1.8.20

Θέλω κότερα, ελικόπτερα, θέλω οικόπεδα. Έχω γούστα ακριβά...


Στις 01/07/2019, λίγες μέρες πριν τις Εθνικές Εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικός πρωθυπουργός, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση εγώ ή οι υπουργοί μιας κυβέρνησης ΝΔ να...
χρησιμοποιούμε κότερα ή ελικόπτερα για τις μετακινήσεις μας». Μόλις έναν χρόνο μετά και ο πρωθυπουργός πλέον Μητσοτάκης ξέχασε τα τότε λεγόμενα του, δίνοντας το χείριστο παράδειγμα στους υπουργούς του. Άλλωστε, συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια για τον αλαζόνα πρωθυπουργό, που έχει την εντύπωση ότι δεν οφείλει να δίνει εξηγήσεις για τίποτα και σε κανέναν.

Η αρχική ενημέρωση έκανε λόγο για μεταφορά του πρωθυπουργικού ζεύγους από την Αντίπαρο όπου έκαναν διακοπές, στην Επίδαυρο για την παρακολούθηση παράστασης με ένα ελικόπτερο Super Puma (βαρύνουσας σημασίας, ειδικά όταν στην χώρα μαίνονται δεκάδες πυρκαγιές). Τελικά, όπως μάθαμε αργότερα, για την μεταφορά του πρωθυπουργού και της συνοδείας του, χρησιμοποιήθηκαν τρία ελικόπτερα. Το VIP της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα Super Puma και ένα Chinook. Και όλα αυτά ενώ η χώρα μας περνά ίσως την χειρότερα κρίση στα ελληνοτουρκικά από τα Ίμια και έπειτα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι «στον πρωθυπουργό διατίθενται τα μέσα που χρειάζονται για να επιτελεί τα καθήκοντα του». Στα καθήκοντα του πρωθυπουργού, απ’ ότι φαίνεται προστίθενται οι διακοπές και οι φωτογραφίες με celebrities (Τομ Χανκς). Φαντάζεστε να έκανε το ίδιο ο Αλέξης Τσίπρας; Επί τουλάχιστον μία εβδομάδα θα έπαιζε ως πρώτο θέμα σε δελτία ειδήσεων και εφημερίδες. Τώρα, επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και περίφημης Λίστας Πέτσα, προφανώς για τα ΜΜΕ ήταν μια συνηθισμένη καλοκαιρινή έξοδος του Happy Traveller πρωθυπουργού και της συζύγου του.

Με περίσσεια κυβερνητική αλαζονεία, ο Στέλιος Πέτσας, μας μετέφερε ξεκάθαρα ότι η πολιτεία, λίγο ή πολύ, οφείλει να διαθέτει τα στρατιωτικά ελικόπτερα στο ζεύγος Μητσοτάκη. Μάλιστα, το έθεσε ως υποχρέωση της πολιτείας. Όχι, δεν είναι. Δεν είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να «καίει» τρία στρατιωτικά ελικόπτερα, εν μέσω ισχυρής κρίσης στα ελληνοτουρκικά και πολλών ενεργών μετώπων πυρκαγιών ανά την Ελλάδα, για διακοπές και αναψυχή.

Σαφώς, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζεύγος Μητσοτάκη προτίμησε την αερομεταφορά με ελικόπτερο από κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι λάτρης των ελικοπτέρων και το έχει αποδείξει πολλάκις (όχι ο Παύλος αλλά το επίρρημα). Το 2018, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταφέρθηκε διά της συζύγου του από τα Χανιά στο Πόρτο Χέλι με ελικόπτερο. Μάλιστα, το ελικόπτερο ήταν ιδιοκτησίας του πανίσχυρου επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του Ant1 Θοδωρή Κυριακού. Στο Πόρτο Χέλι φιλοξενήθηκαν στην βίλα του επιχειρηματία ενώ την επόμενη μέρα, το ίδιο ελικόπτερο, επέστρεψε το ζεύγος στα Χανιά. Και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Είναι και λάτρης των οικοπέδων και των ακινήτων, με αποκορύφωμα το πολυσυζητημένο σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι και το εξοχικό μεσοτοιχία με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens στην Τήνο. Το σπίτι του Βολταίρου, που κόστισε περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ στην οικογένεια Μητσοτάκη, δεν δηλώθηκε ποτέ σε κανένα πόθεν έσχες, κρύβοντας το με διάφορα εταιρικά και μετοχικά κόλπα. Όσο για το οικόπεδο στην Τήνο, το ζεύγος Μητσοτάκη το αγόρασε το ίδιο διάστημα που αγοράστηκε, όλως τυχαίως, το διπλανό οικόπεδο από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Το ζεύγος Μητσοτάκη έχτισε σπίτι, κάνοντας για γείτονα, όλως τυχαίως τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, τον βασικό κατηγορούμενο για το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο στην Ελλάδα. Ολά αυτά, επαναλαμβάνω, όλως τυχαίως.

Όσο για τα κότερα; Αποτελούν σίγουρα ιδιαίτερη αδυναμία για όλη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν τα δικά τους σκάφη ενώ δεν χάνουν ευκαιρία όταν τους καλούν επιφανείς και μη επιχειρηματίες στα δικά τους. Τον μάιο του 2019, ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης είχε αποκαλύψει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε εκείνες τις μέρες σε κότερο Έλληνα εφοπλιστή μήκους 100 μέτρων. Αποκάλυψη που δεν διαψεύστηκε ποτέ. Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαλπάρει και με σκάφος του κουμπάρου και φίλου του, του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ούτε σε αυτή την περίπτωση υπήρξε ποτέ επίσημη και αιτιολογημένη διάψευση. Επίσης, ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση κουνήθηκε μιντιακό φύλλο.

Εν κατακλείδι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτάζει τους πάντες αφ υψηλού, υπεροπτικά και αλαζονικά. Θεωρεί ότι πάντα θα βρίσκεται στο απυρόβλητο, ταΐζοντας τα ΜΜΕ, φιμώνοντας τον τύπο και τις αντιμαχόμενες φωνές. Αντιλαμβάνεται το κράτος ως λάφυρο του, τα στρατιωτικά ελικόπτερα ως αεροταξί του. Κανείς δεν έχει πρόβλημα με το να κάνει ο πρωθυπουργός διακοπές ή να παρακολουθήσει μια παράσταση. Το πρόβλημα έγκειται στην αδιαφάνεια των κινήσεων Μητσοτάκη και στο ότι ο πρωθυπουργός δεν νιώθει ούτε στο ελάχιστο την υποχρέωση, την ανάγκη να δώσει ουσιώδεις απαντήσεις και να δικαιολογηθεί για τα τεκταινόμενα του. Ε ναι λοιπόν, ο Κυριάκος έχει γούστα ακριβά και του τα πληρώνουμε εμείς.

Υ.Γ Για τους λίγους που δεν το κατάλαβαν, ο τίτλος του άρθρου παραπέμπει στο τραγούδι του trapper MADCLIP, ο οποίος όταν έγραφε και τραγουδούσε «θέλω κότερα, ελικόπτερα, θέλω οικόπεδα. Γούστα ακριβά, έχω γούστα ακριβά» μάλλον θα σκεφτόταν τον λιτό βίο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Θεόκριτος Αργυριάδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: