7.8.20

Πίσω από τη βιτρίνα...


Αποδομείται ο Μητσοτάκης, ρήγματα στην κυβέρνηση των… ακλόνητων αποτυχημένων...
Η ολοφάνερη αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να ασκήσει το προνόμιό του για διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος χωρίς κανέναν περιορισμό ισοδυναμεί με αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο.

Η...
κυριαρχία που του εξασφάλισαν τα τελευταία χρόνια μιντιακά συγκροτήματα και οικονομικοί παράγοντες- με την υποστήριξη στρατιάς επικοινωνιολόγων, δημοσιογράφων και δημοσκόπων- κλονίζεται.

Η εικόνα του Πρωθυπουργού αποδομείται καθώς επανέρχονται στο προφίλ του τα στοιχεία του ελλείμματος ηγεσίας –που καλύφθηκε με την σκηνοθεσία της δημόσιας παρουσίας του- και η αδυναμία του να αναμετρηθεί με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αλλά και να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας.

Το μιντιακό σύστημα που προστατεύει την κυβέρνηση και επιτίθεται στην αντιπολίτευση με ασήμαντες ή κατασκευασμένες αφορμές, αδυνατεί εμφανώς να καλύψει το Πρωθυπουργό . Πχ στο θέμα της ελικοπτεράδας προς την Επίδαυρο έμεινε εκτεθιμένος. Κυριώς όμως μένει ανοικτός για τους ολέθριους χειρισμούς του σε τρία μέτωπα:

Πρώτο: Στην οικονομία -που είχε μπει ήδη σε νέα τροχιά ύφεσης πριν το κορονοϊό- η κατάρρευση επιταχύνεται από την κυβερνητική επιμονή για πολιτική υπέρ των ολίγων και τη διάθεση του δημόσιου και κοινοτικού χρήματος στην εξυπηρέτηση ημετέρων.

Η πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2021 -υπέρ της οποίας στρατολογήθηκε και ο ευεργετηθείς διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας που είχε κλείσει ως αποτυχημένος την πρώτη θητεία του- δεν συνάδει με τα πραγματικά δεδομένα.


Η προσδοκία για αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποδειχθεί φενάκη. Π.χ. η ευχέρεια για δανειοδότηση θα παραμείνει αδρανής καθώς θα εκτίναζε το δημόσιο χρέος.

Οι επιχορηγήσεις-που δεν αφορούν μεγάλο μέρος των θεωριών της επιτροπής Πισσαρίδη, όπως είναι οι φοροαπαλλαγές- δύσκολα θα ξεπεράσουν το 50% των 19,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται ως δυνατότητα.

Σε κάποιες επιλογές της ίδιας πολιτικής- την άσκηση της οποίας ανάλαβε προσωπικά ο Πρωθυπουργός με επιλεγμένους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς-, διαφαίνονται ήδη στοιχεία σκανδαλώδους διαχείρισης.

Αναμένεται επίσης σφοδρή κοινωνική αντίδραση λόγω των σχεδιασμών στο ασφαλιστικό που ανατεθηκαν σε ειδικό υφυπουργό. Θα είναι η πρώτη ανεμετρηση Μητσοτάκη με την κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος την κομματική κατεύθυνση που παίρνουν οι πόροι του Ταμείου συγκροτεί αντι-Πισσαρίδη επιτροπή υπό τη Λούκα Κατσέλη, όπως αποκάλυψε ο Βασ. Σκουρής. Θα παρακολουθεί την υλοποίησή του με βάση τις κατευθύνσεις της Κομισιόν και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής.

Δεύτερο: Η διαφαινόμενη επιλογή να αρχίσει η ελληνική κυβέρνηση -για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση -διάλογο εφ’ όλης τη ύλης με την Τουρκία -που στην ουσία είναι διαπραγμάτευση.


Πρόκειται για προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού και η επιμονή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια τις τελευταίες μέρες να διακηρύσσει ότι «συζητούμε μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τις θαλάσσιες ζώνες» συνιστά οιονεί διαφοροποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί εξ αρχής ένα είδος προσωπικής πολιτικής στα εξωτερικά – που αποδείχθηκε μυστική διπλωματία -στις σχέσεις με την Τουρκία. Ήδη όμως καταμετρά αποτυχίες:

‘Έχασε» την Αγία Σοφία, επέτρεψε να «γκριζαριστεί» η περιοχή του Καστελόριζου και ακύρωσε τις δικές του επιλογές, όπως ήταν η τυφλή προσκόλληση στον Μακρόν, εξ αιτίας της οποίας οδηγήθηκε σε λάθος σύμμαχο στη Λιβύη, της οποίας το σύμφωνο με την Τουρκία κάθε άλλο παρά «άκυρο» αποδεικνύεται. Όπως κάθε άλλο παρά υπό διπλωματική απομόνωση βρίσκεται η Άγκυρα.

Η διέξοδος των εκλογών

Από καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει -προτού καταρρεύσει η πολιτική του και ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑ- να πάει σε πρόωρες εκλογές με φόντο την εικόνα την «δόξα» που φιλοτέχνησε με τον κορονοϊό την περασμένη άνοιξη. Αλλά η «εκλογική» διαχείριση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων του θέρους οδηγείται σε φιάσκο και αλαλούμ αποφάσεις.

Ακόμη και η ανάδειξη του ως «πρωθυπουργού μιας υπόθεσης»- του κορονοϊού- καταρρίπτεται με τη «Χαρδαλοποίηση» των χειρισμών με πρόστιμα και απειλές. Από ό,τι φαίνεται ακόμη και ο Τσιόδρας της γυρίζει τη πλάτη.

Το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνεται ότι η «καλύτερα προετοιμασμένη κυβέρνηση» δεν ήταν παρά ένα πολυπληθές ένα σχήμα με ανεμομαζώματα, με πρόσωπα από άλλα κόμματα και εξωκοινοβουλευτικούς που κάνουν πολιτική χωρίς να κατανοούν τα προβλήματα της κοινωνίας και με τις 3000 μετακλητούς του «επιτελικού κράτους» – που καταλήγει σε αποτυχία.

Η επιδίωξη του Πρωθυπουργού να «φρεσκάρει» την εικόνα της «επιτυχημένης κυβέρνησης με τους αποτυχημένους υπουργούς απέβη σε βάρος του. Οι αποτυχημένοι έμειναν ακλόνητοι, ακόμη και στις περιπτώσεις που είχαν προγραφεί από το Μέγαρο Μάξιμου: Βρούτσης, Μενδώνη, Κικίλιας, Κεραμέως, Θεοχάρη ,Μηταράκης κ.α..

Ο Κυριάκος «επιστρέφει στα κυβικά του»

Το μόνο που κατάφερε ο Πρωθυπουργός είναι να μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλειστικά -και χωρίς διαφάνεια– τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, να εξοντώσει τον Άδωνι Γεωργιάδη και να αποδυναμώσει άλλους υπουργούς.


Επίσης ενίσχυσε τη «σημιτική συνιστώσα» της κυβέρνησης του, συντήρησε την σχέση του με τον αφανή κυβερνητικό εταίρο του Βαγγέλη Βενιζέλο και έδωσε παράταση στην ανορθόδοξη δομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που διευθύνεται από τρία πρόσωπα χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση.

Το συμπέρασμα είναι ότι πίσω από τη βιτρίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιστρέφει στα κυβικά του». Η κυβέρνησή του (;) αποδιαρθρώνεται και η εγκατάλειψη της προσπάθειας να την ανασυγκροτήσει συνιστά ευθεία βολή στο προφίλ του Πρωθυπουργού αποδομείται σταδιακά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες με την πρώτη ευκαιρία το προσεχές φθινόπωρο εκεί που έδειχνε συντεταγμένη επιλογή για να καεί η απλή αναλογική, αποκτά στοιχεία υψηλού ρίσκου -καθώς η ουσία της αποτυχίας δεν μπορεί να καλυφθεί από την ένταση της επικοινωνίας και την μιντιακή παραπλάνηση.

Σ’ αυτό προστέθηκε τις τελευταίες μέρες και η απόφαση για δραστική περικοπή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, που εμφανίσθηκε από το ίδιο τον Πρωθυπουργό ως… παροχή. Πρόκειται για μοιραία επιλογή που θα πληρώσει η ΝΔ στην κάλπη.

Γ. Λακόπουλος

anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: