22.4.24

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ...

Χρεώθηκε την αποτυχία να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς...

Ο αρχηγός των στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ (MID) παραιτήθηκε λόγω της αποτυχίας να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς...Ο Ισραηλινός στρατός έκανε γνωστή την παραίτηση του Αχάρον Χαλίβα, ο οποίος είναι ο πρώτος αξιωματούχος που παραιτείται από την θέση του μετά την επίθεση της Χαμάς κατά την οποία σχεδόν 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 250 αιχμαλωτίστηκαν.

Ο ίδιος ο Χαλίβα είχε πάρει πάνω του την ευθύνη για την μη έγκαιρη παρέμβαση του στρατού, με την κυβέρνηση να κάνει άμεσα δεκτή την παραίτησή του.

Ο υποστράτηγος Χαλίβα, «σε συντονισμό με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, ζήτησε να τερματισθούν τα καθήκοντά του», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις. «Αποφασίσθηκε ο στρατηγός Χαλίβα να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του και να αποστρατευθεί μόλις διοριστεί ο διάδοχός του».

«Στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς πραγματοποίησε μια φονική αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του Κράτους του Ισραήλ (…) η υπηρεσία πληροφοριών που βρισκόταν υπό τη διοίκησή μου δεν επιτέλεσε την αποστολή που μας είχε ανατεθεί», αναφέρει ο ίδιος ο υποστράτηγος, ο οποίος υπηρετεί εδώ και 38 χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις, στην επιστολή παραίτησής του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό.

«Από τότε κουβαλάω μαζί μου αυτή τη μαύρη ημέρα. Τη μια μέρα μετά την άλλη, τη μια νύχτα μετά την άλλη. Θα κουβαλάω για πάντα μαζί μου αυτό τον τρομερό πόνο», προσθέτει.

Το AP τονίζει πως η παραίτηση του Χαλίβα μπορεί να σημάνει κύμα παραιτήσεων από αξιωματούχους που έχουν «χρεωθεί» την αδράνεια της χώρας κατά την διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: