ο οποιοσδήποτε έχει σχέση με το επιχειρησιακό, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω αυτή την στιγμή ότι έχουμε 5 νεκρούς και οι 3 πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Αρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν, γιατί είχαμε κάποιες περιοχές, κάποιες κατασκηνώσεις που μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτό το κομμάτι, όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Να πω κάτι για να το τελειώσουμε αυτό με το 112, επειδή κάνουν κριτική αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να το εφαρμόσουν το 112, να είμαστε σεμνοί και σοβαροί σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας. Το 112 είναι ένα εργαλείο διά πάσα νόσο, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Σήμερα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα θέμα να στείλουμε το 112» .

Οι δηλώσεις του υφυπουργού
Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, πολλοί απεγκλωβισμοί. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Έίμαστε μπροστά σε φαινόμενα τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Φαινόμενα τα οποία δεν έχουν ξαναζήσει, που όσο και να βασιστούμε σε μοντέλα πρόβλεψης, αποδεικνύεται ότι η κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν.

Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Ήταν πολύ σημαντικό ότι από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαμε τα φαινόμενα …, ξέραμε ότι στην ευρύτερη περιοχή θα υπάρξει πρόβλημα, βέβαια με λιγότερα δεδομένα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε.

Αν λειτουργούσε το 112 και ο οποιοσδήποτε έχει σχέση με το επιχειρησιακό, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω αυτή την στιγμή ότι έχουμε 5 νεκρούς και οι 3 πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Αρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν, γιατί είχαμε κάποιες περιοχές, κάποιες κατασκηνώσεις που μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτό το κομμάτι, όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Να πω κάτι για να το τελειώσουμε αυτό με το 112, επειδή κάνουν κριτική αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να το εφαρμόσουν το 112, να είμαστε σεμνοί και σοβαροί σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας. Το 112 είναι ένα εργαλείο διά πάσα νόσο, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Σήμερα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα θέμα να στείλουμε το 112» ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: