2.5.24

Επεισόδια και συλλήψεις στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ...

Κινητοποιήσεις υποστήριξης της Γάζας...

Η αστυνομία αναπτύχθηκε ξανά χθες σε αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, όπου έγιναν νέες συλλήψεις, μετά τις επεμβάσεις στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη, όπου εκτυλισσόταν φοιτητική κινητοποίηση εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας που συνταράσσει τις ΗΠΑ.

Στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, η αστυνομία διέλυσε χθες καταυλισμό διαδηλωτών και συνέλαβε τουλάχιστον 17 ανθρώπους για «παράνομη αυθαίρετη είσοδο», γνωστοποίησε το ίδρυμα.

Δυνάμεις επιβολής της τάξης συνέλαβαν επίσης αρκετούς διαδηλωτές στο νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο Φόρνταμ, όπου διέλυσαν καταυλισμό που είχε εγκατασταθεί το πρωί στην πανεπιστημιούπολη, είπαν αξιωματούχοι.

Ήδη περίπου 300 άνθρωποι είχαν συλληφθεί σε δυο πανεπιστημιακούς χώρους στη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε χθες η αστυνομία της μητρόπολης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, δυνάμεις επιβολής της τάξης απομάκρυναν manu militari διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων από κτίριο του περίβλεπτου πανεπιστημίου Κολούμπια, στο Μανχάταν, από όπου άρχισε το κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων σε ένδειξη υποστήριξης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αστυνομία ήταν «βάρβαρη και επιθετική εναντίον μας», είπε ο Μέγναντ Μπόουζ, φοιτητής στο Κολούμπια, που ήταν παρών όταν έγινε η επέμβαση.

«Έκαναν συλλήψεις αδιακρίτως (...) πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν σε βαθμό που έπρεπε να εισαχθούν σε νοσοκομεία», κατήγγειλε συμμαχία φοιτητικών οργανώσεων που υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους στο Κολούμπια μέσω Instagram.

«Λυπάμαι που φθάσαμε εδώ», αντέδρασε χθες η Μινούς Σαφίκ, η πρόεδρος του πανεπιστημίου.

Οι διαδηλωτές αγωνίζονται για «σημαντική υπόθεση», όμως οι πρόσφατες «καταστροφές» για τις οποίες ευθύνονταν τόσο «φοιτητές», όσο και «ακτιβιστές εκτός πανεπιστημίου» την ανάγκασαν να ζητήσει να επέμβουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης, εξήγησε, καταγγέλλοντας παράλληλα «αντισημιτικές» δηλώσεις κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων.

Άλλοι καταυλισμοί διαδηλωτών διαλύθηκαν επίσης νωρίς χθες στις πανεπιστημιουπόλεις του πανεπιστημίου της Αριζόνας στην Τουσόν και στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον (αντίστοιχα νοτιοδυτικά και βόρεια), σύμφωνα με ΜΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: