15.5.24

Στο χειρουργείο έπειτα από απόπειρα δολοφονίας ο Σλοβάκος πρωθυπουργός...


BINTEO...
 Πυροβολισμοί έπεσαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Σλοβακία, έξω από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Όπως αναφέρεται, από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο, όπου χειρουργείται...


Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώνω ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού», είπε. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Φίτσο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.


Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, έξω από το Σπίτι του Πολιτισμού της πόλης. Τον τραυματισμό του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Λούμπος Μπλάχα.


Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό της Σλοβακίας TA3, ο 59χρονος Φίτσο έχει τραυματιστεί με τέσσερις σφαίρες στο στομάχι.

Ο δράστης φέρεται να έχει συλληφθεί.


Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Σουζάνα Καπούτοβα, καταδίκασε ως «βάναυση και ανελέητη» τη δολοφονική επίθεση στον πρωθυπουργό. «Είμαι σοκαρισμένος», είπε «Εύχομαι στον Ρόμπερτ Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και γρήγορη ανάρρωση».

«Συγκλονισμένος και αποτροπιασμένος» από τον πυροβολισμό του πρωθυπουργού δήλωσε ο ηγέτης της σλοβακικής αντιπολίτευσης (κόμμα Προοδευτική Σλοβακία), Μιχάλ Σιμέτσκα, «Καταδικάζουμε απερίφραστα και σθεναρά κάθε εκδήλωση βίας», πρόσθεσε.



Το σλοβακικό κοινοβούλιο, που συνεδρίαζε, διέκοψε τις εργασίες του μέχρι νεωτέρας.


Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σλοβακίας, πυροβολισμοί ακούστηκαν όταν ο Φίτσο βγήκε έξω από το κτίριο για να μιλήσει στους συγκεντρωμένους πολίτες. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το σημείο, ενώ σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας Dennik N ακούστηκαν πυροβολισμοί και μετά είδε διασώστες να μεταφέρουν τον πρωθυπουργό σε αυτοκίνητο.

Πάνδημη καταδίκη

Μηνύματα καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης εις βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού φτάνουν στην Μπρατισλάβα από όλη την Ευρώπη.

«Είμαι συγκλονισμένος με την είδηση της επίθεσης στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Φίτσο μετά τη μια συνεδρίαση του σλοβακικού υπουργικού συμβουλίου στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον Πρωθυπουργό και την οικογένειά του», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.



Από τη πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε:

«Καταδικάζω σθεναρά την ποταπή επίθεση στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας καλό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίκο και την οικογένειά του».



«Βαθιά σοκαρισμένος» από την «αποτρόπαια επίθεση εναντίον του φίλου μου, του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. «Προσευχόμαστε για υγεία και γρήγορη ανάρρωση! Ο Θεός να έχει καλά αυτόν και την πατρίδα του!»



Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, με ανάρτησή του στο Χ, χαρακτήρισε το περιστατικό «σοκαριστικό», ενώ ευχήθηκε στον Ρόμπερτ Φίτσο ταχεία ανάρρωση. «Δεν πρέπει να ανεχόμαστε τη βία, δεν μπορεί να έχει θέση στην κοινωνία», είπε. 

Ποιος είναι

Ο Ρόμπερτ Φίτσο εκλέγεται πρωθυπουργός της Σλοβακίας (σχηματίζοντας κυβερνήσεις συνασπισμού) από το 2006 με το κόμμα «SMER - Sociálna demokracia». Ο Φίτσο προέρχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας και θεωρείται φιλορώσος. Για ένα διάστημα έμεινε εκτός κυβέρνησης, όταν με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς, που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και διαδηλώσεις, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις και κατηγορήθηκε για δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα.

Έχει τηρήσει διαφορετική στάση από την υπόλοιπη Ευρώπη στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, αρνούμενος να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και οι επικριτές του ανησυχούν ότι η Σλοβακία θα εγκαταλείψει τη φιλοδυτική της πορεία και θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ουγγαρίας του Όρμπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: