4.8.20

Στην πλατεία Βικτωρίας έγινε θρύψαλα η βιτρίνα Μηταράκη...

Nonews-NEWS: Για όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν...
Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει μια επιτυχημένη εικόνα διαχείρισης του προσφυγικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε χτες στοιχεία για την αποσυμφόρηση των νησιών τους τελευταίους μήνες, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μόρια.

 «Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η...
αποσυμφόρηση στη Μόρια, η οποία σήμερα έχει 13.941 διαμένοντες, έναντι 18.615 στις αρχές του χρόνου. Κατά συνέπεια, καθώς οι ροές στη Λέσβο το 2020 ήταν 3.922, έχει αποσυμφορηθεί κατά 8.596 άτομα, ή ποσοστό 46% των αρχικά διαμενόντων», είπε ο κύριος Πέτσας.

Ωστόσο, πίσω από τη δημιουργική στατιστική και τους αριθμούς της αποσυμφόρησης κρύβονται τεράστια προβλήματα, τραγελαφικοί χειρισμοί και αδιέξοδα. Κι αυτό γιατί η αποσυμφόρηση βασίστηκε κυρίως στην επιμονή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να προχωρήσει σε έξωση των αναγνωρισμένων προσφύγων από τη Μόρια, χωρίς καμία προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, αλλά και χωρίς να έχουν λυθεί βασικά γραφειοκρατικά ζητήματα.


Καταφύγιο

Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο και διανυκτέρευση στην πλατεία Βικτωρίας και άλλους δημόσιους χώρους εκατοντάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, σε κατάσταση αστεγίας και πενίας. Είναι αποκαλυπτική η έκθεση που δημοσιοποίησε χτες η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο με τον εύγλωττο τίτλο «Αναγνωρισμένοι αλλά απροστάτευτοι: η κατάσταση των προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας». Γιατί παρά την προσπάθεια του κυρίου Μηταράκη να βγάλει από πάνω του την ευθύνη και να πείσει ότι το πρόβλημα στην πλατεία ήταν προσωρινό, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

«Επρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. [...]. Προσφέραμε προσωρινά καταλύματα σε όλους», δήλωνε στα μέσα Ιουνίου (MEGA) ο κύριος Μηταράκης. Είναι τέτοια η έλλειψη προετοιμασίας του υπουργείου που και αυτά τα προσωρινά καταλύματα αποδεικνύονται αδιέξοδη λύση και επιτείνουν τα προβλήματα.

Ούτε βέβαια επέλεξαν οι πρόσφυγες να έρθουν στην Αθήνα. Αντιθέτως, τους το πρότειναν οι Αρχές και μάλιστα ιδιαιτέρως πιεστικά, ζητώντας τους να φύγουν από τη Μόρια τον Ιούνιο ή σε κάποιες περιπτώσεις τον Ιούλιο, έναν ή δυο μήνες μετά τη θετική απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ τους ειδοποίησαν ότι διακόπτεται η χρηματική ενίσχυση που έπαιρναν.

Αν και θα ήταν λύση η ένταξη στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, που επιδοτεί το ενοίκιο για μερικούς μήνες, ωστόσο παραμένουν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα που εμποδίζουν την αξιοποίηση του προγράμματος. Προϋπόθεση για την επιδότηση του ενοικίου είναι να έχει γίνει η ενοικίαση και να υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός. Αυτά προϋποθέτουν ΑΦΜ. Αλλά για να βγει ΑΦΜ απαιτείται επίσημη διεύθυνση κατοικίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως επισημαίνει η έκθεση, έχει αξιοποιήσει το ΗΛΙΟΣ μόνο το 4% των αναγνωρισμένων προσφύγων από το 2018. Στο τέλος Ιουνίου, το πρόγραμμα το αξιοποιούσαν 2.474 πρόσφυγες, πολύ λιγότεροι από τις 11.000 που έπρεπε να εγκαταλείψουν τις δομές.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και της έλλειψης σχεδίου είναι το γεγονός ότι το υπουργείο έδωσε σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες πιστοποιητικό αστεγίας προκειμένου να βγάλουν ΑΦΜ. Ωστόσο, το πιστοποιητικό δεν το δέχτηκαν οι ΔΟΥ και το πρόβλημα παρέμεινε.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Αγγελίδη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: