13.4.24

Ο αποτυχημένος διαμεσολαβητής εσωτερικού και... εξωτερικού...

Δεν το ’χει με τις διαμεσολαβήσεις ο Σταύρος Παπασταύρου. Τον περασμένο Νοέμβριο πήγε στην Αλβανία για να κάνει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να αποφυλακιστεί ο Φρέντι Μπελέρης. Το χαρτί του ήταν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνάει από την Ελλάδα και τις σχέσεις με την εθνική μειονότητα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο μεν Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ... όχι μόνο δεν παίζει το χαρτί της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, αλλά, αντίθετα, συναινεί άνευ όρων στην έναρξη της διαδικασίας για την υπογραφή συμφωνίας άμυνας και ασφάλειας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Τιράνων. Μετά κυκλοφόρησε ότι η πρόταση για την ένταξη του Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. -που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί- ήταν δική του έμπνευση. Αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έπεσε πάνω στο βέτο του Άκη Σκέρτσου.

Δεύτερη και φαρμακερή

Η δεύτερη αποτυχία ήταν πιο κρίσιμη, όταν από κοινού με τον Γιάννη Μπρατάκο -με ή χωρίς την παρέμβαση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι- ανέλαβε να διαμεσολαβήσει στις διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η κατάληξη είναι η γνωστή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον απέπεμψε, για να επιστρέψει στα καφέ της Βαλαωρίτου. Γιατί μία αποτυχία σε εθνικής σημασίας θέμα μπορεί να συγχωρηθεί από τον πρόεδρο Κυριάκο, αλλά με τις σχέσεις της φαμίλιας δεν παίζουμε. Για την ιστορία, ο Σταύρος Παπασταύρου με την ένταξη στο team του Μαξίμου είχε προβληθεί ως «άνθρωπος ειδικών αποστολών». Για τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ το ισχυρό χαρτί του ήταν η προσωπική φιλία και η επιχειρηματική σχέση με τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Τελικά, ούτε αυτό τον έσωσε.

«Δημοσιογράφοι»

Πολλοί «δημοσιογράφοι» μαζεύτηκαν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Δεν είναι μόνο η παλιά Μαρία Σπυράκη που ξανακατεβαίνει και ο Δημήτρης Τσιόδρας που έχει ανοίξει περπατησιά. Η Βίκυ Φλέσσα, επίσης, δεν το βάζει κάτω και είναι για δεύτερη φορά υποψήφια. Ο Γιώργος Αυτιάς με τα πολλά τα κατάφερε να τον συμπεριλάβει ο πρόεδρός του στο ευρωψηφοδέλτιο. Πρόσφατα, όμως, ανακοινώθηκαν και ο συνταξιούχος Νίκος Στέφος, όπως και ο Γιώργος Μουρούτης, που εσχάτως δηλώνει και αυτός δημοσιογράφος.

«Προδοσία»

Ο Γιώργος Μουρούτης είχε ξεκινήσει από τον πολιτικό «στάβλο» του Αντώνη Σαμαρά. Επί κυβερνήσεώς του, μάλιστα, το 2012-2014 ήταν και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Με την πτώση, όμως, του Αντώνη Σαμαρά ο Γιώργος πήδηξε από το καράβι, που δεν ήταν πλέον αξιόπλοο, και πέρασε στο μητσοτακικό, που άνοιγε πανιά. Λίγο πριν από το 2020 έπλεξε το εγκώμιο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πηγαίνοντας απέναντι στον ευεργέτη του πρώην πρωθυπουργό, που έκτοτε δεν θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό. Αλλά εκ του αποτελέσματος οι ικανότητές του αναγνωρίστηκαν από τον πρόεδρο Κυριάκο, που τον έβαλε στο ευρωψηφοδέλτιο. Τώρα εάν ο στόχος είναι να εκλεγεί ή να μαζέψει ψήφους σαμαρικών λόγω της παλιάς του προϋπηρεσίας και να προσφέρει ακόμη μία υπηρεσία, θα σας γελάσω. Πάντως από το γραφείο του Αντ. Σαμαρά ξεκαθάριζαν ότι ο Γ. Μουρούτης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό.

Σκανδαλώδης στήριξη

Γκρίνιες πολλές ακούγονται για τον έτερο υποψήφιο Δημήτρη Τσιόδρα. Οι συνυποψήφιοί του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δυσφορούν γιατί ο Δημήτρης κάνει προεκλογική εκστρατεία διατηρώντας τη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Μάλιστα, περιοδεύει ανά την Ελλάδα παρουσιάζοντας το βιβλίο του και στο πάνελ της παρουσίασης έχουν συμμετάσχει ο πρωθυπουργός και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Άσε που από το Μέγαρο Μαξίμου παίρνουν τηλέφωνα στους τοπικούς βουλευτές ανά την επικράτεια ζητώντας τους να στηρίξουν τον Δημήτρη. Τόσο πολύ, που ακόμη και οι βουλευτές λένε: «Καλός και αγαπητός ο Δημήτρης, αλλά το παρακάνουν».

Χουνέρι

Χουνέρι μεγάλο έκαναν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγα Σπήλαιο οι μοναχοί. Πήγε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός στο Μέγα Σπήλαιο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Καλάβρυτα, αλλά δεν τον υποδέχθηκε ούτε ο ηγούμενος, όπως θα έπρεπε, ούτε οι μοναχοί. Όχι, δεν πήγε σε ακατάλληλη ώρα, όταν εκπλήρωναν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Όπως αναφέρει το site Βήμα Ορθοδοξίας, κατά την επίσκεψη «απουσίαζαν τόσο ο ηγούμενος όσο και οι μοναχοί, με την επίσημη ενημέρωση να κάνει λόγο για πρόβλημα υγείας του ηγούμενου. Πάντως, δεν σήμανε ούτε το σήμαντρο, μία συμβολική κίνηση μετά και την ψήφο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα για το οποίο η Εκκλησία έχει εκφράσει την αντίθεσή της». Μπορεί η Εκκλησία να μην έκανε δημοψήφισμα και να μην κατέβασε τους πιστούς στον δρόμο, αλλά δεν ξεχνά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που είναι «έγκλημα καθοσιώσεως» και συντηρείται ως υποβόσκουσα πυρκαγιά στις σχέσεις με την ηγεσία Μητσοτάκη.

Μην μιλάς, κινδυνεύει η ΕΛ.ΑΣ.

«Η κριτική που ασκείται στην αστυνομία αποθαρρύνει τις γυναίκες από το να απευθυνθούν σε αυτήν» επαναλαμβάνουν ο Παύλος Μαρινάκης και τα στελέχη της κυβέρνησης. Στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών τους συνιστούσαν «να προσεύχονται». Τώρα συνιστούν σιωπή. Μάλλον την Ελληνική Αστυνομία προσπαθούν να προστατεύσουν από τη δικαιολογημένη κριτική και όχι τις γυναίκες που κινδυνεύουν.

Διακρίσεις

Στη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στον καταπέλτη του «Blue Horizon» τον περασμένο Σεπτέμβριο την πλήρωσε ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τον «φίλο» του Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια εγκατέλειψε την πολιτική. Αλλά στην περίπτωση της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραμένει στη θέση του. Έχει ενδιαφέρον ότι στην πρώτη του θητεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε απομακρυνθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 λόγω μίας φωτογραφίας με τη μάνικα να σβήνει πυρκαγιές. Προφανώς για τον πρωθυπουργό η λάθος φωτογραφία είναι πιο σοβαρός λόγος από τη δολοφονία μίας γυναίκας. Όσο για τον κύριο Χρυσοχοΐδη, έχοντας διατελέσει υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια, είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για «διαχρονικές παθογένειες της ΕΛ.ΑΣ.», αφού έχουν τη σφραγίδα του.

Αναζητά επικεφαλής

Τον επόμενο επικεφαλής προεκλογικού αγώνα της Ν.Δ. αναζητά ο πρωθυπουργός μετά την καρατόμηση του Γιάννη Μπρατάκου. Λέγεται, μάλιστα, ότι θα προέρχεται από το κόμμα και όχι από την κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους κομματικούς να αρχίσουν να κινούνται. Πάντως, και οι βουλευτές του κόμματος δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία. Και καλά όσοι διατηρούν ακόμη ελπίδες ότι θα μπουν στην κυβέρνηση στον ανασχηματισμό που θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές και κάτι μπορεί να κάνουν. Οι υπόλοιποι δεν δείχνουν καμία διάθεση.

Δημοσκοπικά κόλπα

Ιδιαίτερα ενισχυμένοι εμφανίζονται ο Κυριάκος Βελόπουλος αρχικά και δευτερευόντως ο Δημήτρης Νατσιός στη Μακεδονία. Τα δύο κόμματα, μάλιστα, τροφοδοτούνται από την αιμορραγία της Ν.Δ., τα ποσοστά της οποίας καταρρέουν σε ορισμένους νομούς. Ίσως γι’ αυτό οι δημοσκόποι εμφανίζονται φειδωλοί ως προς τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης. Όσο για τους λόγους, αποδίδονται στο ρήγμα με την Εκκλησία με αφορμή τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν θα ξεμπλέξει εύκολα η ηγεσία Μητσοτάκη.

"Ο μεταπολιτικός"

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: