18.4.24

Στο «μενού» των απειλών και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις...



Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν το Ισραήλ να μην στοχεύσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, για να μην έχουν αντίστοιχα αντίποινα. Φόβους για ευρύτερο πόλεμο εξέφρασαν ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. και ο Ιορδανός ΥΠΕΞ...
Βαθαίνουν οι απειλές καθώς Ισραήλ και Ιράν βρίσκονται σε στάση αναμονής, μετά την ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους ως αντίποινα για το ισραηλινό πολύνεκρο χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.


Ο αρχιστράτηγος μιας μεραρχίας του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που έχει επιφορτιστεί με την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν απείλησε το Ισραήλ αν στοχεύσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

 «Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του σιωνιστικού εχθρού έχουν εντοπιστεί και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες από όλους τους στόχους είναι στη διάθεσή μας», δήλωσε ο ταξίαρχος Αχμάντ Χαγκνταλάμπ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Τα δάχτυλά μας είναι στη σκανδάλη της εκτόξευσης ισχυρών πυραύλων για την καταστροφή των καθορισμένων στόχων ως απάντηση σε μια πιθανή επίθεση από αυτούς», συμπλήρωσε.

Η Πυρηνική Διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημοσίως τον Μάρτιο του 2022 μετά από πολλαπλές επιθέσεις δολιοφθοράς που αποδίδονται στο Ισραήλ με στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Χαγκνταλάμπ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη μπορεί να επανεξετάσει τη δηλωμένη πολιτική της να μην αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

«Αν το ψεύτικο σιωνιστικό καθεστώς θέλει να χρησιμοποιήσει την απειλή επίθεσης στα πυρηνικά κέντρα της χώρας μας ως εργαλείο, η επανεξέταση του δόγματος και των πολιτικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και η απόκλιση από προηγούμενες εκτιμήσεις θα ήταν πιθανή και φανταστική».

Νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει στείλει πολλά «μηνύματα» στις ΗΠΑ για να τις διαβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει «την εξάπλωση της έντασης» στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ.

«Αυτό που μπορεί να οξύνει την ένταση στην περιοχή είναι η συμπεριφορά του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Αμίρ- Αμπντολαχιάν κατά την άφιξή του τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αμίρ- Αμπντολαχιάν επέμεινε ότι «εστάλησαν μηνύματα πριν και μετά την επιχείρηση» προς τις ΗΠΑ, κυρίως μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη η οποία εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Τα μηνύματα αυτά είχαν στόχο «να συμβάλλουν στη σωστή κατανόηση των ενεργειών του Ιράν», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Είπαμε ξεκάθαρα στους Αμερικανούς ότι η απόφαση (…) να απαντήσουμε στο ισραηλινό καθεστώς», μετά το πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, «ήταν οριστική», εξήγησε ο Ιρανός υπουργός.

«Προσπαθήσαμε να πούμε ξεκάθαρα στις ΗΠΑ στα μηνύματα αυτά ότι δεν επιδιώκουμε την εξάπλωση της έντασης στην περιοχή», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ επισήμανε χθες ότι διατηρεί «το δικαίωμα να προστατευθεί» έναντι του Ιράν, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή εναντίον του ισραηλινού εδάφους με drones και πυραύλους ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί θα επισκεφθεί το Πακιστάν όπως είχε προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα , δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν.

Ο Ισάκ Νταρ είπε ότι ο Ραϊσί  θα φτάσει στο Ισλαμαμπάντ, στις 22 Απριλίου για μια επίσημη τριήμερη επίσκεψη.

Φόβοι για ευρύτερο πόλεμο

Παράλληλα εντείνονται οι δημόσιες δηλώσεις που μαρτυρούν φόβο για γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι το υπάρχον καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ στο Ιράν θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί για να τιμωρήσει την Τεχεράνη και να βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα, είπε, το Ισραήλ έπρεπε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

«Δεν θέλω να υπερβάλλω, αλλά βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου, ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, που θα προκαλέσει σοκ στον υπόλοιπο κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη», προειδοποίησε. «Σταματήστε λοιπόν».

Χθες, Τετάρτη, οι 27 ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν για να στοχεύσουν τις παραδόσεις drones και πυραύλων του σε συμμάχους τους στη Γάζα, την Υεμένη και τον Λίβανο.

Μια ισραηλινή απάντηση στα ιρανικά χτυπήματα θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε έναν καταστροφικό πόλεμο με παγκόσμιες επιπτώσεις, προειδοποιεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Σε συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα από κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Αϊμάν Σαφάντι είπε ότι η χώρα του ασκεί πιέσεις σε μεγάλες δυνάμεις ενάντια σε μια κλιμάκωση που θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

«Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Αυτό θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε πόλεμο, ο οποίος θα ήταν καταστροφικός… και θα έχει πολύ, πολύ σοβαρές συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», είπε.

«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Οι πιθανότητες περιφερειακής έκρηξης είναι πραγματικές, και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε ο Ιορδανός κορυφαίος διπλωμάτης.

Το Εβραϊκό Πάσχα ορόσημο για τα αντίποινα του Ισραήλ

Aπίθανο» χαρακτήρισε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος το ενδεχόμενο το Ισραήλ να πραγματοποιήσει πλήγμα στο Ιράν μέχρι το εβραϊκό Πάσχα, αν και αυτό θα μπορούσε πάντα να αλλάξει, όπως έσπευσε να προσθέσει σε δηλώσεις του στο ABC News.

Το Πάσχα των Εβραίων ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα και τελειώνει μετά το βράδυ, την Τρίτη, 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή.

Στο Τελ Αβίβ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι το Ισραήλ «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προστατευθεί» έναντι του Ιράν, την ώρα που δημοσιεύματα εμφανίζουν την κυβέρνηση του να έχει εξετάσει τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Τεχεράνης μετά την επίθεση του Σαββατοκύριακου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: