14.5.24

Το Ισραήλ ισοπεδώνει ό,τι απέμεινε στη Λωρίδα της Γάζας...



Χωρίς έλεος συνεχίζονται οι εντατικές επιδρομές στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, που γιορτάζει σήμερα την 76η επέτειο της ίδρυσης του κράτους τους, με την πλειονότητα των θυμάτων του πολέμου να παραμένουν γυναίκες και ανήλικα...

Αξιωματούχος της UNICEF του ΟΗΕ ζήτησε να σταματήσει η «αδιάκριτη δολοφονία αμάχων, ιδιαίτερα παιδιών» στη Γάζα.

Αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θύλακα. Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν ακόμα και σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσέιρατ, αφού βομβάρδισαν κτίριο κατοικιών σκοτώνοντας 14 άτομα.

Ανελέητα βομβαρδίζεται και η Ράφα από όπου 360.000 ανθρώπους έχουν αναγκαστεί να φύγουν μέσα σε μία εβδομάδα, από την 7η Μαΐου, όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με άρματα μάχης κάνοντας πράξη την απειλή για την χερσαία επιχείρηση.

«Φάντασμα η Ράφα - Δεν ξέρω πού να πάω τα παιδιά μου»
 
Άλλοι κάτοικοι παραμένουν στην πόλη απελπισμένοι. «Από το πρωί ψάχνω ψωμί για να φάνε τα παιδιά μου, μάταια. Τα παιδιά μου είναι στον δρόμο και δεν ξέρω που να τα πάω. Η Ράφα έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα», είπε ο Μούσταφα Ντιμπ. «Τα αρτοποιεία έχουν κλείσει, όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει. Δεν έχουμε νερό, τρόφιμα, τίποτα», είπε ο Άχμεντ ατ Ταουίλ.

Μαζική η έξοδος και από τη βόρεια Γάζα, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις, καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, οι εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν από το Ισραήλ «έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπων μέχρι στιγμής».

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την έλλειψη προστασίας για τους αμάχους – και την έλλειψη ασφάλειας για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», δήλωσε. Όπως τόνισε, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, «οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες, είτε μετακινούνται είτε μένουν» και «όσοι φεύγουν πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο για να το κάνουν, καθώς και μια ασφαλή διαδρομή και ένα ασφαλές μέρος να πάνε».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 20% του πληθυσμού της Γάζας εκτοπίστηκε ξανά την περασμένη εβδομάδα λόγω των εντατικοποιημένων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Βολοδέρνουμε από τη μια τοποθεσία στην άλλη, αλλά οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παντού», είπε ο Μαχμούντ αλ Μπαρς, που στην πόλη της Γάζας από την Τζαμπάλια, όπου μαίνονται ξανά εδώ και μέρες οι μάχες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: