14.5.24

Ισραηλινές επιθέσεις και κατά ΜΚΟ στη Γάζα...


...οι ΓΧΣ σταματούν να δουλεύουν στη Ράφα...

Κορυφώνεται το δράμα των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτίθενται αδιάκριτα κατά των δυνάμεων της Χαμάς, των καταυλισμών αμάχων, αλλά και των ΜΚΟ που προσφέρουν βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη...

Σύμφωνα με τη Human Rights Watch (HRW), από την αρχή του πολέμου έχουν γίνει τουλάχιστον οκτώ ισραηλινές επιθέσεις εναντίον οργανώσεων αρωγής, ενώ σήμερα ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για τον θάνατο υπαλλήλου του σε επίθεση στη Ράφα. Επιπλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να εργάζονται στο ινδονησιακό νοσοκομείο της Ράφα, καθώς γίνονται συστηματικές επιθέσεις εναντίον υγειονομικών υποδομών.


Επιθέσεις κατά καταγεγραμμένων τοποθεσιών υγειονομικών

Σύμφωνα με τη HRW, ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές και εγκαταστάσεις εργαζομένων στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο, παρόλο που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν παράσχει τις συντεταγμένες τους στις ισραηλινές αρχές. Επίσης, επισημαίνει ότι οι ισραηλινές αρχές δεν εξέδωσαν εκ των προτέρων προειδοποιήσεις σε καμία από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις πριν από τις επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 31 εργαζόμενοι στις ΜΚΟ και όσοι ήταν μαζί τους.



Επιπλέον, τονίζει ότι βόμβα που χρησιμοποιήθηκε σε ισραηλινή επίθεση τον Ιανουάριο ήταν αμερικανικής κατασκευής και έπεσε από αεροσκάφος F-16 που φέρεται να χρησιμοποιεί εξαρτήματα βρετανικής κατασκευής. Για τον λόγο αυτό καλεί τους συμμάχους του Ισραήλ «να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι επιθέσεις που έχουν σκοτώσει εργαζομένους της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν συμβεί ξανά και ξανά και πρέπει να σταματήσουν».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Με ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι «αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο της Ράφα» από την Κυριακή. Όπως επισημαίνουν, «έχουμε δει ένα μοτίβο συστηματικών επιθέσεων εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων και πολιτικών υποδομών από την αρχή του πολέμου. Υπό το πρίσμα αυτό, καθώς και του γεγονότος ότι είναι σε εξέλιξη η επίθεση στην πόλη, λάβαμε την απόφαση να φύγουμε από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Ράφα».


Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι 22 ασθενείς που παρέμειναν στο νοσοκομείο έχουν παραπεμφθεί σε άλλες εγκαταστάσεις και η οργάνωση «δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλειά τους». Τονίζει δε ότι από την έναρξη του πολέμου, το προσωπικό της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει 12 «δομές υγείας» και έχει υποστεί 26 «βίαιες επιθέσεις».

ΠΟΥ: Έγκυροι οι αριθμοί για τους νεκρούς στη Γάζα

Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απάντησε στο Ισραήλ, που αμφισβήτησε τους αριθμούς των νεκρών που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, την περασμένη εβδομάδα, συνολικά οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 35.000, ενώ πλήρως έχουν ταυτοποιηθεί οι 25.000 . 

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτά τα στοιχεία και πως «το γεγονός ότι έχουμε τώρα 25.000 ταυτοποιημένους ανθρώπους είναι ένα βήμα προς τα εμπρός».

Χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ είπε ότι τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τώρα μια ανάλυση των 24.686 θανάτων «ανθρώπων που έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως» και πως «υπάρχουν περίπου άλλα 10.000 πτώματα που πρέπει ακόμη να ταυτοποιηθούν.». Επίσης, επισήμανε ότι οι λεπτομέρειες, δηλαδή «ποια από αυτά είναι παιδιά, ποιες γυναίκες– θα αποκατασταθούν μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης διαδικασία ταυτοποίησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: