15.4.24

Αποφάσισαν απάντηση, επιφυλάσσονται για το εύρος και τον χρόνο...



Ώρες μετά την πιο πρωτοφανή στην πολεμική ιστορία επίθεση - με προαναγγελία, προειδοποίηση και ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της - το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της ισραηλινής κυβέρνησης αποφάσισε - παρά τις... περί του αντιθέτου παραινέσεις του βασικού συμμάχου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, να προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν για τη μαζική επιδρομή με drone και πυραύλους τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.


Ωστόσο τα πέντε μέλη που απαρτίζουν το μικρό υπουργικό διαφωνούν ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα οποιασδήποτε απάντησης. Σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Πολέμου και ο συνάδελφός του από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας Γκάντι Έιζενκοτ, παρατηρητής στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, πρότειναν αμφότεροι να επιτεθούν στο Ιράν ακόμη και όταν η ιρανική επίθεση ήταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ. Η πρόταση αυτή βρήκε σθεναρή αντίσταση από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, τον επικεφαλής των IDF και άλλους αξιωματούχους, αναφέρει το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, το πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, συνήλθε σήμερα και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.


Κατά την ίδια πηγή, ο ισραηλινός στρατός έχει αναλάβει να εξετάσει πρόσθετες επιλογές για την απάντηση στην Τεχεράνη και η επόμενη συνεδρίαση, μάλιστα, προγραμματίστηκε για το «εγγύς μέλλον».

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφοι επικαλούνται ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν για να μεταδώσουν την πληροφορία ότι Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στις ΗΠΑ ότι το Τελ Αβίβ δεν επιδιώκει να κλιμακώσει σημαντικά την αναμέτρηση με το Ιράν. «Νομίζω ότι το Ισραήλ μας κατέστησε σαφές ότι δεν επιδιώκει μια σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν. Δεν είναι αυτό που ψάχνουν. Ψάχνουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης του Αμερικανού προέδρου. 

Νωρίτερα την Κυριακή άλλωστε, ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή: «Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γκαντζ σε ανακοίνωσή του

Ο ισραηλινός στρατός χαιρέτισε άλλωστε το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να στηριχθεί σε «έναν αμυντικό συνασπισμό διεθνών συμμάχων» υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και άλλες χώρες για να αντιμετωπίσει την ιρανική επίθεση.

«Η πρωτοφανής επίθεση του Ιράν αντιμετωπίσθηκε από μία πρωτοφανή άμυνα. Ήταν η πρώτη φορά που ένας τέτοιος συνασπισμός εργάσθηκε από κοινού κατά της απειλής του Ιράν και των εντολοδόχων του στη Μέση Ανατολή», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, καθώς νωρίτερα Ουάσινγκτον, Λονδίνο και πιο... «διπλωματικά» το Παρίσι, είχαν επιβεβαιώσει ότι συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών όπλων.

Όσο για τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι  η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν, μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν, ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι ΗΠΑ είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά την μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αποφεύγοντας μάλιστα να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου... Δεν έδωσαν ειδοποίηση...Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου που μέχρι πρόσφατα επέκρινε τη λειτουργία του, κατηγορώντας τον διεθνή οργανισμό ότι μεροληπτεί εναντίον του Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παίρνει πρώτος το λόγο, λέγοντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με τους λαούς της περιοχής να αντιμετωπίζουν τον πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής σύγκρουσης πλήρους κλίμακας.

Στη διάρκεια της ημέρας, αλλεπάλληλες ήταν οι τηλεφωνικές επαφές μεταξύ ηγετικών στελεχών διαφόρων κρατών: ΗΠΑ, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιορδανίας, Γερμανίας, ενώ πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη της G7 για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τους ηγέτες των Επτά και τις Βρυξέλλες να συμφωνούν στην καταδίκη της ιρανικής επίθεσης. 

Η «γνωστή» ελληνική θέση

Στην Ελλάδα, με ανάρτηση στα αγγλικά συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το απόγευμα της Κυριακής, στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ. Το πνεύμα της σύντομης δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν επίσης σαφώς δίπλα στο Τελ Αβίβ και απέναντι στην Τεχεράνη, χωρίς καμία αναφορά στη γενοκτονική συμπεριφορά του Ισραήλ απέναντι στα εκατομμύρια αμάχων της Λωρίδας της Γάζας. 


«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση», έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, μετά την πρωινή, καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση που κάνει στα social media, όπου επίσης εξέφρασε την ξεκάθαρη απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής Kυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά απέναντι στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: