19.4.24

Ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ «κράζει» την χλιαρή επίθεση στο Ιράν...



Εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ιράν ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικές έριδες με τους πολιτικούς που δηλώνουν ακόμη πιο ακραίοι από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Τη στιγμή που... το Τελ Αβίβ δεν επιβεβαιώνει επισήμως ότι ευθύνεται για το χτύπημα στο Ιράν, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ όχι μόνο μιλάει ανοιχτά για αυτό, αλλά το καυτηριάζει πιστεύοντας ότι η απάντηση προς την Τεχεράνη ήταν χλιαρή.

Υποστηρικτής της σκληρής γραμμής στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, ο Μπεν Γκβιρ, μέλος του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Χ το καυστικό και ειρωνικό «Dardaleh!» που στα εβραϊκά σημαίνει «νούλα» ή «αξιοθρήνητη», επικρίνοντας εμμέσως την χλιαρότητα του πλήγματος και αποδίδοντάς το στο Ισραήλ.


Η ανάρτησή του προκάλεσε κατακλυσμό επικρίσεων στα κοινωνικά μέσα και στα τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ.

«Ποτέ κανένας υπουργός δεν έχει βλάψει τόσο την εθνική ασφάλεια της χώρας, την εικόνα και την διεθνή της θέση», δήλωσε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ. «Ο Μπεν Γκβιρ κατάφερε να γελοιοποιήσει και να ντροπιάσει το Ισραήλ, από την Τεχεράνη μέχρι την Ουάσινγκτον», έγραψε στο Χ.

Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος έγραψε: «Αντίδραση αντάξια του εθνικού μας πυρομανή».

Για τον Σάιελ Μπεν-Εφρέμ, πανεπιστημιακό και δημιουργό podcast Γεωπολιτικής, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ «επιβεβαιώνει την ισραηλινή επιχείρηση ΚΑΙ την γελοιοποιεί».

Κάνοντας αυτό «αφαιρεί από το Ισραήλ την δυνατότητα να αντιτείνει μία αξιόπιστη διάψευση και βλάπτει την αποτρεπτική του ικανότητα. Είναι ντροπή για έναν υπουργό», έγραψε στο Χ.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αναδημοσίευσε την ανάρτηση του Μπεν Γκβιρ στο Χ.

Γνωστή για την προβοκατόρικη στάση της, η Τάλι Γκότλιβ, βουλευτής του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, πανηγύρισε για τις εξελίξεις στο Χ κάνοντας λόγο για «ένα πρωινό υπερηφάνειας» για το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ είναι μία ισχυρή χώρα», έγραψε η βουλευτής που είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας της Κνεσέτ, συγκεντρώνοντας καυστικά σχόλια στο Χ.

Ο Μπεν Γκβιρ είναι εκ των ηγετών του εβραϊκού κινήματος του παράνομου εποικισμού της Δυτικής Οχθης. Επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Ισχύς, ο Μπεν Γκβιρ έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 50 απαγγελίες κατηγοριών για υποκίνηση βίας ή για ρητορική μίσους. Το 2007, καταδικάσθηκε για υποστήριξη τρομοκρατικής ομάδας και υποκίνηση ρατσιστικών αισθημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: