25.4.24

Ακόμα μια έκθεση που «καρφώνει» τις αρχές για το έγκλημα των Τεμπών...



Κάνει λόγο για «σοβαρές πράξεις και παραλείψεις» που προκάλεσαν «ιδιαίτερα σημαντικές δυσχέρειες στην αναζήτηση της αλήθειας». Προκρίνει ως «ορθότερο σενάριο για την έκρηξη – ανάφλεξη» που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των τρένων, τη «μεγάλη ποσότητα εύφλεκτου υλικού» που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ αποκλείει ως αιτία, τα έλαια σιλικόνης...
Για απονομή δικαιοσύνης κραυγάζουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι επιζήσαντες και οι συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές για επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος. 


Τώρα έρχεται στο προσκήνιο ακόμα μια έκθεση πραγματογνώμονα, που καταλογίζει «σοβαρές πράξεις και παραλείψεις» ευθύς με την επέμβαση κι ανάληψη της έρευνας από τις προανακριτικές αρχές, που εκτιμάται πως προκάλεσαν «ιδιαίτερα σημαντικές δυσχέρειες στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας κατά το στάδιο της κύριας ανάκριση».

Όσο για την αιτία πρόκλησης της έκρηξης που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τρένων, η έκθεση αποκλείει το σενάριο που αφορά τα έλαια σιλικόνης και προκρίνει ως «ορθότερο σενάριο» τη «μεγάλη ποσότητα εύφλεκτου υλικού» που πιθανώς μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, «που παραπέμπει σε υδρογονάνθρακες, όπως είναι το ξυλόλιο, τολουόλιο...».


Την εν λόγω έκθεση συνέταξε ο αντιστράτηγος ε.α., πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και δικαστικός πραγματογνώμονας της τραγωδίας στο Μάτι, Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Η έκθεση αναμένεται να παραδοθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη από συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας.

Η έκθεση έρχεται στο φως τη στιγμή που υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση: Η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας έκανε δεκτή την προσφυγή του Π. Ασλανίδη, πατέρα ενός από τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, κατά της απόφασης της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας να απορρίψει τη μήνυση των συγγενών για το μπάζωμα των Τεμπών. Συνεπώς, ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή της μήνυσης των συγγενών στη Βουλή, καθώς η υπόθεση αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αρμόδιος είναι ο Άρειος Πάγος

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα της έκθεσης.  

► Α. Για τα λάθη και τις παραλείψεις των αρχών

«
Κατά την διερεύνηση του συγκεκριμένου δυστυχήματος παρατηρήθηκαν ευθύς με την επέμβαση κι ανάληψη της έρευνας από τις προανακριτικές αρχές σοβαρές πράξεις και παραλείψεις που πιστεύω ότι έχουν προξενήσει ιδιαίτερα σημαντικές δυσχέρειες στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης, που έχει ανατεθεί και διεξάγεται από Εφέτη – Ανακριτή.

Ειδικότερα και ενδεικτικώς:

➢ Δεν αποκλείστηκε, προστατεύθηκε, περιφρουρήθηκε και εξερευνήθηκε άμεσα η σκηνή του εγκλήματος από τις προανακριτικές αρχές που επελήφθησαν αυτεπαγγέλτως της (αστυνομικής) προανακρίσεως (Τροχαία Λάρισας και Ανακριτικό Γραφείο της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας). Η έρευνα στη σκηνή μιας πυρκαγιάς, πέραν άλλων, είναι ζωτικής και ουσιαστικής σημασίας για να μπορέσει ο προανακριτικός υπάλληλος να κατανοήσει με βάση επιστημονικές αρχές για την ανάφλεξη, ανάπτυξη, εξάπλωση και γενικά τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

➢ Οι κατά τόπον αρμόδιοι προανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επελήφθησαν για τη διερεύνηση των αιτίων και συνθηκών της προκληθείσης πυρκαγιάς δεν μερίμνησαν τουλάχιστον να προστατεύσουν και περιφρουρήσουν τη σκηνή της πυρκαγιάς και να προβούν στην προβλεπόμενη εκ του άρθρου 180 ΚΠΔ αυτοψία, η διάρκεια της οποίας, όπως προκύπτει από τη σχετική και με ημερομηνία 1 Μαρτίου 2023 Έκθεση Απλής Αυτοψίας διήρκεσε μόνον 2 ώρες και συγκεκριμένα από Ω/01:55 έως Ω/04:25 της 01-03-2023 και δεν περιέχει καμία χρήσιμη πληροφορία. Έτσι αποδεσμεύτηκε απαραδέκτως πρόωρα και χωρίς την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας από τις προανακριτικές αρχές η σκηνή του εγκλήματος χωρίς να διενεργηθεί στην πραγματικότητα ουσιαστικά αυτοψία.

➢ Υπήρξε αμέσως εσπευσμένη και χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Εισαγγελέα αλλοίωση /παραποίηση / νόθευση της σκηνής του εγκλήματος (εκχωμάτωση και μεταφορά πειστηρίων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων σε άλλο χώρο, χωρίς ενημέρωση και έγκριση των αρμοδίων προανακριτικών και εισαγγελικών αρχών κλπ).

➢ Οι προανακριτικές αρχές δεν προέβησαν, ως εκ του νόμου όφειλαν, άμεσα στις δέουσες κι ενδεδειγμένες ανακριτικές πράξεις, όπως κατάσχεση κρίσιμου αποδεικτικού υλικού και πειστηρίων, απαγόρευση μετακίνησης πειστηρίων, λήψη κρίσιμων δειγμάτων πειστηρίων και ιχνών με αποτέλεσμα να απολεσθούν χρήσιμα και κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, που θα συμβάλουν στη διερεύνηση της υπόθεσης και γενικότερα στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας.

➢ Καθυστέρηση στη λήψη δειγμάτων από αρμόδιους υπαλλήλους Χημικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Θεσσαλίας (βέβαια δεν ευθύνονται για την καθυστέρηση οι ίδιοι, αλλά η αρχή που έδωσε την σχετική εντολή), αφού τα αέρια των πτητικών υγρών εξατμίζονται εύκολα από αντικείμενα που επικάθονται και αυτή έγινε με μη κατάλληλο τρόπο και μέσα (όργανα)(η αξιοπιστία της λήψης δειγμάτων αμφισβητείται από το με ημερομηνία 30-10-2023 Ενημερωτικό Σημείωμα των Τεχνικών Συμβούλων της εταιρείας ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΣ Χ. Δ.& ΣΙΑ ΕΕ)

➢ Παραλείψεις κατά τη διενέργεια νεκροψίας και νεκροτομής στις σορούς των θυμάτων και τραυματιών.

➢ Η επίκληση επιχειρησιακών ή άλλων δικαιολογητικών λόγων για την εκχωμάτωση (εκσκαφή και επίστρωση με αδρανή υλικά και πίσσα της σκηνής του εγκλήματος), κρίνονται παντελώς ως αβάσιμοι και προφανώς προσχηματικοί.
»

► Β. Για την αιτία της έκρηξης 

«
Μεγάλος αριθμός ενδείξεων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων, κυρίως ίχνη και πειστήρια, τα οποία όμως, όπως ήδη προελέχθη, ανεπίτρεπτα δεν κατασχέθηκαν, όπως για παράδειγμα η φορτάμαξα No 4 με το εμπορευματοκιβώτιο (container)της εμπορικής αμαξοστοιχίας στην ανωτέρω φωτογραφία, από τις προανακριτικές αρχές για να αποσταλούν προς εξέταση από εγκληματολογικά εργαστήρια, παραπέμπουν και μαρτυρούν κατά τρόπο επαρκώς και με επιστημονικό τρόπο τεκμηριωμένο και αλλά και κατά λογική ακολουθία, στην πλέον πιθανή, έναντι άλλων υποστηριζόμενων σεναρίων, εκδοχή ότι για την δημιουργηθείσα, όπως εμφανώς αποτυπώνεται σε σχετικά βίντεο από σύστημα επιτήρησης πύρινη μπάλα (πυρόσφαιρα), ευθύνεται η παρουσία στο χώρο και ειδικότερα επί της επιβατικής αμαξοστοιχίας και πιο αναλυτικά το πιθανότερο έμπροσθεν της φορτάμαξας No 4(με εμπορευματοκιβώτιο – container) μεγάλης ποσότητας, μη δυναμένης από εμένα να προσδιοριστεί,εύφλεκτου υγρού με χαμηλό σημείο ανάφλεξης και πολύ πτητικό, φορτίο πιθανόν σε παλετοδεξαμενές ή κατ΄ άλλον τρόπο φορτωμένο, που παραπέμπει σε υδρογονάνθρακες, όπως είναι το ξυλόλιο, τολουόλιο (ισχυροί χημικοί διαλύτες)ή άλλοι, χημικές ενώσεις που ήδη ανιχνεύθηκαν στην σκηνή του εγκλήματος από το Γ.Χ.Κ.

Ωστόσο είναι θέμα της ανάκρισης να εξακριβωθεί τόσο η χημική σύσταση του όσο και ο τρόπος φόρτωσής του καθώς και άλλες σχετικές λεπτομέρειες. Βέβαιο ο χρόνος κυλάει αρνητικά για την ανίχνευση και διακρίβωση όλων αυτών των στοιχείων, δεδομένων των εξαιρετικά σοβαρών λαθών και παραλείψεων των προανακριτικών αρχών για την διακρίβωση και επιβεβαίωση της ύπαρξής τους.

Σε κάθε περίπτωση η πύρινη σφαίρα δεν οφείλεται στην ανάφλεξη του ελαίου σιλικόνης των μετασχηματιστών, αφού μόνον μικρή ποσότητα κάηκε και τα εκλυόμενα σε εξωτερικό περιβάλλον αέρια δεν ήταν επαρκή για να δημιουργήσουν με το οξυγόνο του αέρα εκρηκτικό μείγμα (δηλαδή το μείγμα ήταν φτωχό, αφού η συγκέντρωση του οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα και των ατμώνεύφλεκτων αερίων βρέθηκε κάτω από το κατώτερο όριο εκρηκτικότητας)».

Η μελέτη Γκουρμπάτση για το δυστύχημα στα Τέμπη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: