9.8.20

Πνευματικός γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη...


Η επιλογή του για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνει και τις πολιτικές προθέσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την κατεύθυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων, καθώς οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές απόψεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι γνωστές
Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι...
το πρόσωπο που επελέγη να αναβαθμιστεί προκειμένου να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο πρωθυπουργός έβαλε στη θέση αυτή έναν δικό του άνθρωπο ή, για την ακρίβεια, έναν άνθρωπο που είχε πάντα στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο κ. Σκυλακάκης είναι πολιτικό παιδί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Υπήρξε στενός συνεργάτης του, όπως αναδεικνύεται καθαρά και στο βιβλίο που έγραψε ο Θ. Σκυλακάκης για το Μακεδονικό (Στο όνομα της Μακεδονίας, 1995), το οποίο αποτελεί και την επίσημη εκδοχή της πλευράς Μητσοτάκη για τα γεγονότα της εποχής (1991-93) που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησής του. Αλλωστε φέρει και τυπικά τη σφραγίδα του Κων. Μητσοτάκη, μέσω του προλόγου που υπογράφει ο ίδιος, ενώ το βιβλίο αποσκοπεί στο να υπερασπιστεί τις πολιτικές επιλογές τού τότε πρωθυπουργού στο Μακεδονικό, αλλά και να δικαιολογήσει κάθε πράξη ή παράλειψή του. Και βέβαια αποτελεί μια σκληρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο εκθέτει για τους χειρισμούς του ως υπουργού Εξωτερικών, αναβιώνοντας την τότε σύγκρουση με τον πατέρα Μητσοτάκη.

Αλλά η επιλογή του κ. Σκυλακάκη δείχνει και τις πολιτικές προθέσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την κατεύθυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές απόψεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι γνωστές. Από τη δεκαετία του ’80, το «θινκ τανκ» που είχε αναλάβει να μεταφέρει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη και φιλοατλαντική ατζέντα ήταν η ομάδα γύρω από το περιοδικό «Εποπτεία» του ζεύγους Ζηνοβίας και Παναγιώτη Δρακόπουλου, στενών φίλων του ζεύγους Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη.

Την κρίσιμη περίοδο του 1989, ο Σκυλακάκης συνυπέγραφε με τον διευθυντή της «Εποπτείας», Π. Δρακόπουλο, τα εισαγωγικά πολιτικά σχόλια του περιοδικού (ενδεικτικά τχ. 141 και 142, Ιαν. Και Φεβρ. 1989). Πρόκειται για το περιοδικό στο οποίο έκανε, άλλωστε, τα πρώτα του δημόσια βήματα με αρθρογραφία και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αλλά εκεί ανδρώθηκε πολιτικά και ο Αντ. Σαμαράς.

Ο Θ. Σκυλακάκης ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και έχει αναλάβει καθήκοντα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. (1989, 1990 και 1993). Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζαννή Τζαννετάκη και βέβαια στενός συνεργάτης του Κων. Μητσοτάκη την περίοδο της πρωθυπουργίας του (1990-1993). Από το 1997 ως το 1998 υπήρξε μέλος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., ενώ το 1999 ανέλαβε γενικός γραμματέας του νεοφιλελεύθερου κόμματος του Στέφανου Μάνου, «Οι Φιλελεύθεροι».

Ακολούθησε, ως δημοτικός σύμβουλος, την Ντόρα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων όταν εκείνη εξελέγη δήμαρχος, αναλαμβάνοντας καθήκοντα αναπληρωτή δημάρχου και αντιδημάρχου (2003-2006). Την ακολούθησε και στην έξοδο από τη Ν.Δ. και την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σε αντίθεση με τον αδελφό της Κυρ. Μητσοτάκη που παρέμεινε στο κόμμα, κερδίζοντας την εύνοια του κ. Σαμαρά.

Η κ. Μπακογιάννη διεγράφη από τον Αντ. Σαμαρά τον Μάιο του 2010 επειδή είχε, κόντρα στην κομματική γραμμή, ψηφίσει το Μνημόνιο. Ο κ. Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής τότε, διεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2010, λόγω δηλώσεών του που ήταν αντίθετες με τη γραμμή του κόμματος για το Μνημόνιο. Η παλιά σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και την οικογένεια Μητσοτάκη είχε αναβιώσει για τα καλά.

Αλλά όταν η Ντ. Μπακογιάννη επέστρεψε στη Ν.Δ. το 2012, ο Θ. Σκυλακάκης επέλεξε να μείνει εκτός, και κατά την αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Συμμαχία, μην μπορώντας να κρύψει τα αντισαμαρικά του αισθήματα άφησε σκληρές αιχμές κατά του τότε αρχηγού της Ν.Δ., λέγοντας ότι «απαιτείται αξιόπιστος υποψήφιος πρωθυπουργός». Κάπως έτσι ο κ. Σκυλακάκης κατέληξε στη νεοφιλελεύθερη Δράση του Στ. Μάνου, στην οποία διετέλεσε και πρόεδρος, μέχρι την απόφαση η Δράση να αναστείλει τη λειτουργία της τον Φεβρουάριο του 2019, προκειμένου τα στελέχη της να προσχωρήσουν στη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη.

Αλλωστε Θ. Σκυλακάκης και Κυρ. Μητσοτάκης είναι κληρονόμοι του ίδιου πολιτικού. Το 1992 ο πατήρ Μητσοτάκης μπορεί να απέπεμψε τον τότε «αδιάλλακτο» κ. Σαμαρά από υπουργό Εξωτερικών, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε τη δική του γραμμή, μην τολμώντας να δώσει λύση στο Μακεδονικό. Στο βιβλίο του ο κ. Σκυλακάκης καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας της γραμμής Μητσοτάκη, στα ζητήματα όχι μόνο της εξωτερικής πολιτικής αλλά και της οικονομίας: «Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δικαιώθηκαν πολιτικά και ανέδειξαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η έλλειψη θάρρους και η άκριτη υποταγή της πολιτικής ηγεσίας στις διαθέσεις του ελληνικού λαού.

Τα πολιτικά κόμματα αποφεύγουν σήμερα ακόμα και να συζητήσουν για τις δραστικές και δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες για να ανακάμψει η ελληνική κοινωνία. Και αυτό γιατί το δίδαγμα το οποίο άντλησαν από το πάθημα των Σκοπίων, είναι ότι τελικά κερδίζουν πολιτικά όσοι αβασάνιστα ακολουθούν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και χάνουν όσοι τολμούν να αντισταθούν στις επιθυμίες της».

Ακριβώς την ίδια αυτοκριτική για την πολιτική του πατέρα του εκφράζει και ο Κυρ. Μητσοτάκης στο μοναδικό δικό του βιβλίο, το οποίο γράφτηκε το 1989-90 ως πτυχιακή εργασία στο Χάρβαρντ, αλλά εκδόθηκε επιμελημένο μόλις το 2006.

Γιατί τον επιλέξαμε

Ηταν το κεντρικό πρόσωπο των πολύ περιορισμένων αλλαγών που ανακοινώθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα και από υφυπουργός Οικονομικών αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή, προκειμένου να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: