30.3.19

«Δεν επιλέγουμε τους γονείς μας...



...ούτε τους προγόνους μας, ούτε την τάξη μας» 
λέει  ο Π. Κόκκαλης...

Τελικά ποιος είναι ο 49χρονος επιχειρηματίας, αθλητικός παράγοντας, δημοτικός σύμβουλος, ακτιβιστής-οικολόγος Πέτρος Κόκκαλης; Η υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκπροσώπου της πολιτικής κίνησης «Κόσμος», έφερε «φουρτούνες» σε λιμάνια και στεριά, σε ...

κόμματα και ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η πολιτική δεν είναι ξένος τόπος για εκείνον. Αλλωστε η εμπλοκή του στον Δήμο Πειραιά, η συμμετοχή του εδώ και πολλά χρόνια στα κοινά, η δυναμική του δραστηριότητα στο προσφυγικό και βέβαια η διοίκηση του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια συνιστούν, όπως λέει, πολιτική.

Ο Πέτρος Κόκκαλης μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την υποψηφιότητά του, την πολιτική κίνηση «Κόσμος», για το «δικαίωμά» του να είναι αριστερός αν και μεγαλοεπιχειρηματίας, για τις σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για τον Ολυμπιακό, για τις κατηγορίες περί διαπλοκής στην οικογένειά του, αλλά και για τον παππού του, γιατρό Πέτρο Κόκκαλη, μια εμβληματική προσωπικότητα του ΚΚΕ.

Δεν μπορώ να ασκώ πολιτική σύμφωνα με το πώς ξυπνάει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και με ποιον θέλει να τσακωθεί

Τι εννοούσατε με το «άντε γεια» με το οποίο κλείσατε τη συνέντευξή σας για τον απολογισμό του έργου σας στον Δήμο Πειραιά;

Με τη φράση αυτή «αποχαιρετούσα» τον δημοτικό συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», με τον οποίο εργάστηκα τα τελευταία πέντε χρόνια και αποφάσισε να μου ζητήσει δήλωση μετάνοιας, δήλωση φρονημάτων, κάτι που θεώρησα αισχρό και τραμπουκισμό. Απάντησα με την άμεση αποχώρησή μου, έκανα τον απολογισμό του έργου μου και έφυγα. Δυστυχώς δεν σημαίνει το σύνηθες, που είναι «άντε γεια, άντε γεια, πρωτάθλημα ξανά στον Πειραιά», καθώς ο Ολυμπιακός έχει να πάρει πρωτάθλημα δύο χρόνια.

• Μια αποχώρηση από τον δημοτικό συνδυασμό που εσείς ονομάζετε «καθαίρεση».

Αυτή η συνεργασία από αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Αρχισε ως προσπάθεια για μια υπερκομματική διοίκηση των κοινών μιας πόλης αρκετά μεγάλης για να έχει σημασία και αρκετά μικρής για να μπορεί να διοικηθεί. Πολλοί άνθρωποι που δεν είχαμε καμία επαφή με τον πολιτικό στίβο δοκιμάσαμε εκεί να διοικήσουμε.

Σήμερα όμως η κατάσταση στον συνδυασμό δεν είναι ίδια μ’ αυτήν του 2014. Υπάρχει μια ακραία πολιτικοποίηση. Εγώ δεν μπορώ να ασκώ πολιτική σύμφωνα με το πώς ξυπνάει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και με ποιον θέλει να τσακωθεί.

Τον Β. Μαρινάκη τον γνωρίζατε από παλιά;

Οχι, τον πρωτογνώρισα πριν από 12 χρόνια όταν είχε ασχοληθεί με το τμήμα βόλεϊ του Ερασιτέχνη. Δεν είχαμε καλή συνεργασία. Στη συνέχεια έφυγα από τον Ολυμπιακό, ακολούθησαν οι συζητήσεις για να τον αναλάβει -όχι για να τον αγοράσει- καθώς δεν πλήρωσε κάποιο τίμημα.

Το 2014 μου πρότεινε να κατεβώ για δήμαρχος Πειραιά, πριν από την υποψηφιότητα του Γ. Μώραλη. Δεν ήθελα γιατί ήταν προφανές ότι εκείνη την περίοδο θα συγκροτούσε ένα δημοτικό συμβούλιο δικής του επιλογής και όχι μια οργανωτικά χτισμένη ομάδα κοινών οραμάτων.

• Ποιος είναι ο Β. Μαρινάκης κατά τη γνώμη σας;

Δεν συγχρωτιζόμαστε καλά. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, με μεγάλη δραστηριότητα, μεγάλη φιλοδοξία, μεγάλη έκθεση. Κρίνετε εσείς…

Το χαρακτηριστικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που του καταλογίζετε δεν το είχατε εντοπίσει στη διάρκεια της θητείας σας, αν όχι τον πρώτο καιρό, αργότερα;

Η απάντηση είναι ότι δεν το έβλεπα. Σαφώς δεν συμφωνούσαν οι αισθητικές μας, όμως τότε δεν διέκρινα πάνω του εμφανή παρέμβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή σε ό,τι αφορά τα πράγματα του δήμου και του Ολυμπιακού. Η ομάδα έχει κατά καιρούς απέναντί της διάφορες κυβερνητικές πολιτικές με τις οποίες όμως συναλλάσσεται θεσμικά, με τον υπουργό Αθλητισμού, παράγοντες της Πολιτείας.

Ο Ολυμπιακός ουδέποτε στην ιστορία του περιορίστηκε σε μια πολιτική απόχρωση, δεν στρατοπέδευσε απέναντι σε μια πολιτική διακυβέρνησης, η οποία, εν τέλει, είναι επιλογή του ελληνικού λαού. Ο Ολυμπιακός είναι ένας πολιτισμικός σύλλογος, όχι πολιτικός. Δεν μπορεί να έχει πολιτικούς αντιπάλους.

• Από την άλλη και επί δικής σας προεδρίας υπήρχαν πολιτικά συνθήματα, όπως εκείνο το «τίνος είναι, ρε Νατάσα, τα παιδιά;»...

Η φαντασία των ποιητών της εξέδρας δεν καθορίζεται, δεν ελέγχεται. Ναι, δεν ήταν μια καλή στιγμή της κερκίδας του Ολυμπιακού, που όμως ήρθε μετά από τιμωρία δέκα βαθμών στο πρωτάθλημα, που κρίθηκε στα αθλητικά δικαστήρια και κατέπεσε. Αλλά μη μου πείτε ότι επρόκειτο για συγκροτημένη πολιτική στρατοπέδευση της ΠΑΕ. Στα γήπεδα πηγαίνουμε να δούμε ποδόσφαιρο, όχι για να τσακωθούμε.

• Αυτό δεν ακούγεται κάπως σαν ευχολόγιο όταν βλέπουμε πόσο εύκολα ανάβουν τα αίματα στη χώρα μας;

Ομως δεν πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο; Να μάθουμε να προσερχόμαστε στον διάλογο με την επιθυμία συνεννόησης και όχι της σύγκρουσης; Αυτό που πρεσβεύουμε ως «Κόσμος» είναι μέχρι το 2030 να ακολουθήσουμε το σχέδιο εκείνων των κρατών που στοχεύουν σ’ έναν κόσμο όπου δεν θα περισσεύει κανένας. Και στη χώρα μας μπορούμε να τα βρούμε.

Ο Ολυμπιακός είναι ένας πολιτισμικός σύλλογος, δεν μπορεί να έχει πολιτικούς αντιπάλους

Αλλιώς, ανοίγουμε την πόρτα στον φασισμό, στον αλληλοσπαραγμό. Σ’ αυτή την καμπή της ιστορίας συνειδητοποιούμε πως αυτά που μπορεί πλέον να προσφέρει η Γη ως πλανητικό σύστημα είναι συγκεκριμένα - η απειλή είναι ξεκάθαρη. Γι’ αυτό και οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία. Εχουμε μια Ευρώπη που κατάφερε μετά από εκατομμύρια νεκρούς και γενοκτονίες να μας κρατήσει τα τελευταία 70 χρόνια μακριά από πολέμους.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Π. Κόκκαλη 
στις Εφη Μαρίνου και Χριστίνα Παπασταθοπούλου ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: