31.3.19

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία...


Oλοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Τουρκία για τις τοπικές εκλογές, που όμως...
αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για τον πρόεδρο Ερντογάν, ενώ αμαυρώθηκαν από επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας και οι πρώτες εκτιμήσεις δεν αναμένονται πριν απ' τις 9 το βράδυ. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας έχει επιβάλει στα μέσα ενημέρωσης απαγόρευση μετάδοσης πολιτικών διαφημίσεων, προβλέψεων ή σχολίων σχετικά με τις εκλογές απ' τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, αν και μπορεί να άρει την απαγόρευση νωρίτερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια στη Μαλάτεια και στο Ντιγιάρμπακιρ. Στην περιοχή της Μαλάτειας, όπως κατήγγειλε το Κόμμα της Ευτυχίας, δύο μέλη του έχασαν τη ζωή τους σε εκλογικό κέντρο.

Ο Τεμέλ Καραμολάογλου, επικεφαλής του μικρού αυτού κόμματος της αντιπολίτευσης, έγραψε στο Twitter ότι σκοτώθηκαν ένας εθελοντής και ένας παρατηρητής του κόμματος. Επίσης, ανέφερε ότι τα μέλη του κόμματός του δέχθηκαν επίθεση από ένα συγγενή υποψηφίου με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Σύμφωνα με το Anadolu οι δύο θάνατοι ακολούθησαν ένα καυγά μεταξύ υποστηρικτών αντίπαλων υποψηφίων στις εκλογές.

Αιματηρά επεισόδια, με τουλάχιστον 21 τραυματίες, σημειώθηκαν και στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ. Επίσης άλλοι εννέα τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική επαρχία του Μαρντίν και άλλοι δύο σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια καυγά μεταξύ συγγενών υποψηφίων από αντίπαλα στρατόπεδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, είπε ότι ενημερώθηκε για τους θανάτους και ότι δεν θέλει να γίνουν αιτία για «μια αμφισβήτηση ή μια κρίση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

Στις σημερινές εκλογές κλήθηκαν να ψηφίσουν περίπου 57 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε περισσότερα από 194.000 εκλογικά τμήματα κι έχοντας να επιλέξουν μεταξύ 8.270 υποψηφίων.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: