27.8.20

65.000 παιδιά εκτός δομών...

...αλλά να ’ναι καλά οι ιδιώτες...

Με μετάθεση ευθυνών στους δήμους και απροκάλυπτη διαφήμιση των ιδιωτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ) απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε ερώτηση σχετικά με την τύχη 65.000 παιδιών, ανάμεσά τους παιδιά με...
αναπηρία, που μένουν πρώτη φορά εκτός των δημοτικών Κέντρων λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης των κουπονιών που διατίθενται στις οικογένειες.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με δημάρχους της Μεσσηνίας στην αρχή της εβδομάδας, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε: «Αυτό κατ’ αρχήν θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί σε κάθε δήμο ξεχωριστά, γιατί οι συνθήκες μεταξύ δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης των Παιδιών και ιδιωτικών, γιατί είναι ένας τομέας στον οποίο έχει αναπτυχθεί σημαντική ιδιωτική επιχειρηματικότητα, και με πολλή μεγάλη απήχηση πρέπει να σας πω επίσης, είναι πολύ διαφορετική, από δήμο σε δήμο αλλάζουν πάρα πολύ τα πράγματα, επομένως κάθε δήμος θα πρέπει να εξετάσει τα δικά του δεδομένα. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, ήταν νομίζω σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός που ζήτησε φέτος να συμμετέχει σε αυτό το Πρόγραμμα [...]».

Προκλητικός

Πρόκειται για πρωτοφανή ευθεία διαφήμιση ιδιωτικών δομών από τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει σε προκλητικότητα τον εαυτό του. Σε δήλωσή του την άνοιξη, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωνε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης «να υπάρχει και μία δημιουργική άμιλλα ανάμεσα στις δημοτικές και τις ιδιωτικές δομές, γιατί όπου υπάρχει ένας δημιουργικός ανταγωνισμός είναι καλύτερα και τα αποτελέσματα». 

Μερικούς μήνες μετά, η… δημιουργική άμιλλα έχει οδηγήσει σε απαξίωση των δημοτικών δομών, σε αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών και σε μεγάλη αγωνία γονιών και εργαζομένων, που βλέπουν τις συμβάσεις τους να μην ανανεώνονται. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μελών της σημερινής κυβέρνησης για μονιμοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα ξεχάστηκαν και αντικαταστάθηκαν από τις αβροφροσύνες του κ. Θεοδωρικάκου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Κι αυτό την ώρα που ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) καταγγέλλει την προκλητική ενίσχυση των ιδιωτικών δομών «με σκανδαλώδεις άδειες λειτουργίας, με πρακτικές παντελώς παράνομες, με παροχή υπηρεσιών που δεν προβλέπονται σε κανένα θεσμικό πλαίσιο».

Είναι εύγλωττη η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ: «Η κυβέρνηση βρήκε τη λύση για το “ξήλωμα” του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και την απαλλαγή της πολιτείας από την ευθύνη της άσκησης κοινωνικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες και εν προκειμένω, απέναντι στις εργαζόμενες μητέρες: δεν φρόντισε να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για τη χορήγηση voucher στις μητέρες που πληρούσαν τα κριτήρια, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα παιδιά στα ΚΔΑΠ και να μην ανανεωθούν και για φέτος οι συμβάσεις των εργαζομένων σ’ αυτά. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης προς τα δημόσια, δημοτικά ΚΔΑΠ και τον κίνδυνο απόλυσης περίπου του 50% αυτών που εργάζονται σήμερα».

Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα το έφερε χθες στη Βουλή η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη με ερώτησή της στον κ. Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σημειώνει ότι σε πολλούς δήμους της Μακεδονίας και Θράκης έχουν αποκλειστεί μέχρι και δύο στα τρία παιδιά που καλύπτουν τις προϋποθέσεις για να συμμετέχουν στα προγράμματα και κάνει λόγο για «ανυπολόγιστες και απρόσμενες ανατροπές στον οικογενειακό και επαγγελματικό προϋπολογισμό οικογενειών».

Για δεκάδες χιλιάδες παιδιά που έπαιρναν κάθε χρόνο κουπόνια και θα μείνουν φέτος πρώτη φορά στο σπίτι τους κάνει λόγο ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ. «Παιδιά που “έχουν μεγαλώσει” μέσα στις Δομές, παιδιά που γράφονταν κάθε χρόνο από τότε που πήγαιναν νηπιαγωγείο, παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται», σημειώνει ο Σύλλογος. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που λάμβαναν κάθε χρόνο voucher και φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα μείνουν σπίτι τους»...

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: