20.4.24

Το Κατάρ αλλάζει ρόλο στη Μέση Ανατολή...Η ανακοίνωση του Κατάρ ότι πρόκειται να επανεξετάσει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερους από έξι μήνες, ενέτεινε τις ανησυχίες έπειτα από μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων...

Οι ειδικοί ωστόσο θεώρησαν αυτή την ανακοίνωση ένδειξη περισσότερο διαμαρτυρίας παρά πραγματική απειλή.

Από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, το Κατάρ, όπου έχει την έδρα του ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Ισμαήλ Χανίγιε, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, στο πλευρό άλλων μεσολαβητών, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.

Το εμιράτο του Κόλπου, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή, κατάφερε να πετύχει στα τέλη Νοεμβρίου εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας, η οποία επέτρεψε την απελευθέρωση περίπου 100 από τους γύρω 250 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την επίθεσή της.

Έκτοτε όμως όλες οι απόπειρες για τη σύναψη συμφωνίας για μια νέα κατάπαυση πυρός έχουν αποτύχει. Και μπροστά στις επικρίσεις, κυρίως του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι δήλωσε ότι η χώρα του «προχωρά σε μια γενική επανεξέταση του ρόλου της» ως μεσολαβήτριας.

Για ποιο λόγο το Κατάρ ενοχλήθηκε;

Το Κατάρ απέρριψε τις επικρίσεις του Ισραήλ, κυρίως του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την Τρίτη η πρεσβεία του Κατάρ στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις δηλώσεις του Δημοκρατικού βουλευτή των ΗΠΑ Στένι Χόγιερ ο οποίος ζήτησε από την Ουάσινγκτον να ξανασκεφτεί τις σχέσεις της με τη χώρα του Κόλπου, την οποία κατηγόρησε ότι δεν ασκεί αρκετή πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Σέιχ Μοχάμεντ εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις «προσδοκίες» που έχουν από το Κατάρ «πολιτικοί που προσπαθούν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία». Πρόσθεσε ότι η Ντόχα «θα λάβει απόφαση την κατάλληλη στιγμή» για το αν θα συνεχίσει να εμπλέκεται στις συνομιλίες.

Για τον Τζέιμς Ντόρσι, ερευνητή του ινστιτούτου Μέσης Ανατολής του εθνικού πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, το Κατάρ επιδιώκει «να απαντήσει» στις επικρίσεις και όχι «να εξετάσει σοβαρά να απαρνηθεί τον ρόλο του μεσολαβητή», που αποτελεί «έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής ‘ήπιας ισχύος’ της χώρας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: