13.4.24

Παρακολουθούν και συστήνουν προσοχή οι σεισμολόγοι...


...μετά τα 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια...
Σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 05:23 τα ξημερώματα στην βορειοανατολική Εύβοια. Το επίκεντρο εντοπίζεται 2χλμ νότια, νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας και το εστιακό βάθος στα 18,7χλμ...


Συγκεκριμένα, «εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 05:23 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.5 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 113 χλμ. ΒΒΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 2 χλμ. ΝΝΑ των Βασιλικών Ιστιαίας».

Στη συνέχεια, ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί στην περιοχή, με δύο εξ αυτών να είναι κοντά στα 4 Ρίχτερ. Πιο συγκεκριμένα, στις 06:14 καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα (06:36) έγινε σεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ.

Το Ευρωμεσογεϊακό Ινστιτούτο υπολόγισε τη δόνηση στα 4,6 Ρίχτερ στα 23 χιλιόμετρα νότια της Σκιάθου.


«Ο σεισμός προήλθε από ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχει στην περιοχή και μπορούν να δώσουν και μεγαλύτερο σεισμό, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε το μέγεθος. Για τα επόμενα δύο 24ωρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι κάτοικοι να αποφεύγουν παλιά κτίσματα. Αν και είχαμε δυο έντονους μετασεισμούς, είναι πρόωρο να μιλάμε για τον κύριο σεισμό και θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε στο evima.gr o καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.


Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι υπήρχαν δονήσεις αρκετή ώρα πριν. «Ο σεισμός ήταν έντονος, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές, μόνο κάποιες πολύ μικρές ρωγμές, έγινε επικοινωνία με τους Δημάρχους Λίμνης και Αιδηψού, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο σεισμός δημιούργησε την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερος, αλλά αυτό συνέβη γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνταν εκείνη την ώρα και τον αντιλαμβάνονται πιο δυνατά. Δεν μας περνάει απαρατήρητος αυτός ο σεισμός, τον παρακολουθούμε γιατί η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς και είναι μία ευαίσθητη περιοχή».

Κάνουμε τα πάντα για την πρόληψη, τόνισε ο καθηγητής και ανέφερε ότι θα γίνει μεγάλη άσκηση στην Κρήτη 22,23,24 του μήνα, με στόχο «να προετοιμαζόμαστε για να είμαστε ασφαλής, αφού ο σεισμός δεν προβλέπεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: