21.4.24

Oμαδικός τάφος με 50 πτώματα βρέθηκε στην Χαν Γιουνίς...



Χωρίς κανένα έλεος το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 34.000 κατά την επίσημη καταγραφή που δεν συνυπολογίζει όσους είναι ισοπεδωμένοι στα ερείπια... 

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέσυραν τα πτώματα 50 Παλαιστινίων από έναν ομαδικό τάφο στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στο Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή.

Στη Γάζα, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεων μάχης του Ισραήλ νωρίτερα αυτό τον μήνα από τις νότιες περιοχές.


Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν χθες ξανά τη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, καθώς και την Αλ-Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, όπου καταστράφηκαν τουλάχιστον πέντε σπίτια, και την περιοχή της Αλ-Τζαμπάλια στον βορρά, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Μια έγκυος και έξι παιδιά ήταν μεταξύ των οκτώ Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε κύμα επιθέσεων στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας. Οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν το αγέννητο παιδί της γυναίκας, το οποίο είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας που επέζησε, καθώς τη ζωή του έχασε ο σύζυγός της μητέρας και η κόρη τους.


Πέντε ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστή ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην πόλη πριν από τα μεσάνυχτα, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Αυξάνονται οι νεκροί στην επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν και 14 Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χθες, δύο εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν από παλαιστινιακές πηγές και αξιωματούχους ως ένας ένοπλος και ένα 16χρονο αγόρι, με τον απολογισμό πλέον να είναι από τους βαρύτερους στη Δυτική Όχθη εδώ και μήνες. 

Η εκτεταμένη επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στην περιοχή Νουρ Σαμς, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Τούλκαρεμ με την ανταλλαγή πυρών να συνεχίζεται μέχρι και το Σάββατο. Οι Ταξιαρχίες Τούλκαρεμ, που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους δυνάμεις από πολλές παλαιστινιακές παρατάξεις, ανέφεραν πως οι μαχητές τους αντάλλαξαν πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις. 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αρκετοί μαχητές σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν κατά την επιδρομή και ότι τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας 50χρονος οδηγός του ασθενοφόρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στο χωριό Αλ-Σαουίγια, νότια της πόλης Ναμπλούς, καθώς οδηγούσε το ασθενοφόρο για να μεταφέρει τραυματίες από την επίθεση στο χωριό. Δεν έγινε άμεσα σαφές αν πυροβολήθηκε από εποίκους. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από ισραηλινό στρατό.

Χανίγια: Η Γάζα πρέπει να κυβερνηθεί από τους Παλαιστίνιους

Από την πλευρά του ο Χανίγια, ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, ζήτησε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα διοικεί τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

"Η Χαμάς δεν επιμένει να είναι η μόνη αρχή στη διοίκηση της Γάζας, αλλά είμαστε μέρος του παλαιστινιακού λαού και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας σε εταιρική βάση και να συμφωνήσουμε για τη διοίκηση της Γάζας. Αυτά είναι εθνικά ζητήματα. Δεν θα επιτρέψουμε η κατάσταση της Παλαιστίνης στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη ή και στα δύο να ρυθμίζεται από τους κατακτητές ή οποιονδήποτε άλλο", δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την ίδιο, η οργάνωση, απηύθυνε έκκληση για τη ρύθμιση της παλαιστινιακής εσωτερικής πολιτικής. "Το πρώτο στάδιο συνίσταται στην αναδιοργάνωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) ώστε να συμπεριλάβει όλες τις παλαιστινιακές ομάδες. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εθνικής κυβέρνησης που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση της Γάζας και θα ενοποιήσει τους θεσμούς στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα κάτω από μία στέγη και θα εξασφαλίσει τη διεξαγωγή προεδρικών, βουλευτικών και εθνικών εκλογών".

Διαδηλώσεις για τους ομήρους και για πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες, για ακόμα ένα Σάββατο, στους δρόμους αρκετών πόλεων του Ισραήλ, ζητώντας την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στο Τελ Αβίβ φώναζαν συνθήματα όπως «εκείνος που τους εγκατέλειψε, πρέπει να τους φέρει πίσω», αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο πολλοί Ισραηλινοί επιρρίπτουν την ευθύνη για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων. Πλήθος κόσμου διαδήλωσε επίσης στη Χάιφα, στην Μπερ Σέβα και έξω από την έπαυλη του Νετανιάχου στην Καισάρεια.

Συγγενείς των απαχθέντων κατηγορούν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι δεν κάνει αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης εκεχειρίας τον Νοέμβριο, απελευθερώθηκαν 105 όμηροι σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Έκτοτε, όμως, δεν έχουν προκύψει αχτίδες ελπίδας για τις οικογένειες των υπολοίπων ομήρων, οι οποίες αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι ισραηλινές αρχές εκτιμούσαν ότι περίπου 100 απαχθέντες είναι ζωντανοί και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Εκφράζονται πλέον φόβοι ότι ορισμένοι εξ αυτών μπορεί να έχουν πεθάνει.

Τρεις μαχητές της Χεζμπολά σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολά. Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση ανέφερε ότι τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν χθες σε ισραηλινή επιδρομή σε σπίτι στο νότιο Λίβανο.

Η ομάδα πρόσθεσε ότι επιτέθηκε σε "δύο κτίρια που χρησιμοποιούνται από τους στρατιώτες του εχθρού" στη Metula και τη Shlomi στο βόρειο Ισραήλ "ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού".

Σε προηγούμενες δηλώσεις της, η Χεζμπολά ανέφερε ότι είχε πυροβολήσει εναντίον πολλών ισραηλινών στόχων, μεταξύ των οποίων στρατιώτες και κατασκοπευτικό εξοπλισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: