14.4.24

Τι φοβάται ο Γιάννης Στουρνάρας;...



Η ραγδαία άνοδος στις τιμές ενεργειακών προϊόντων, ευγενών μετάλλων και κρυπτονομισμάτων του τελευταίου διαστήματος, κάθε άλλο παρά ενισχύει τα επιχειρήματα όσων -όπως και ο κ. Στουρνάρας- λένε ότι η μάχη με τον πληθωρισμό μόλις κερδήθηκε
Συνεχίζει τη σθεναρή «μάχη» του υπέρ της ταχείας μείωσης των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, παρ’ όλο που η άποψή του έχει καταγράψει ήδη μία ήττα...

Μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ένθερμα την ιδέα για δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο και δύο ακόμη μέχρι το τέλος του 2024. Η πορεία των εξελίξεων κατέστησε την ιδέα για μειώσεις πριν από τον Ιούνιο ανεδαφική. Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, στο Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαμορφώθηκε πλειοψηφική συναίνεση υπέρ της άποψης για παραμονή των επιτοκίων του ευρώ στα σημερινά επίπεδα μέχρι και τον Ιούνιο.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιθανολογούν και οι αγορές ελπίζουν ότι τον Ιούνιο θα αποφασιστεί η πολυαναμενόμενη πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ούτε αυτό είναι βέβαιο. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι τον Ιούνιο θα υπάρχουν τα δεδομένα ώστε να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Η αναβολή για τον Ιούνιο, και μάλιστα χωρίς σιγουριά, δημιουργεί τον προφανή κίνδυνο οι εξελίξεις μέχρι τότε να μη δικαιώσουν τους αισιόδοξους. Ο φόβος αυτός στηρίζεται κατά βάση στη νέα ανοδική τάση που καταγράφεται στις τιμές των ενεργειακών αγαθών από τα μέσα Φεβρουαρίου και ύστερα. Οι τιμές του μαζούτ, του μπρεντ και της βενζίνης καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία τον τελευταίο ενάμιση μήνα και μάλιστα σημειώνουν αύξηση και σε ετήσια βάση. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (ολλανδικού και βρετανικού) ανακάμπτουν σταθερά και μάλιστα εντυπωσιακά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, σε ποσοστά πάνω από 20%.

Οταν ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης λέει ότι «ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ οδηγήθηκε κυρίως από την πλευρά της προσφοράς, όχι από την πλευρά της ζήτησης, ούτε από τους μισθούς», κινδυνεύει να γίνει θύμα του ίδιου του του επιχειρήματος αν η ανάκαμψη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων συνεχιστεί. Και ο κίνδυνος είναι σαφώς υπαρκτός.

Σε μια άλλη κατηγορία διεθνών τιμών, του χρυσού και των ευγενών μετάλλων γενικότερα, αλλά και των κρυπτονομισμάτων, η ραγδαία άνοδος του τελευταίου διαστήματος κάθε άλλο παρά ενισχύει τα επιχειρήματα όσων -όπως και ο κ. Στουρνάρας- λένε ότι η μάχη με τον πληθωρισμό μόλις κερδήθηκε. Η αναζωπύρωση της συζήτησης γύρω από το ενδεχόμενο νέας ανάκαμψης των πληθωριστικών πιέσεων ενδεχομένως προετοιμάζει νέες ήττες για την άποψη του κ. Στουρνάρα. Κι αυτό δεν θα είναι καλό νέο όχι για τον ίδιο τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, όσο για τα προβλήματα που βρίσκονται πίσω από τη «μάχη» που δίνει: τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος…



Δεν υπάρχουν σχόλια: