23.4.24

Οχι, μπορεί, ίσως, θα δούμε...



Ο πρωθυπουργός διαψεύδει ότι έχει βάλει στόχο ένα αξίωμα - το κορυφαίο στην Ε.Ε. Επιμένει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη θέση του πρωθυπουργού, επιμένουν όμως και τα σενάρια ότι το σκέφτεται κι ας δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει...

Οι πληροφορίες και οι φήμες δεν κατασκευάζονται από τα μέσα ενημέρωσης. Σε τέτοιου τύπου θέματα η δημοσιογραφία υποδέχεται και μεταδίδει. Με υπερβολές; Οντως. Οχι όμως εκ του μηδενός. Κάποιοι μηχανισμοί τα διακινούν. Εχουν βάση; Οχι, λένε κυβερνητικοί παράγοντες και επικαλούνται τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού. Οι διαψεύσεις όμως είναι αυτονόητες. Δεν θα μπορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αμφίσημες δηλώσεις να αφήσει ανοιχτό το ζήτημα αφού η επίσημη υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα ήταν λάθος τακτικής να μην υποστηρίζεται με την απαραίτητη θέρμη. Ωστόσο μέχρι τώρα απουσιάζει ο ενθουσιασμός για τη σημερινή επικεφαλής της Κομισιόν. Δεν τραβάει.


Εχει αποδειχτεί ότι είναι μικρής εμβέλειας πολιτική προσωπικότητα, δεν έχει το κύρος προηγούμενων ηγετών, δεν διαθέτει το εκτόπισμα που απαιτεί το συγκεκριμένο πόστο, χώρια που κατηγορείται από φίλους και αντιπάλους για ύποπτες πράξεις και επιλήψιμες παραλείψεις. Μερικές φαίνεται πως έχουν και ποινική διάσταση. Και δεν είναι λίγα τα μέσα ενημέρωσης που την κατακρίνουν. Κάποια εξ αυτών είναι φιλικά στη συντηρητική παράταξη. Οπότε είναι απολύτως λογικό να ψάχνονται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή να βρουν εναλλακτική. Δεν αποκλείεται λοιπόν, αν το αποτέλεσμα για την Ευρωπαϊκή Δεξιά δεν είναι καλό στις κάλπες του Ιουνίου, να ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης άλλου προσώπου που θα είναι ικανό να συσπειρώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να μη δυσαρεστήσει την Ακρα Δεξιά, η οποία πιθανότατα θα βγει ενισχυμένη και τμήματά της θα μπορούσαν να συνεργαστούν με το ΕΛΚ στο θέμα αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα ρωτηθούν για το ποιος ή ποια θα καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

Εχει ο κ. Μητσοτάκης τα προσόντα; Στον χώρο του ΕΛΚ έχει καλό όνομα. Φρόντισε γι’ αυτό ο ίδιος υιοθετώντας τα πάντα. Οπως στις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πιστός, προβλέψιμος, δεδομένος και υπάκουος σύμμαχος, έτσι και στην Ευρώπη δεν χάλασε ποτέ το χατίρι των ισχυρών χωρών με δεξιές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Καλές σχέσεις έχει και με την ακροδεξιά Μελόνι της Ιταλίας, οπότε στο πεδίο αυτό δεν θα έχει πρόβλημα. Θα έχει όμως με τους Φιλελεύθερους και με την ομάδα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, με τον οποίο, για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, υπάρχει θέμα. Το καλό κλίμα έχει δώσει τη θέση του στην καχυποψία. Κυρίως από την πλευρά του Μακρόν. Οι Φιλελεύθεροι δύσκολα θα στηρίξουν υποψηφιότητα Μητσοτάκη αν κρίνουμε από τις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει στην κυβέρνησή του και για το έγκλημα των Τεμπών και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η σύγκριση με τον Ορμπαν της Ουγγαρίας δεν είναι τιμητική για τον Ελληνα πρωθυπουργό. Καθεστωτικές πρακτικές, παρακρατικοί μηχανισμοί, βλάβες στο κράτος δικαίου και στην ελευθερία του Τύπου είναι το «κατηγορητήριο» που έχει συνταχθεί, με το οποίο συμφωνούν και παράγοντες του ΕΛΚ. Το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υπερασπιστική γραμμή ότι συνωμότησε το σύμπαν για να την πλήξει ήταν τόσο καχεκτική που σαρώθηκε με το που ήρθε σε επαφή με την πραγματικότητα. Δεν έπεισε ούτε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αν μάλιστα προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στις δύο αυτές υποθέσεις, τότε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι η μέρα και ο Ελληνας πρωθυπουργός η νύχτα.

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: